Kamer steunt motie over alternatieven voor dierrechten

HPIM4812dinsdag 28 april 2015 17:16

Staatssecretaris Sharon Dijksma moet met alternatieven komen voor haar plan om de mestproductie van melkveebedrijven te beperken. Dat is het resultaat van een motie van ChristenUnie, CDA en SGP die vandaag werd aangenomen. Dijksma denkt erover om boeren ‘dierrechten’ per koe te laten betalen om grip te krijgen op de hoeveelheid mest die er wordt geproduceerd.

Volgens ChristenUnie-Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber stimuleert de staatssecretaris boeren daarmee om een zo hoog mogelijke melkproductie per koe te realiseren en jaagt ze melkveehouders op hoge kosten.

Dik-Faber kreeg steun van een grote meerderheid van de Tweede Kamer voor haar motie om te zoeken naar alternatieven voor deze dierrechten. Dik-Faber: “De staatssecretaris kijkt alleen maar naar dierrechten terwijl die het dierenwelzijn niet dienen én melkveehouders op kosten jagen. De boodschap van de Kamer is duidelijk: de staatssecretaris moet ook andere reële opties een serieuze kans geven.”

Volgens Dik-Faber dupeert de invoering van dierrechten boeren die genoeg grond voor veel koeien hebben, ten gunste van de groeidrang van grote intensieve bedrijven zonder grond. Om te zorgen dat de melkveehouderij in belangrijke mate grondgebonden en de mestproductie binnen de perken blijft, wil de ChristenUnie dat de Tweede Kamer zich kan uitspreken over alternatieven. Behalve mede-indieners CDA en SGP stemden ook VVD, PvdA, SP, PVV, D66, GroenLinks en de Partij voor de Dieren voor de motie.

Labels
Carla Dik
Dierenwelzijn
Landbouw
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Kamer steunt motie over alternatieven voor dierrechten'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2015 > april

Geen berichten gevonden