Geen Europees geld naar embryonaal stamcelonderzoek

vlaggen tourwoensdag 17 oktober 2012 20:38

"De Europese Unie moet niet meebetalen aan onderzoek waar gebruikt wordt gemaakt van embryonale stamcellen”, dat stelde Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) tijdens een druk bezochte lezing woensdagavond in het Europees Parlement. Professor Hans Clevers, de nieuwe voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, gaf op uitnodiging van Van Dalen en de alumni vereniging van Universiteit Utrecht een lezing over stamcelonderzoek.

Onderzoeksprogramma

Momenteel behandelt het Europees Parlement (EP) de voorwaarden van Horizon2020,  het nieuwe Europese financieringsprogramma voor onderzoek en innovatie. De volksgezondheidscommissie van het EP heeft voorstellen aangenomen die het makkelijker maken om onderzoek met stamcellen van menselijke embryo’s te betalen met geld uit dit fonds. Het geld komt voor een groot deel van de lidstaten. “Het is een kwalijke zaak dat lidstaten meebetalen aan onderzoek dat in hun eigen land verboden is”, aldus van Dalen. “Er zijn voldoende alternatieven beschikbaar die niet controversieel zijn en waar nog veel onderzoek nodig is, laten we die steunen”.

Hans Clevers

Hans Clevers gaf in zijn lezing een overzicht van de bestaande onderzoekstechnieken. Specifiek stond hij stil bij de alternatieven voor embryonaal stamcelonderzoek, waaraan geen religieuze of ethische bezwaren kleven. De Nobelprijs voor de geneeskunde werd bijvoorbeeld onlangs nog uitgereikt aan John Gurdon en Shinya Yamanaka, die ontdekten dat  volwassen cellen opnieuw geprogrammeerd kunnen worden tot stamcellen die zich tot alle soorten lichaamsweefsel kunnen ontwikkelen.

Aan ander alternatief waaraan Clevers zelf heeft gewerkt is de iPS cel. Deze stamcel wordt met behulp van DNA technieken uit huidcellen van volwassenen gemaakt in het lab, er wordt dus geen embryo voor vernietigd.  Ook zijn er nog de ‘normale’ volwassen stamcellen die al langer gebruikt worden, uit beenmerg of de darmen.

Van Dalen is enthousiast over de alternatieve methoden zoals voorgesteld door Clevers en die Nobelprijswinnaars: “Zij leiden er hopelijk spoedig toe dat embryonale stamcellen helemaal niet meer gebruikt zullen worden”.

Labels
Eurofractie
Milieu, energie, volksgezondheid en voedselveiligheid
Peter van Dalen

« Terug

Reacties op 'Geen Europees geld naar embryonaal stamcelonderzoek'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2012 > oktober

Geen berichten gevonden