Geen steun voor motie ruimhartiger behandelen asielkinderen

Joel Voordewind Topbanners-3332.jpgwoensdag 27 november 2013 13:15

De 8-jarige Dennis uit Utrecht mag het hoger beroep over zijn uitzetting naar Burundi niet in zijn woonplaats af te wachten. Een meerderheid in de Tweede Kamer stemde dinsdag niet in met de motie van ChristenUnie-Tweede Kamerlid Joël Voordewind om dit mogelijk te maken. De Immigratie- en Naturalisatiedienst wil dat 8-jarige Utrechter met zijn moeder en zusje verhuist naar een opvang in Friesland. “Dit is een zeer teleurstellend uitkomst. De PvdA had de motie aan een meerderheid kunnen helpen, maar heeft dat nagelaten. Al dat verhuizen is heel schadelijk voor kinderen als Dennis.”

De ChristenUnie wil dat kinderen als Dennis de uitslag van hun aanvraag voor het kinderpardon thuis kunnen afwachten. Nu moeten ze verplicht naar een speciale gezinslocatie om het oordeel over hun uitzetting af te wachten. De PvdA-fractie in de Tweede Kamer stemde tegen de motie waardoor er geen meerderheid kwam.

RTV Utrecht meldt op haar website dat Dennis nu nog maar een paar mogelijkheden om zijn aanstaande verhuizing naar Friesland af te wenden. De rechter zou het het bezwaar van Dennis gegrond kunnen verklaren. Ook zou de gemeenteraad van Utrecht zich voor de jongen sterk kunnen maken of kan burgemeester Wolfsen aan de minister vragen een uitzondering te maken.

Gemeenten
Een andere motie die Voordewind samen met SP en D66 in had gediend om het kabinet soepeler met het kinderpardon om te gaan haalde het ook niet. Ongeveer driehonderd kinderen vallen nu buiten het kinderpardon omdat zij de afgelopen jaren niet continu onder rijkstoezicht hebben gestaan. Volgens Voordewind is dit criterium te streng, want veel van deze kinderen waren wel in beeld bij de gemeenten. "Zij zitten gewoon op school." Hij pleitte er daarom voor dat bij de beoordeling van hun aanspraak op het pardon een verklaring van de gemeente waar zij wonen ook wordt mee gewogen.

Labels
Joël Voordewind
Justitie
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Geen steun voor motie ruimhartiger behandelen asielkinderen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2013 > november

Geen berichten gevonden