"Als ik zo'n meisje zie op de Wallen, denk ik, dat had ik zelf kunnen zijn"

Logo-Exxposemaandag 25 maart 2013 14:31

Seks kopen is niet normaal. Er is zoveel mis in de prostitutie, zoveel onrecht, dat moet aan het licht komen. Dat vinden de vier meiden van begin twintig die zitten achter de blog Exxpose.nl. Een blog die ze in oktober 2012 hebben gelanceerd om de waarheid over prostitutie bloot te leggen. Binnenkort starten ze ook een burgerinitiatief. Met minimaal 40 duizend handtekeningen op zak willen ze de Tweede Kamer ertoe dwingen te praten over het verbieden van kopen van seks.

De vier meiden zijn niet zomaar anonieme bloggers die van een afstandje meninkjes verkondigen. We spreken met Anna*, één van de initiatiefnemers van Exxpose. Anna heeft SPH gestudeerd, net als twee andere van de groep, en heeft tijdens haar studie onderzoek gedaan naar loverboysproblematiek. De vierde heeft aan de universiteit gestudeerd en is nu werkzaam in de hulpverlening voor prostituees. Kortom, Exxpose blogt uit ervaring.

Waarom ben je zo tegen prostitutie?

"Persoonlijk heb ik de gevolgen van mensenhandel gezien op de Filippijnen, toen ik daar een tijdje heb meegewerkt in een project dat slachtoffers opving. Daarnaast hebben 2 andere leden van Exxpose en ik tijdens mijn studie ook de loverboysproblematiek in Nederland onderzocht. Ik ben er achter gekomen dat er zoveel minderjarigen gedwongen in de prostitutie zitten, maar dat niet alleen. De documentaire Nefarious: Merchant of Souls (www.nefariousdocumentary.com) over prostitutie wereldwijd maakte veel bij ons los. De documentaire laat gewoon zien dat het niet normaal is wat er gebeurt in de prostitutie. Die moet je echt gaan zien.

Ik loop ook wel eens over de Wallen en dan zie ik zo'n meisje dat er bijna hetzelfde uitziet als ik. Dat had ik zelf kunnen zijn, denk ik dan. Had ik dat gewild? Dag in, dag uit je lichaam zo vaak weggeven? Als ik die meisjes aankijk, voel ik hopeloosheid. Het is onnatuurlijk dat je dit zou willen."

"Is het normaal dat meisjes hun lichaam moeten opofferen?"

Waarom Exxpose?

"We liepen er tegenaan dat prostitutie heel normaal wordt gevonden in Nederland.  Mensen denken over het algemeen snel: Als iemand daarvoor kiest, dan zal het wel goed zijn. Eigenlijk is dat een beetje krom als je ziet hoeveel er mis is in de prostitutiebranche. We willen als Exxpose dan ook de maatschappij een spiegel voorhouden. Is het normaal hoe wij als Nederlanders omgaan met prostitutie? Is het normaal dat je seks kunt kopen? Is het normaal dat meisjes van onze leeftijd hun lichaam moeten opofferen? Wij willen dat de moraal van mensen gaat veranderen. "

Hoe ga je dat bereiken, denk je?

"Door middel van het schrijven van post’s op de blog en mensen dit te laten lezen, hopen we een stuk bewustwording over de misstanden van prostitutie te bereiken. Daarnaast willen we dit doen door middel van het burgerinitiatief. Dit was eerst een verre droom in de hoop dat we ooit konden meehelpen aan een wetsverandering. Door middel van een tweet is dit concreet geworden. Toen we met de blog bezig waren hebben we een aantal mensen gevraagd om ons te volgen en promoten op Twitter, waaronder Gert-Jan Segers. Naar aanleiding hiervan kwamen we in gesprek en werd het burgerinitiatief steeds concreter.

We zouden het zo cool vinden als de wet gewoon zou veranderen hierin. Wij geloven dat als de wet veranderd, de moraal ook gaat veranderen. Dat zag je ook in Zweden. Voordat het verbod op prostitutiebezoek daar was ingevoerd, waren er nog heel veel mensen tegen. Later zag je dat de mensen er anders over zijn gaan denken. Daarom zijn we nu bezig het burgerinitiatief op te zetten. Dat staat allemaal nog in de kinderschoenen. Wat we willen is dat prostitutiebezoek strafbaar wordt. We willen dat mensen in Nederland zich gaan realiseren dat prostitutie de menselijke waardigheid wegneemt. We realiseren ons dat het burgerinitiatief niet de complete oplossing is maar een aanzet tot het bewust worden van een probleem. Want als er een simpele oplossing was geweest, was deze waarschijnlijk al doorgevoerd.

