Kamermeerderheid voor betere monitoring zoutwinning Waddenzee

waddenzeedinsdag 16 december 2014 17:07

Er gaat beter gecontroleerd worden op schadelijke effecten van zoutwinning onder de Waddenzee. Een Kamermeerderheid heeft vandaag voor een motie van Carla Dik-Faber (ChristenUnie) en Lutz Jacobi (PvdA) gestemd.

Dik-Faber: ,,Bij zoutwinning is sprake van snellere bodemdaling dan bij gaswinning. Daarom is nauwkeurige monitoring noodzakelijk om te zorgen dat er geen ongewenste effecten optreden. De Waddenzee is een waardevol natuurgebied. Het staat zelfs op de Unesco Werelderfgoedlijst!"

De regering heeft onlangs een vergunning verleend aan Frisia voor zoutwinning onder de Waddenzee, maar er is nog geen uitgewerkt monitoringsplan. De zogeheten LIDAR-metingen zijn te onnauwkeurig om vast te stellen hoe snel de bodemdaling gaat en daarmee ongeschikt om goed de hand aan de kraan te houden. Het hand aan de kraan-principe houdt in dat de gevolgen van gaswinning voortdurend gemonitord worden en dat er ingegrepen wordt zodra de bodemdaling sneller verloopt. De Tweede Kamer draagt door de aangenomen motie de regering op de monitoring van zoutwinning minstens van gelijke zwaarte te laten zijn als de monitoring van gaswinning, zodat het hand-aan-de-kraan principe daadwerkelijk kan worden toegepast.

Labels
Carla Dik
Natuur en Milieu
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Kamermeerderheid voor betere monitoring zoutwinning Waddenzee'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014 > december

Geen berichten gevonden