ChristenUnie: ECB slaat verkeerde weg in met opkopen staatsobligaties

carola-schouten-banner-944x390donderdag 22 januari 2015 16:30

Kamerlid Carola Schouten vindt het onwenselijk dat de ECB overgaat tot het opkopen van staatsobligaties ter waarde van 1.140 miljard euro. Schouten: ,,Het op deze wijze aanzetten van de geldkraan lost de problemen niet op. Daarnaast leidt deze mega-operatie tot een herverdeling van risico’s tussen lidstaten. Bovendien neemt het risico van een nieuwe financiële bubbel juist toe. Dit moeten we niet willen."

De ChristenUnie is tegen het opkopen van staatsobligaties. Dit zal niet leiden tot lagere rentes, de rente is namelijk al heel laag. Schouten: ,,Er wordt voor een zeer hoog bedrag opgekocht. Op deze manier worden landen ontmoedigd om hun begrotingen op orde te brengen en hervormingen door te voeren".

De ECB wil met deze actie bijdragen aan opschonen van de balansen van banken, maar daar is juist al heel veel gebeurd. ,,Het opschonen van bankenbalansen moet ruimte geven voor banken om te investeren en geld uit te lenen, maar het probleem is juist dat bedrijven en huishoudens de hand op de knip houden en ondanks de zeer lage rente geen leningen aangaan. Het probleem zit dus aan de vraagkant en niet aan de aanbodkant", aldus het Kamerlid.

De ChristenUnie diende dinsdag samen met het CDA een motie in waarin werd uitgesproken dat een opkoopprogramma voor staatsobligaties binnen de eurozone onwenselijk is. Helaas haalde deze motie geen meerderheid. 


De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

overwegende, dat de Europese Centrale Bank (ECB) deze week zeer waarschijnlijk zal besluiten over een opkoopprogramma voor staatsobligaties (‘quantitative easing’);

overwegende, dat een dergelijke operatie leidt tot een herverdeling van financiële risico's tussen lidstaten;

overwegende, dat een dergelijke risicoverevening landen ontmoedigt om hun begroting op orde te brengen en hervormingen door te voeren;

spreekt uit dat een opkoopprogramma voor staatsobligaties binnen de eurozone onwenselijk is,

en gaat over tot de orde van de dag.

 

Schouten

Omtzigt

Labels
Carola Schouten
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie: ECB slaat verkeerde weg in met opkopen staatsobligaties'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2015 > januari

Geen berichten gevonden