Joël Voordewind Fair Politician of the Year

2012-Joël-Voordewind-AP-Roukema-3487donderdag 28 juni 2012 17:30

Kamerlid Joël Voordewind is uitgeroepen tot Fair Politician of the Year. Volgens de Evert Vermeerstichting heeft hij zich het meeste van alle Kamerleden ingezet voor eerlijke en rechtvaardige politiek ten aanzien van ontwikkelingslanden. Voordewind reageert vereerd op de verkiezing. ,,Dit is een blijk van waardering voor de ChristenUnie om de oneerlijke handelsverhoudingen en kinderarbeid tegen te gaan. Ik heb als ontwikkelingswerker, maar ook als Kamerlid, met eigen ogen gezien onder welke erbarmelijke omstandigheden kinderen moeten werken en dus niet naar school kunnen. Deze prijs is een stimulans om op te komen voor mensen die daartoe zelf niet in staat zijn.”

Voordewind won de verkiezing door zijn strijd tegen kinderarbeid in onder meer de textiel- en cacaosector in voornamelijk Azië en Afrika. Zo heeft hij aangedrongen op volledige ketentransparantie en uitbanning van kinderarbeid bij de productie van kleding, cacao, bakstenen en fruit. Bijna elke mogelijkheid greep hij aan om zich sterk te maken voor een wereld zonder kinderarbeid, zoals de inzet om tot kinderarbeidvrije producten in alle supermarkten te komen in 2015 (www.eerlijkesupermarkten.nl). Voordewind: ,,Deze inzet heeft ertoe geleid dat bedrijven inmiddels een boete opgelegd krijgen indien zij producten aanbieden gemaakt door kinderen.”

Eerlijk loon

Voordewind komt eveneens op voor een leefbaar loon en naleving van arbeidsrechten voor iedere werknemer: ,,In veel landen vinden nog vormen van slavernij, mensenhandel en zware onderbetaling van werknemers plaats. Nog steeds komen producten die in strijd met de mensenrechten zijn gemaakt in de Nederlandse winkels terecht", aldus het Kamerlid.

Daarnaast pleitte hij voor meer coherentie in het wapenexportbeleid. Zo diende hij samen met Arjen el Fassed (GroenLinks) moties is om geen wapens te leveren aan landen als Indonesië en Egypte.

Labels
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Joël Voordewind Fair Politician of the Year'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2012 > juni

Geen berichten gevonden