Europarlementariër Van Dalen wil stevig bezuinigen op Europese begroting

eu_flagwoensdag 11 september 2013 14:32

Dagvergoedingen en kantoorkosten transparanter

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) heeft amendementen ingediend om stevig te bezuinigen op de Europese begroting van 2014. Van Dalen: ,,Volgend jaar begint een nieuwe cyclus van zeven jaar voor de Europese begroting. Het is tijd om duidelijke keuzes te maken". Van Dalen wil dat de EU begroting in 2014 ”zuinig en transparant'' wordt. Zijn amendementen zijn overgenomen door de ECR-fractie in het EP, waartoe Van Dalen behoort en "dat is mooi, want nu dien ik ze niet zelf in, maar worden ze namens de ECR-fractie ingediend en dat legt nog meer gewicht in de schaal".

Van Dalen heeft vandaag verschillende amendementen ingediend met als doel een miljoenenbesparing. Hij wil bijvoorbeeld dat het Europees Parlement haar wagenpark verkleint en dat de goed betaalde ambtenaren geen overuren meer krijgen uitbetaald. Van Dalen stelt ook voor om twee adviesorganen van de EU, het Comité van de Regio's en het Economisch en Sociaal Comité, op te heffen. Van Dalen: “Deze adviesorganen zijn kostbare organisaties die rapporten produceren die werkelijk niemand leest. Dan moet je eerlijk zijn en vaststellen dat deze organen geen toegevoegde waarde hebben en kunnen worden opgeheven"

 

Behalve zuinig, moet de nieuwe begroting vooral transparanter. De Europarlementariër heeft voorstellen ingediend om de parlementsleden verantwoording te laten afleggen voor hun declaraties over onder andere kantoorkosten. Momenteel krijgen EP-leden daarvoor vierduizend euro per maand, maar niemand controleert of dat geld ook echt aan bijvoorbeeld kantoorkosten wordt besteed. Zelf laat hij deze declaraties door een accountant in Nederland controleren en bericht hij van die controles op zijn website www.petervandalen.eu/fractie.

 

Van Dalen wil ook dat de dagvergoeding voor de leden, een vergoeding voor hotel- en maaltijdkosten, alleen wordt uitbetaald als de leden ook echt in Brussel werken. Nu is het nog zo dat sommige parlementariërs 's avonds laat aankomen, nog even snel hun handtekening zetten voor hun aanwezigheid, en dan naar hun hotel verdwijnen.

 

De verdere groei van Europese agentschappen moet ook worden gestopt. Samen met zijn fractie dient Van Dalen een voorstel in om geen enkel nieuw agentschap meer op te richten, totdat het huidige bestand is gesaneerd. De Europarlementariër: “Sommige Europese agentschappen doen goed werk en zijn hun geld meer dan waard, maar er zijn er ook die met veel minder toekunnen of kunnen worden samengevoegd.'' Een voorbeeld van zo'n samenvoeging is CEPOL, een Europees samenwerkingsverband van politieorganisaties, nauwelijks te onderscheiden van Europol, de grotere broer in Den Haag. Een agentschap dat met fors minder geld toekan is het Europees Spoorwegagentschap, dat twee grote kantoren heeft, allebei in Noord-Frankrijk.

 

“Kortom, er valt echt nog heel wat te bezuinigingen op de Europese begroting, en dat moeten we ook zeker doen”, sluit Peter van Dalen af.

Labels
Eurofractie

« Terug

Reacties op 'Europarlementariër Van Dalen wil stevig bezuinigen op Europese begroting'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2013 > september

Geen berichten gevonden