Vragen aan EU-Ashton over Anti-Israël koers Egyptische president Morsi

107dinsdag 30 oktober 2012 15:43

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) wil dat de Europese Unie president Morsi van Egypte corrigeert op zijn anti Israël koers. Op 19 oktober jl. nam president Morsi deel aan een voorbede, die live op de Egyptische staatstelevisie werd uitgezonden. Daar werd gebeden om met de Joden af te rekenen.

 

Van Dalen: ,,Het kan niet dat de leider van een land dat een vredesakkoord met Israël heeft, zulke extremistische bijeenkomsten bezoekt. Er is daar in de voorbede expliciet opgeroepen tot geweld tegen de Joden en degenen die hen steunen. Nota bene! En dat terwijl Morsi heeft verklaard internationale overeenkomsten, waaronder die met Israël, te zullen respecteren. Zijn openlijke deelname aan deze voorbede bewijst het tegendeel. Zijn koers bedreigt het vredesproces in het Midden-Oosten. De EU is één van de belangrijkste geldschieters van Egypte en EU Vertegenwoordiger voor het Buitenlandse Beleid, Catherine Ashton, heeft dus invloed president Morsi te corrigeren. In schriftelijke vragen aan haar verzoek ik haar dat concreet ook te doen”

Van Dalen maakt zich veel zorgen over de toekomst van Egypte. De mensenrechtensituatie is er sinds de komst van Morsi niet beter op geworden: ,,Niet alleen bedreigt zijn koers het vredesproces in het Midden-Oosten. Ook de positie van  religieuze minderheden is verslechterd. Onder andere de Koptische kerk in Egypte heeft het zwaar te verduren. Het wordt tijd dat president Morsi zich niet langer laat leiden door het Moslimbroederschap, maar zich inzet voor vrede, stabiliteit en mensenrechten in zijn eigen land en in de regio”, aldus Van Dalen.

Labels
Eurofractie

« Terug

Reacties op 'Vragen aan EU-Ashton over Anti-Israël koers Egyptische president Morsi'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2012 > oktober

Geen berichten gevonden