Kortere werktijden voor piloten

BVadUEJCQAEdK1H.jpg largemaandag 30 september 2013 15:42

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) is verheugd dat de Transportcommissie van het Europees Parlement een voorstel van de Europese Commissie om piloten tot wel 11 uur achtereen ’s nachts te laten vliegen vandaag heeft afgewezen. Volgens Van Dalen moet die norm op maximaal 10 uur liggen: ,,Verschillende onderzoekers, nota bene door de Europese Commissie zelf ingehuurd, adviseren piloten niet langer dan 10 uur achter elkaar te laten vliegen in de nacht. De Commissie heeft dit advies aan de kant geschoven zonder uit te leggen waarom. Gelukkig heeft de Transportcommissie van het Europees Parlement daar vandaag een stokje voor gestoken."

Recente incidenten laten zien dat oververmoeid een probleem is

Van Dalen, vicevoorzitter van de Transportcommissie van het Europees Parlement, was evenmin te spreken over de maximale standby- en werktijden per dag voor piloten in het voorstel. ,,De Europese Commissie vindt 6 uur standby staan, en daarna 14 uur vliegen, verantwoord. Dat zou in het uiterste geval betekenen dat een piloot een vliegtuig aan de grond moet zetten als hij al meer dan 20 uur wakker is. Ook daarin gaat de Commissie wat mij betreft te ver. Bovendien laten diverse recente incidenten zien dat oververmoeidheid bij piloten beslist voorkomt. Dan is het verstandiger, aan de veilige kant te gaan zitten wat betreft de werkuren, zeker in de nacht. Gelukkig heeft het Parlement dat nu besloten."

Daarnaast wil Van Dalen dat landen in een nieuwe regeling het recht behouden extra veilige normen af te spreken op nationaal niveau. ,,Ik vind het essentieel dat een land het recht behoudt extra strenge veiligheidseisen te stellen.”

Nederlandse regering ook tegen

Ook de Nederlandse regering heeft tegen het voorstel van de Europese Commissie gestemd. Volgens Van Dalen moet Nederland nu bij de Europese Commissie pleiten voor een nieuw voorstel waarin met alle bezwaren rekening wordt gehouden.

Labels
Eurofractie
Transport

« Terug

Reacties op 'Kortere werktijden voor piloten'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2013 > september

Geen berichten gevonden