ChristenUnie onderzoekt mogelijkheden splitsing euro

banner europese subsidievrijdag 01 juni 2012 11:03

De ChristenUnie laat de mogelijkheden van een splitsing van de eurozone onderzoeken. Het onderzoek zal worden uitgevoerd onder leiding van de Tilburgse hoogleraar economie Johan Graafland. Fractievoorzitter Arie Slob: ,,De eurocrisis verdiept zich in de zuidelijke lidstaten. Twee jaar doormodderen met Griekenland heeft 350 miljard euro gekost, ingelegd door de andere landen, het leven van de gewone Griek is er alleen maar heel veel zwaarder op geworden. Wij willen zicht krijgen op de alternatieven die er zijn om de eurozone op te splitsen en daarmee te werken aan een nieuw perspectief."

Volgens Slob is er door de gevolgde aanpak onvoldoende zicht op financiële verbetering van de eurozone. Bovendien neemt het democratisch draagvlak voor de gevolgde route zienderogen af. Slob: ,,Vele mensen vrezen dat er geen uitweg meer is voor de grote problemen waar we mee te kampen hebben. Wij delen deze zorg en spannen ons in nieuwe wegen te vinden. Daarom dit onderzoek om te weten wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn." 

Graafland is gevraagd onderzoek te doen naar het perspectief van de huidige aanpak. De ChristenUnie wil weten wat de voordelen van een opdeling van de eurozone zijn. Volgens Slob speelt niet alleen het perspectief van de sterke eurolanden mee, juist ook het perspectief van de zuidelijke landen en de vraag waar zij op termijn mee geholpen zijn. Slob denkt aan een derde weg: ,,De populist zegt 'weg met die Grieken en Spanjaarden’, de eurofiel zegt 'wat het ons ook kost, het huidige europroject moet slagen'. Ik zeg: plan A is zo goed als mislukt, het is tijd voor plan B. Daar willen wij verantwoorde aanzetten voor doen."

De uitkomsten van het onderzoek wordt met enkele maanden verwacht. 

Arie Slob licht het onderzoek toe in het tv-programma Knevel en Van den Brink

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Labels
Arie Slob
Tweede Kamer

« Terug

Nieuwsarchief > 2012 > juni

Geen berichten gevonden