'PvdA laat asielzoekers bungelen'

APR_5100woensdag 05 december 2012 12:05

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil de uitgeprocedeerde asielzoekers uit de tentenkampen van Den Haag en Amsterdam niet tijdelijk opvangen. De Tweede Kamer stemde dinsdag tegen een motie van ChristenUnie-kamerlid Joël Voordewind. Voordewind is teleurgesteld. Dinsdagavond bezocht de politicus de asielzoekers in de Vluchtkerk om ze een hart onder de riem te steken.

"Nu de winter inzet, zullen de asielzoekers in Den Haag regen en kou moeten doorstaan, nu er geen goede opvang voor hen wordt geregeld. Ik roep gemeente Den Haag op om alternatieve opvang voor de asielzoekers te zoeken, zoals dit nu ook het geval is in de schuilkerk in Amsterdam."

Tijdens zijn bezoek aan de kerk waar de asielzoekers onderdak hebben gevonden, twitterde Voordewind: Nu in de . Koud en kaal maar droog. Hartverwarmend hoeveel spullen mensen komen brengen.

De ChristenUnie wil dat Irakezen, voor wie het te gevaarlijk is om terug te keren, opgevangen worden. Ook Somaliërs moeten volgens hem in aanmerking komen voor opvang, omdat de Raad van State eerder dit jaar heeft bepaald dat ze voorlopig niet kunnen worden uitgezet. Ze zouden moeten reizen via de hoofdstad Mogadishu en daar is het te gevaarlijk.

Voordewind vroeg dinsdag in de Kamer om een hoofdelijke stemming over de opvang van Somalische vluchtelingen. Maar tot zijn grote teleurstelling liet de PvdA-fractie het afweten. De motie sneuvelde met 39 stemmen voor en 104 tegen. Ook de motie over de Irakezen hoefde niet op de steun van de PvdA te rekenen.

Petitie
Dinsdagmiddag had een groep asielzoekers uit het ontruimde tentenkamp in Amsterdam-Osdorp de weg naar de Tweede Kamer gevonden met een petitie. Voordewind nam de petitie in ontvangst.  De asielzoekers, die nu in een kerk in Amsterdam worden opgevangen, vroegen om hernieuwde beoordeling van hun asielaanvraag. In de tussentijd willen ze toegang tot opvang. De Tweede Kamer stemde hier niet mee in.

De asielzoekers in Amsterdam kunnen in elk geval tot maart 2013 overwinteren in de Jozefkerk in Amsterdam, die tot de "Vluchtkerk" is gedoopt. De kerk is een rijksmonument dat al twee jaar niet meer in gebruik is en nu gekraakt wordt. De eigenaar heeft toestemming gegeven voor de ‘kraak’. Initiatiefnemer Karel Smouter is daar in elk geval al blij mee. "Het is beter dan buiten op straat of in de tenten, zeker met de koude winter op komst." Van allerlei kanten komen giften binnen om de kerk leefbaar te maken voor de asielzoekers. Het belangrijkste doel van de tijdelijke opvang is de uitgeprocedeerde asielzoekers die niet kunnen terugkeren naar hun eigen land, te ondersteunen in hun poging hun problematiek zichtbaar te maken aan de overheid.

kijk hier voor meer informatie over de Vluchtkerk en zie Facebook voor meer foto's.

Lees ook het opinieartikel van Karel Smouter op NRC Next.nl 'Staat schuift verantwoordelijkheid vluchtelingen van zich af'

Labels
Joël Voordewind
Justitie
Tweede Kamer

« Terug

Nieuwsarchief > 2012 > december

Geen berichten gevonden