Eindelijk nieuwe partij in Bussum

dinsdag 24 januari 2006 08:26

BUSSUM - In Bussum doet de ChristenUnie voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Daarbij komt heel wat kijken. Vanaf vandaag elke week een verslag van de voorbereidingen om in de raad te komen.,,Ik werk hier vanaf 1988 en dit heb ik nog nooit meegemaakt'', zegt Sjef Stavenuiter. Hij is hoofd van de afdeling Burgerzaken van de gemeente Bussum. Voor het eerst in 25 jaar doet er in Bussum een nieuwe politieke partij aan de raadsverkiezingen mee. Om even voor negen uur gisterochtend stapt lijsttrekker René Wallenburg van de ChristenUnie met een dikke ordner onder zijn arm Stavenuiters kantoor binnen.

Johan Kardol van de kiesvereniging Gooi-Noord van de ChristenUnie, gaat met hem mee. De kieswet schrijft voor dat alle politieke partijen die aan verkiezingen willen meedoen, zich op 23 januari tussen negen en drie uur moeten aanmelden op het gemeentehuis. Wallenburg wil niets aan het toeval overlaten en daarom is hij stipt op tijd.

Voor de vijf partijen die al in de gemeenteraad zitten, is het aanmelden een formaliteit. VVD, CDA, PvdA, D66 en GroenLinks hoeven hun formulieren alleen maar bij de receptie van het Bussumse gemeentehuis af te geven. Voor een nieuwe partij komt er meer bij kijken. Wie wil meedoen aan de verkiezingen, moet twintig handtekeningen van medestanders hebben. In jargon heet zo'n formulier met een handtekening een ondersteuningsverklaring. De mensen die zich kandidaat hebben gesteld, moeten een instemmingsverklaring tekenen, voorzien van een kopie van het paspoort. Een nieuwe partij moet een borgsom betalen. Krijgt Wallenburg een zetel, dan krijgt hij de borgsom terug. Zo niet, dan is het jammer. Wallenburg moet het kasstuk laten zien, waaruit blijkt dat hij de borgsom betaald heeft.

René Wallenburg van de ChristenUnie heeft nog aardig in de rats gezeten of hij de twintig ondersteuningsverklaringen wel voor elkaar kreeg. ,,Ik had twintig mensen, die allemaal naar het gemeentehuis zijn geweest om een ondersteuningsverklaring op te halen en te ondertekenen. ,,Ik dacht dat ze hun formulier op het gemeentehuis konden achterlaten. Maar ze moesten het mee naar huis nemen. Ik moest ze allemaal tegelijk inleveren. Logisch natuurlijk, want anders krijg je oeverloze discussies over het ingeleverde aantal.''

Wallenburg is daarom afgelopen weekend alle adressen langsgegaan om de verklaringen op te halen. Trots laat hij ze aan Stavenuiter zien. ,,Ik heb er zelfs dertig'', zegt hij. De zon schijnt het kantoor binnen om de feestvreugde te ondersteunen. ,,Dat is het aantal dat partijen in een grote gemeente moeten inleveren'', zegt Stavenuiter.

Kardol is benieuwd welk nummer de lijst van de partij krijgt. Officieel wordt dat volgende week pas bekend gemaakt, maar de uitslag laat zich raden. ,,Er zitten vijf partijen in de raad en er komt een bij. Die krijgt dus nummer zes.'' De ChristenUnie heeft ruim zeshonderd stemmen nodig om in de raad te komen.

,,Dit geeft een goed gevoel, nu dit achter de rug is kan ik me helemaal op de campagne richten'', zegt René Wallenburg terwijl Stavenuiter Wallenburgs usb-stick uitleest. Op de stick staan alle gegevens van de kandidaten. ,,Dit scheelt ons een hoop typewerk'', zegt Stavenuiter. Wallenburg heeft de afgelopen tijd veel hulp gehad van Stavenuiter, bij het voorbereiden van deze korte bijeenkomst. Hij bedankt hem dan ook hartelijk en hoopt dat Stavenuiter op 7 maart op hem stemt. Het hoofd van de afdeling Burgerzaken is geen stugge ambtenaar. Hij wenst Wallenburg succes, maar op hem stemmen, dat zit er niet in. ,,Ik woon niet in Bussum.''

Bron: Nederlands Dagblad, door de redacteur Peter Sneep
Labels
In de media
In het land

« Terug

Reacties op 'Eindelijk nieuwe partij in Bussum'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2006 > januari

Geen berichten gevonden