Kamer: Intercity’s naar 200 kilometer per uur

afb art 3.3 foto trein +fietspaddinsdag 25 juni 2013 17:01

De regering moet van de Tweede Kamer afspraken met de NS gaan maken om bij de aanschaf van nieuw intercity materieel voortaan uit te gaan van een maximum snelheid van tenminste 200 km per uur. Het huidige maximum is 140 km per uur. De Tweede Kamer heeft hierover een motie aangenomen van ChristenUnie en GroenLinks. Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber: "De Kamer heeft een duidelijk signaal gegeven. De reistijd tussen de Randstad en de rest van Nederland moet korter. NS moet bij de komende bestellingen van nieuwe treinen hier rekening mee houden."

De eerste lijnen die kunnen profiteren van de snellere treinen zijn de Hanzelijn en Amsterdam - Utrecht. Deze spoorlijnen zijn al geschikt voor 200 km per uur. "Geleidelijk kunnen ook andere spoorlijnen worden aangepast voor hogere snelheden. Kansrijk zijn de trajecten Utrecht-Eindhoven, Gouda-Utrecht-Arnhem, Zwolle-Groningen/Leeuwarden en Amersfoort-Apeldoorn", aldus het Kamerlid.

Vervallen reservering

Tijdens dezelfde stemmingen werd ook een motie aangenomen van Dik-Faber en collega Van Veldhoven (D66) waarin de regering wordt opgeroepen te komen tot een oplossing waarbij er een reserveringsvrije mogelijkheid blijft bestaan voor treinreizen vanuit Amsterdam, Den Haag en Rotterdam naar België. Dik-Faber:  “Dit zou bijvoorbeeld kunnen door de zitplaatsgarantie zo in te vullen dat deze alleen geldt bij reservering en er voor overige reizigers een zitplaatskans geldt die tenminste vergelijkbaar is aan het niveau dat vereist is voor het hoofdrailnet.”

Labels
Carla Dik
Tweede Kamer
Verkeer & Vervoer

« Terug

Reacties op 'Kamer: Intercity’s naar 200 kilometer per uur'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2013 > juni

Geen berichten gevonden