Opheldering over ECB-waardering Italiaanse obligaties

zijaanzicht vlaggen tourmaandag 25 november 2013 14:01

Europarlementariƫr Peter van Dalen (ChristenUnie) wil van de Europese Centrale Bank duidelijkheid over de waardering van Italiaanse staatsobligaties. Het Duitse weekblad Der Spiegel berichtte onlangs dat de ECB Italiaanse staatsobligaties zonder coupon, zogeheten stripped bonds, waardeert met de A-status, omdat een Canadese kredietbeoordelaar dat ook doet . Deze kredietbeoordelaar gaf onlangs echter aan al lang geen stripped bonds in Europa meer te waarderen.

Van Dalen: ,,Het lijkt er op dat de ECB de Italiaanse stripped bonds bewust te hoog waardeert. Europese banken met veel van deze obligaties profiteren van dit mogelijke gesjoemel door de ECB. Ze kunnen zich financieel beter voordoen dan ze in werkelijkheid zijn en dus goedkoper geld lenen. Ik wil dan ook weten op basis waarvan de ECB Italiaanse stripped bonds met de A-status waardeert.”

Van Dalen vertrouwt de zaak niet, omdat de Canadese kredietbeoordelaar geen informatie meer wilde verstrekken aan de Duitse onderzoekers van Der Spiegel nadat de onderzoekers navraag hadden gedaan bij de ECB: ,,Je kan op je vingers natellen wat hier is gebeurd. Op het hoofdkantoor van de ECB in Frankfurt is iemand héél boos geworden. Vervolgens is de Canadese kredietbeoordelaar meegedeeld zich van verder commentaar te onthouden. En dat indien dat niet zou gebeuren die Canadezen een belangrijke klant, de ECB, zouden verliezen. De ECB wil deze kwestie in doofpot stoppen. Daar steek ik met mijn vragen een stokje voor”, aldus Van Dalen.

Hieronder de precies gestelde vragen:

Question for written answer

to the European Central Bank

Rule 118

Peter van Dalen (ECR)

 

Subject: ECB-waardering Italiaanse 'Stripped Bonds'

 

  1. Is de ECB bekend met het bericht 'Bewertung italienischer Staatsanleihen: Die seltsamen Maßstäbe der EZB', uit de online editie van het Duitse weekblad Der Spiegel? [1]
  2. Hoe beoordeelt de ECB de conclusie van dit artikel dat de waardering van 116 Italiaanse 'Stripped Bonds' op een merkwaardige wijze tot stand is gekomen?
  3. Kan de ECB bevestigen dat de ECB de A-waardering van de 116 Italiaanse bonds heeft gebaseerd op het oordeel van kredietbeoordelaar DBRS? Zo ja, hoe kan de ECB dit rijmen met het commentaar van kredietbeoordelaar DBRS dat het bedrijf momenteel geen stripped bonds beoordeelt in de Europa, Azië en de Verenigde Staten?
  4. Is de ECB van plan haar kredietbeoordeling van de 116 Italiaanse 'Stripped Bonds' naar beneden bij te stellen, naar de marktconforme B-waardering? Zo niet, kan de ECB aangeven waarom zij van mening is dat de huidige A-waardering een eerlijke en marktconforme waardering is?
  5. Ontkent de ECB dat zij naar aanleiding van het onderzoek van Der Spiegel contact met DBRS heeft opgenomen met het directe, dan wel indirecte, verzoek aan de kredietbeoordelaar zich van verder commentaar te onthouden?

 

Labels
Eurofractie

« Terug

Reacties op 'Opheldering over ECB-waardering Italiaanse obligaties'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2013 > november

Geen berichten gevonden