ChristenUnie: ambassadeur Koeweit op het matje om sluiten kerk na fatwa

Pers-camera's-in-de-mediavrijdag 06 april 2012 16:18

De ChristenUnie wil dat minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken de ambassadeur van Koewei ontbied om opheldering te vragen over het sluiten van een kerk. Kamerlid Joël Voordewind is geschokt: ,,Dat een kerk voor Goede Vrijdag haar deuren moet sluiten na een fatwa van de groot-moefti is onverteerbaar en mogen we niet laten passeren. Ik wil spoedig actie van het kabinet, het liefst in Europees verband.”

Schriftelijke vragen namens de leden Voordewind (ChristenUnie), Van der Staaij (SGP) & Kortenoeven (PVV) aan de Minister van Buitenlandse Zaken over het bericht dat een kerk in Koeweit noodgedwongen moet sluiten.

1. Heeft u kennis genomen van het bericht ‘kerk in Koeweit dicht na Saoedische fatwa’?
2. Kunt u bevestigen dat de kerk, welke onderdeel uitmaakt van de ‘National Evangelical Church of Kuwait’ voor Goede Vrijdag moet sluiten? Zo nee, wat is dan wel de situatie?
3. Inhoeverre houdt de aanstaande sluiting van de kerk verband met de fatwa van de grootmoefti van Saoedi-Arabië die onlangs stelde dat alle kerken op het Arabisch schiereiland moeten sluiten? Klopt het dat het parlementslid Osama Ahmad Moenawir een wetsvoorstel heeft ingediend welke regelt dat er geen nieuwe niet-islamitische gebedshuizen gebouwd mogen worden?  Zo ja, welke mogelijkheden ziet u zowel bilateraal als binnen de EU om hier protest tegen aan te tekenen?
4. Bent u bereid de ambassadeur van Koeweit te ontbieden om zodoende aan te dringen om af te zien van de plannen kerken te sluiten?
5. Kunt u, gezien de grote urgentie, deze vragen voor Goede Vrijdag beantwoorden?

Labels
Buitenlands beleid
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Nieuwsarchief > 2012 > april

Geen berichten gevonden