"Wij zouden het cool vinden als de wet zou veranderen"

Toen Gert-Jan aankondigde naar Zweden te gaan om hun prostitutiebeleid te onderzoeken samen met de PvdA, was er een golf van kritiek.

"Ik geloof dat er zo'n grote verandering nooit zonder strijd kan gaan. Prostitutie is een gevoelig onderwerp. Nederland is natuurlijk het land van de vrijheden. Prostitutie is daar zo'n voorbeeld van. Als daarvan dan opeens gezegd wordt dat het misschien helemaal niet zo goed is, dan kun je verwachten dat het ophef en strijd gaat geven. "

Geloof je dat er vrouwen vrijwillig in de prostitutie zitten?

"Dan moet ik zeker een politiek correct antwoord geven? (Even stil...) Ik denk...eigenlijk niet. Als ik denk aan vrouwen die het doen voor het geld omdat ze dat nodig hebben, dan vraag ik me af hoe vrijwillig dat is. Als ik denk aan mensen die een vrije seksuele moraal hebben, dan denk ik ook: wat is er dan in je leven gebeurt dat je dat hebt gekregen? Het is, zeker voor vrouwen, natuurlijk dat er  emoties bij seksualiteit komen kijken. Dan is het dus onnatuurlijk om dag in dag uit met meerdere mensen seks te hebben. Ondanks of je er voor kiest om het in je leven met maar één persoon te doen of met meerdere, zelfs dan geloven wij dat liefde en lust altijd samen moeten gaan."

Heb jij persoonlijk ook contact met prostituees?

"Ikzelf heb in het verleden wel eens gesprekken gehad met slachtoffers van loverboys. Maar die waren er dus al weer uit. En één van ons heeft wekelijks contact met prostituees. We gaan binnenkort ook meelopen met projecten waar we in contact gaan komen met de vrouwen.
We hebben nu ook gastbloggers voor Exxpose. Dat zijn onder andere mensen die dag in dag uit met prostituees te maken hebben. We staan ook open voor mensen die het niet met ons eens zijn. Daar willen we juist mee in gesprek gaan. Ook om te voorkomen dat we star worden in onze eigen opvattingen."

"Wij willen niet veroordelen, maar juist wijzen op de liefde"

Stel dat je allemaal prostituees zou spreken die je overtuigen dat ze het vrijwillig doen en dat het een normaal beroep is? Hou je dat voor mogelijk?

"Heel eerlijk gezegd niet. De Haagse politie (zoals te zien is in de documentaire De Sekspolitie) is bijvoorbeeld heel lang bezig contact te leggen met prostituees om te kijken of ze gedwongen werken of niet. Soms duurt dat jaren voordat zo'n meisje durft te vertellen dat ze gedwongen zit."

Wat is jullie boodschap aan de prostitueebezoekers?

"We hebben daar ook wel over geschreven op de blog. Aan mannen gevraagd wat ze er zelf van vinden. Wij geloven gewoon in goede relaties. We moeten niet alleen maar een boodschap brengen van hoe slecht prostitutie is, maar juist dat liefde heel waardevol is. We willen de bezoekende mannen niet veroordelen, maar juist wijzen op de liefde. "

Je hebt natuurlijk mannen die ooit gelukkig getrouwd waren, misschien gescheiden zijn of alleen zijn. Of het andere argument dat het beter is dat mannen naar de prostituees gaan dan dat ze zich zouden vergrijpen aan iemand op straat.

"Dat vind ik een lastig argument. Als je bedenkt hoeveel meisjes er gedwongen zitten, dan zijn dat ook gewoon verkrachtingen. Gescheiden mannen of ongelukkig getrouwde mannen lossen hun probleem niet op door naar een prostituee te gaan. Het is een tijdelijke oplossing om even wat affectie te krijgen. Na een paar minuten sta je weer buiten. Dan loop je waarschijnlijk eventjes met een bevredigd gevoel, maar komt het weer terug."

*Anna is een verzonnen naam. 

 Voor meer informatie, gedachtes en meningen kijk op www.exxpose.nl

Volg Exxpose op Twitter


Labels
Mensenhandel en prostitutie

« Terug

Reacties op '"Als ik zo'n meisje zie op de Wallen, denk ik, dat had ik zelf kunnen zijn"'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2013 > maart

Geen berichten gevonden