ChristenUnie: maak van ABN AMRO een coöperatie

carola-schouten-banner-4-944x390donderdag 02 april 2015 18:11

De ChristenUnie wil het belang van klanten en gewone werknemers voorop zetten, door van ABN AMRO een coöperatie te maken. De bank moet niet meer gericht zijn op de snelle winsten, maar op de lange termijn. ABN AMRO moet een bank worden waar de menselijke maat leidend is. Dat voorstel doet Tweede Kamerlid Carola Schouten.

In een coöperatie staat volgens Schouten niet de korte termijn en de beurskoers centraal, maar de lange termijn. Schouten: ,,Beursgenoteerde banken stonden aan de basis van de financiële crisis en stelden de korte termijn en hogere beurskoers voorop. Het is broodnodig dat de financiële sector terug keert naar een meer ethische manier van bedrijfsvoering en de menselijke maat voorop stelt. ABN AMRO zou hier een voorbeeldrol in moeten vervullen, door een coöperatie te vormen.”
 
Een coöperatie is een ondernemingsvorm, waar de snelle winst niet het doel is, maar waarin de behoeften van leden voorop staan. “Een bank voor én van de leden” stelt Kamerlid Carola Schouten. De leden van deze bank krijgen dan de mogelijkheid, om certificaten te kopen en zo mede-eigenaar te worden van de bank. Er moet hier gedacht worden aan, rekeninghouders, kredietontvangers en werknemers.
 
De leden van ABN AMRO moeten direct invloed en zeggenschap krijgen op de bank. "De bank moet dan verantwoording afleggen aan de leden en met een echte langetermijnvisie komen". Aldus ChristenUnie Kamerlid Carola Schouten.  Door verantwoording af te leggen wordt de bank zich bewust van de omgeving, waarin men verkeert. Deze bewustwording is hoognodig, zo blijkt ook uit laatste perikelen rond ABN AMRO. Wat de ChristenUnie betreft moet het klantbelang leidend zijn, als het gaat  om de toekomst van ABN AMRO en niet het beursbelang.

Meer info: http://nos.nl/artikel/2027756-maak-een-cooperatie-van-abn-amro.html

Labels
Carola Schouten
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie: maak van ABN AMRO een coöperatie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2015 > april

Geen berichten gevonden