Europees Parlement akkoord met rapport Blokland over batterijen

P5030237woensdag 03 mei 2006 15:46

Brussel – De Raad en het Europees Parlement (EP) hebben een akkoord bereikt over het rapport van Blokland (ChristenUnie-SGP) aangaande een milieuvriendelijke verwerking en productie van batterijen. Blokland tijdens een persconferentie: “Ik ben zeer tevreden met het behaalde resultaat. Van de 23 amendementen heeft het parlement op 19 amendementen zijn zin gekregen en op 2 amendementen is een compromis gesloten. Het belangrijkste resultaat is dat batterijen met gevaarlijke stoffen, binnenkort niet meer in de winkel te koop zijn.”

Uitkomsten van het akkoord

Het EP heeft in de onderhandelingen belangrijke punten binnengehaald. De richtlijn maakt het consumenten gemakkelijker de voordeligste batterij te kiezen. Blokland: ”De goedkoopste batterij is niet altijd het voordeligst. Doordat de richtlijn producenten verplicht de capaciteit op batterijen te vermelden, kunnen consumenten zelf de prijs-kwaliteitverhouding zien”. Daarnaast is in het akkoord opgenomen dat batterijen gemakkelijk te verwijderen moeten zijn uit apparaten. Dit voorkomt dat consumenten een goed apparaat weggooien omdat de batterij op is.

De producent moet de batterijen na gebruik terug nemen en zorgdragen voor de recycling. De richtlijn verplicht alle lidstaten een efficiënt inleversysteem op te zetten. Dit is een aanzienlijke verbetering op de huidige situatie aangezien momenteel maar 6 lidstaten een nationaal inzamelsysteem hebben voor batterijen. Alle producenten van batterijen in de EU worden geregistreerd. De producenten zijn verantwoordelijk voor de financiering van de inzameling en verwerking van afgedankte batterijen. Belangrijk onderdeel van de richtlijn is het verbod op de schadelijke stoffen kwik en cadmium dat per 2008 ingaat.

Achtergrond
In november 2003 heeft de Europese Commissie een concept richtlijn opgesteld voor batterijen. Het EP heeft dit voorstel in april 2004 aangescherpt. Hogere inzamelingsdoelstellingen en een verbod op het gebruik van de zware metalen kwik, cadmium en lood waren de belangrijkste wijzigingen die het EP in de eerste lezing heeft aangebracht. De Raad heeft in december 2004 een deel van de voorstellen van het EP overgenomen. Op 13 december 2005 heeft het EP op tal van punten echter stand gehouden ten opzicht van de Raad. Daarom was er een conciliatieprocedure nodig. Raad en parlement hebben onderhandeld over de overgebleven geschilpunten en zijn uiteindelijk tot overeenstemming gekomen.
Labels
Eurofractie

« Terug

Reacties op 'Europees Parlement akkoord met rapport Blokland over batterijen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2006 > mei

Geen berichten gevonden