Segers: “Rijk meebetalen aan beveiliging Joodse instellingen”

gertjanwoensdag 20 november 2013 16:07

Als het aan ChristenUnie Tweede Kamerlid Gert-Jan Segers ligt gaat het rijk meebetalen aan de beveiliging van Joodse instellingen in Nederland. “Ouders betalen 700 tot 1000 euro per kind aan beveiligingskosten voor Joods basisonderwijs. Dat is bij geen enkel ander schooltype het geval. Dat vind ik onbeschaafd en dat moeten we regelen.”

Segers zal dit voorstel samen met SGP-collega Kees van der Staaij woensdag 20 november inbrengen tijdens het begrotingsdebat van Justitie. Eerder deze week stond er in het Parool een artikel met daarin dat de Joodse gemeenschap jaarlijks 800.000 euro kwijt is aan de beveiliging van instellingen. Een deel hiervan wordt gefinancierd door de gemeente Amsterdam. Toch vindt Segers dat het rijk ook zijn steentje moet bijdragen. “We mogen ons niet neerleggen bij vormen van antisemitisme die achter deze dreiging schuil gaan.” 

Twee jaar geleden diende de ChristenUnie een motie in die de minister van Justitie, Ivo Opstelten, opriep om te gaan praten met de Joodse instellingen en Nederlandse gemeenten over financiële ondersteuning. Opstelten gaf hierbij aan dat hij alleen wilde praten met de gemeentes. ChristenUnie fractievoorzitter Arie Slob reageerde toen teleurgesteld: “We vragen niet van het kabinet om alles te betalen, maar we willen dat de rijksoverheid een deel van de kosten op zich neemt. Erg jammer dat de minister niet direct met de Joodse instellingen in gesprek gaat.”

De ChristenUnie hoopt dat Opstelten dit maal wel in gesprek wil gaan met de Joodse gemeenschap. ”De beveiliging van Joodse instellingen is een erezaak. Ook voor de landelijke overheid,” Aldus Segers. 

Labels
Gert-Jan Segers
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Segers: “Rijk meebetalen aan beveiliging Joodse instellingen”'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2013 > november

Geen berichten gevonden