Eerste Kamer stemt over alcoholleeftijd naar 18 jaar

alcohol-422270maandag 17 juni 2013 11:07

Na jarenlang hard werken komt de strijd om de alcoholleeftijd te verhogen naar 18 jaar bij de finish. De ChristenUnie strijdt hier al ruim zes jaar voor. De Eerste Kamer stemt dinsdag over het wetsvoorstel op initiatief van de ChristenUnie. Daar rekent initiatiefnemer Joël Voordewind op een meerderheid.

 “Na zes jaar ploeteren is nu dan toch de finish bereikt om de alcoholleeftijd te verhogen naar 18 jaar. Tezamen met goede voorlichting en handhaving moet het lukken overmatig alcoholgebruik en dus onherstelbare hersenschade tegen te gaan.", aldus Kamerlid Joël Voordewind.

Wijzigingen

Er zijn twee belangrijke wijzigingen. Jongeren onder de 18 mogen geen alcohol meer kopen, ook dus geen bier en wijn meer. Dat geldt zowel in horecagelegenheden als in de slijterijen en supermarkten. Tegelijkertijd wordt het in het bezit hebben van alcohol op straat onder de 18 jaar ook strafbaar gesteld. De reden dat de ChristenUnie hier voor staat is vanwege nieuwe medische inzichten over het effect van alcohol op jonge hersenen, maar ook nieuwe bezorgdheid over de cultuur van excessief drankgebruik in het sociale verkeer en het uitgaansleven. De verhoging van de leeftijdgrens voor verkoop en bezit tot 18 jaar moet er toe leiden dat ook onder jongeren zelf het bewustzijn sterker wordt dat alcoholconsumptie serieuze gezondheidsrisico’s bevat. Voordewind: “De ChristenUnie staat voor Jeugd en Gezin en de gezondheid van jongeren. Maar ik denk dat dit een partijoverstijgend onderwerp is. Wij zijn hier allemaal in de Kamer gekozen om het goede voor mensen te zoeken. Daarom ben ik blij dat in de Eerste Kamer, na een lange reis, dit wetsvoorstel, met dank aan CDA, PvdA en SGP die mede-indieners zijn van deze wet is aangenomen.”

Het wetsvoorstel op initiatief van de ChristenUnie werd mede ingediend door de PvdA, het CDA en de SGP.

Labels
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Eerste Kamer stemt over alcoholleeftijd naar 18 jaar'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2013 > juni

Geen berichten gevonden