Het sluiten van acute verloskundige hulp is slechte trend in de zorg

Esme lachwoensdag 07 maart 2012 14:48

ChristenUnie Kamerlid Esmé Wiegman maakt zich zorgen over de gang van zaken rond acute verloskundige hulp. Voor onder andere de gemeente Meppel is er het plan om de verloskundigenpost te sluiten. Hierdoor moeten vrouwen uitwijken naar het ziekenhuis in Zwolle. De reistijd die hiervoor nodig is neemt te veel toe. Wiegman: ,,Ik ben bang dat de trend van het sluiten van verloskundige klinieken zich doorzet in andere gemeentes. Er heerst veel onrust." Dat er veel onrust is blijkt uit de manifestatie die woensdag op Het Plein plaatsvond. Tijdens de manifestatie boden lokale initiatiefneemsters een petitie aan de aanwezige Kamerleden aan waarin men pleit voor het behoud van de acute verloskundige hulp in Meppel.

Doordat zwangere vrouwen moeten uitwijken naar grotere steden is er door de langere reistijd meer kans/grotere kans dat een zwangere vrouw onderweg naar het ziekenhuis moet bevallen. Daardoor wordt het risico op complicaties groter bij moeder en kind. Dit kan leiden tot een grotere kans op (blijvende) schade of zelfs sterfte. De zwangere heeft minder keuzevrijheid in waar ze wil bevallen, thuis of in het ziekenhuis. Bij acute problemen is men niet op tijd in het ziekenhuis. De reis kost teveel tijd.

Wiegman: ,,De KNOV (Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen) heeft een alternatief plan bedacht om goede acute verloskunde ook in Meppel te behouden. Het is een organisatorisch probleem! Om de kwaliteit te behouden moeten moet er goed op lokaal niveau gekeken worden welke mogelijkheden er nog wel zijn!"

 


Labels
Esmé Wiegman
Tweede Kamer

« Terug

Nieuwsarchief > 2012 > maart

Geen berichten gevonden