Britse referendum dé kans om EU te hervormen!

CEivoZ2WIAAse7C.jpg largezaterdag 09 mei 2015 12:46

Vandaag in het Nederlands Dagblad een opinie-artikel van Peter van Dalen over de uitslag van de Britse Verkiezingen van donderdag 7 mei j.l. Hieronder de tekst in het ND en op de foto het artikel in de krant.

De Conservatieve premier David Cameron gaat verder regeren. Een zittend premier die zo'n uitslag behaalt; dat is knap. Voor Europa is deze uitkomst gunstig: de Europese economie kan de stabiliteit en huidige groeidynamiek van de Britse eilanden uitstekend gebruiken. Tegelijk lopen nu meteen de spanningen in Brussel op want het Brits EU-referendum gaat dus echt plaatsvinden!

 

Al een paar jaar geleden heeft Cameron beloofd dat hij, indien herkozen, in 2017 een referendum zal organiseren met de vraag: moet ons land in de Europese Unie blijven, of vertrekken? De Britse premier zei er meteen bij dat hij in principe vóór het EU lidmaatschap is, maar alleen als zijn land bevoegdheden uit Brussel terugkrijgt.

 

Er is de laatste maanden veel gemopperd op de premier Cameron; hij zou Europa het mes op de keel zetten met zijn referendum, zonder duidelijkheid te geven over welke hervormingen hij wil. Denktanks en het bedrijfsleven proberen nu te berekenen hoeveel miljard een Britse exit ons mogelijk gaat kosten.

 

Volgens mij is Cameron wel degelijk duidelijk over wat hij wil. In maart vorig jaar heeft hij in de Britse Sunday Telegraph een zeven-punten-plan gepresenteerd. Sommige ideeën zijn duidelijk conservatief; zo wil hij meer vrijhandelsakkoorden en lastenverlichting voor bedrijven. Maar de meeste punten worden volgens mij door bijna iedereen gedeeld. Cameron wil de mogelijkheid hebben om bevoegdheden terug te halen uit Brussel en dat een aantal nationale parlementen samen een blokkerende minderheid kunnen vormen om nieuwe Europese wetten tegen te houden. Ook wil Cameron de in de Europese verdragen vastgelegde verplichting tot een "ever closer union", een steeds hechter verbond tussen de Europese volkeren, opgeven.

 

De meeste van Cameron’s ideeën kan ik, en ik denk met mij veel Nederlanders, steunen. Dat zeg ik niet omdat ik in het Europees Parlement met de Britse Conservatieven in een fractie zit. Dit zeg ik om de simpele reden dat het goede ideeën zijn. De EU is te bureaucratisch geworden en probeert te veel nieuwe bevoegdheden naar zich toe te trekken. We moeten af van de welhaast dwingende Brusselse logica dat het beste antwoord op elk probleem, méér Europese regelgeving is. We moeten het sluipende proces naar een Europese superstaat stopzetten.

 

Voeg daar bij de schade die een mogelijk Brits vertrek zou veroorzaken voor economie en werkgelegenheid, en dan is de optelsom voor mij snel gemaakt. Ik roep premier Rutte daarom op, vól in te zetten op het behoud van de Britten voor de EU. Kan Nederland het verschil maken? Jazeker! De eerste helft van 2016 is ons land voorzitter van de Europese Raad en bepalen wij de Europese agenda. Met de Nederlandse Eurocommissaris voor Betere Regelgeving, Frans Timmermans, hebben we bovendien een medestander in de anders zo starre Europese Commissie.

 

Het Britse referendum is dé kans om de EU te hervormen!

 

Peter van Dalen is Europarlementariër voor ChristenUnie-SGP en zit in het Europees Parlement met onder andere de Britse Conservatieven in de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers.

 

Labels
Eurofractie
Europese Verkiezingen

« Terug

Reacties op 'Britse referendum dé kans om EU te hervormen!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2015 > mei

Geen berichten gevonden