'Twee jaar gezondheidswinst nu alcoholleeftijd naar 18 gaat'

2012-Joël-Voordewind-AP-Roukema-3487dinsdag 26 februari 2013 22:31

De Tweede Kamer behandelt deze week het wetsvoorstel van Joël Voordewind om de leeftijd te verhogen naar 18 jaar waarop jongeren alcohol mogen kopen en in bezit mogen hebben op straat. Het is het sluitstuk van een lange tijd waarin het Kamerlid heeft gestreden tegen de schade die alcohol aanricht onder jongeren. Een paar vragen aan indiener Voordewind.

Waarom moet de leeftijd naar 18 jaar?
"Omdat het nu nog maar 16 is. Als we het verhogen naar 18 jaar, halen we twee jaar gezondheidswinst als het gaat om de hersenontwikkelingen van jongeren. Voor jongeren in die leeftijdsfase is het belangrijk dat ze hun school afmaken. Het gebeurt te vaak dat juist door het gebruik van alcohol, ook al is het maar vijf glazen op een avond, jongeren daardoor slechter presteren op school.
Als je daar nog een keer bij rekent dat er circa 800 tieners per jaar in coma in een ziekenhuis terecht komen, en daar weten we nog maar het topje van de ijsberg van, dan kunnen we niet anders dan deze maatregelen nemen. We weten uit de cijfers dat de jongeren in Nederland veel en vaak drinken. We staan in de top zes van Europa als het gaat om drinkende jongeren. Het is een groot probleem onder jongeren. Tweederde van de jongeren tussen de 16 en 17 jaar drinkt 5 glazen op meer per uitgaansavond."

Wat gaat er precies veranderen door dit wetsvoorstel?
"Er zijn twee belangrijke wijzigingen. Jongeren onder de 18 mogen geen alcohol meer kopen, ook dus geen bier en wijn meer. Dat geldt zowel in horecagelegenheden als in de slijterijen en supermarkten. Tegelijkertijd wordt het in het bezit hebben van alcohol op straat onder de 18 jaar ook strafbaar gesteld. Dat was per 1 januari van dit jaar al zo onder de zestien."

Waarom heb je hier zoveel werk van gemaakt?

"In 2006 werd ik Tweede Kamerlid en woordvoerder Jeugd en Gezin en zag het eens gebeuren dat toen ik mijn kinderen ophaalde bij een schoolfeest, meisjes van 14, 15 jaar stonden te kotsen bij de ingang. Toen dacht ik, wat gaat hier allemaal mis? Ik ben me gaan verdiepen in wat de grote problemen zijn bij jongeren. Dan stuit je heel snel op dit probleem: te veel en te vaak drinken door jongeren. En natuurlijk is dat niet alleen bij jongeren het geval: we hebben 1 miljoen probleemdrinkers in Nederland. Alcohol maakt meer kapot dan je lief is. Het geeft heel veel problemen in de relationele sfeer, heel veel overlast in het uitgaansleven en het veroorzaakt ongelukken in het verkeer. Veel jongerenorganisaties, en ook ouders, hebben mij geadviseerd om dit probleem stevig aan te pakken. Er is zo’n grote groepsdruk om maar meer en meer te gaan drinken bij deze jongeren in de leeftijd 14, 15 en 16 jaar."

Er van uitgaande dat dit voorstel aangenomen wordt deze week, is dit dan het eindstation? Of gaat je strijd nog verder, om het nog verder aan te pakken in de samenleving?

"Als Kamer hebben we hier nu zes jaar over gesproken. Er is een wijziging in de Drank- en Horecawet gekomen, die een aanscherping heeft gegeven als het gaat om de handhaving. Het wordt veel moeilijker om in supermarkten om alcohol te kopen. Alcoholbezit op straat wordt nu veel scherper gecontroleerd. Toen wij in het kabinet zaten hebben we weten te realiseren dat er tot negen uur ’s avonds geen alcoholreclames op televisie mochten komen. Er wordt inmiddels veel confronterende voorlichting geven over hoe schadelijk alcohol is voor je hersenen voor je 23e. Dit is dus wat mij betreft het sluitstuk van een heel pakket dat we hier in Kamer hebben behandeld."

Dus de focus blijft echt bij jongeren liggen.
"Ik heb me altijd gericht op jongeren, omdat juist jongeren heel kwetsbaar zijn vanwege die groepsdruk en omdat alles wat jongeren drinken vóór hun 23e tot onherstelbare hersenschade leidt. Jongeen moeten hun diploma's halen en staan aan het begin van hun leven. Dat is wat anders voor volwassenen. Als je een wijntje of biertje drinkt per dag en je doet dat twee dagen per week niet, dan zijn er genoeg onderzoeken die zeggen dat dat geen kwaad kan."

Is dit nou echt een typisch ChristenUnie-item?
"De ChristenUnie staat voor een gezonde samenleving. Dat betekent dat we het goede voor hebben met alle mensen. Dat betekent ook dat je afweegt waar de overheid mensen tegen zichzelf zou moeten beschermen. Dat doen we op heel veel dingen. De overheid vraagt van je om een autogordel te dragen en bromfietsers om een helm te dragen; de leeftijd voor bezoek aan coffeeshops is al 18  jaar. op vele terreinen treed de overheid op om richtlijnen aan te geven om schade te beperken. Alcohol- en drugsverslaafden proberen we ook van de drugs af te krijgen. Dit is een maatregel die de gezondheid van jongeren centraal stelt. Is dat een ChristenUnie-punt? Ja, wij staan voor Jeugd en Gezin en de gezondheid van jongeren. Maar ik denk dat dit een partijoverstijgend onderwerp is. Wij zijn hier allemaal in de Kamer gekozen om het goede voor mensen te zoeken. Daarom ben ik blij dat in de Kamer, na een lange reis, een meerderheid is gekomen voor dit wetsvoorstel, met dank aan CDA, PvdA en SGP die mede-indieners zijn van deze wet."

Heb je zelf wel eens gedronken?

"Ik drink vrijwel nooit eigenlijk. Ik heb nooit bier en wijn gedronken,  wel eens andere alcoholische dranken. Ik wil sowieso helemaal geen alcohol ophebben als ik nog het verkeer in moet. Zonder alcohol en met gewoon een cola’tje kan ik me ook heel goed vermaken."

Labels
Alcohol
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op ''Twee jaar gezondheidswinst nu alcoholleeftijd naar 18 gaat''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2013 > februari

Geen berichten gevonden