ChristenUnie: kleine HBO's dupe van kabinetsplannen

20110524-Carola-Schouten-in-Kamer-1woensdag 21 maart 2012 14:30

De ChristenUnie vreest dat de plannen van staatssecretaris Zijlstra voor het Hoger Onderwijs met name de kleine en middelgrote HBO instellingen gaan duperen. "Terwijl deze instellingen juist overwegend als beste presteren", aldus Kamerlid Carola Schouten. Om de kwaliteit te verhogen, moeten HBO instellingen aan prestatieafspraken gaan voldoen, waar ook een deel van de bekostiging aan wordt opgehangen.

De prestatieafspraken van de staatssecretaris brengen veel bureaucratie met zich mee omdat er gedetailleerde voorstellen vooraf en uitgebreide proces en verantwoordingsrapporten achteraf opgesteld moeten worden. Schouten: ,,Deze bureaucratie gaat ten koste van geld en menskracht, dat je niet in rapporten, maar in onderwijs wil steken. Kleine en middelgrote HBO instellingen hebben hier relatief meer last van, omdat zij minder middelen hebben, maar evenveel verantwoording moeten afleggen. Ook moet men meer moeite doen om in aanmerking te komen voor een deel van de prestatiebekostiging. Zo straf je kleinschaligheid af."

De ChristenUnie is kritisch op de kabinetsplannen voor het Hoger Onderwijs. Het invoeren van prestatiebekostiging en het instellen van een Reviewcommissie, een soort van regieorgaan tussen het ministerie en het onderwijsveld in, leidt tot bureaucratie en tast de autonomie van de instellingen aan.

Labels
Carola Schouten
Onderwijs
Tweede Kamer

« Terug

Nieuwsarchief > 2012 > maart

Geen berichten gevonden