ChristenUnie: verwijder resten pijnstillers uit het oppervlaktewater

rioolpijpendonderdag 27 juni 2013 18:30

Geneesmiddelen moeten veel beter gezuiverd worden uit het rioolwater om te voorkomen dat oppervlaktewater vervuild raakt. Hiervoor pleit Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber. Staatssecretaris Mansveld verkent maatregelen, maar onduidelijk is welke maatregelen er precies worden genomen en wanneer. Dik-Faber: “In Duitsland en Zwitserland worden extra zuiveringstappen toegevoegd aan tientallen rioolwaterzuiveringsinstallaties. In Nederland ligt er nog geen concreet plan. Dat moet er wat mij betreft snel komen.”

Pijnstillers, antibiotica en bètablokkers komen volgens het Kamerlid te veel in de natuur terecht. “De kosten voor zuivering door drinkwaterbedrijven nemen hierdoor toe. Er moet meer gedaan worden om te voorkomen dat dit soort middelen terecht komt in het watersysteem”.

Dik-Faber vindt daarom dat bij ziekenhuizen en zorginstellingen filters moeten worden geplaatst om te voorkomen dat medicijnresten in het riool komen. Ook zouden rioolwaterzuiveringsinstallaties afvalwater beter moeten zuiveren zodat geneesmiddelen niet in de natuur terechtkomen. “Dit is ook van belang voor de volksgezondheid. Nu al wordt de hormoonhuishouding van mannelijke vissen verstoord waardoor er vrouwelijke effecten zijn en komen er in Nederlandse wateren bacteriën voor die resistent zijn tegen antibiotica”, aldus het Kamerlid. De ChristenUnie pleit daarom voor wettelijke normen zodat duidelijk is wanneer er te veel medicijnresten aanwezig zijn in het water.

Labels
Carla Dik
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie: verwijder resten pijnstillers uit het oppervlaktewater'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2013 > juni

Geen berichten gevonden