Abbas moet Palestijns geweld veroordelen

voordewind-banner-3-944x390woensdag 28 oktober 2015 21:19

Nederland moet van Mahmoud Abbas, president van de Palestijnse Autoriteit, eisen dat hij het geweld in Israël van de afgelopen tijd veroordeelt en anders korten op de niet-primaire hulpgelden voor de Palestijnse gebieden. Dat vindt Joël Voordewind, Tweede Kamerlid van de ChristenUnie. “Het verheerlijken en belonen van geweld tegen Israëlische burgers moet stoppen. Abbas hebben we daar echter nog niet over gehoord.”

Abbas is donderdag op bezoek in de Tweede Kamer. Voordewind wil hem persoonlijk vragen naar het geweld. “Weigert hij het geweld te veroordelen en wil hij niet de-escaleren, dan moet dat consequenties hebben voor de niet-primaire hulpgelden van €70 miljoen die Nederland geeft. Nederland doet er beter aan dat geld te besteden aan verzoeningsprojecten tussen Palestijnen en Israëli's die wél bereid zijn vreedzaam met elkaar samen te leven. Dat is werkelijk bouwen aan duurzame vrede van onderop.”

Labels
Israël
Joël Voordewind
Ontwikkelingssamenwerking

« Terug

Reacties op 'Abbas moet Palestijns geweld veroordelen'

Steenbeek, R.W. (Ruud) [176682]
Geplaatst op: 30-10-2015 17:54
Ik heb al een paar keer gelezen in de Israëlische pers dat de Shin Bet, de Israëlische AIVD, vindt dat Abbas met zijn veiligheidsdiensten een goede bijdrage levert aan het beteugelen van geweld.

Ook vindt een ruime meerderheid van de Palestijnen dat Abbas met zijn relatief geweldloze inzet voor een Palestijnse staat hen niets heeft opgeleverd en wil dat hij vertrekt. Het valt nog maar te bezien of zijn opvolger veel beter zal zijn.

Mocht Abbas c.s. besluiten de Palestijnse Autoriteit maar helemaal op te heffen wat ook een mogelijkheid is, dan heeft Israël een veel groter probleem.

Verder kun je het geweld niet los zien van bijvoorbeeld het vele geweld van Joodse kolonisten jegens Palestijnen en omgekeerd. Lang niet al dat geweld haalt de Nederlandse pers en - zeker als het van Joodse kant is - ook niet de christelijke pers, met hier en daar wat uitzonderingen.

Joodse daders van terreur zoals brandstichting zoals in Duma waarbij een Palestijns gezin in hun slaap levend verbrand zijn worden lang niet altijd opgepakt - ze lopen nog steeds vrij rond - en als dat al eens gebeurt vaak veel milder beoordeeld dan Palestijnse daders van terreur tegen Joden. Daarvan zie ik regelmatig voorbeelden langskomen. Ook dat onrecht wekt begrijpelijk woede op bij Palestijnen. Ik kan niet geloven dat God dit soort onrecht niet zo'n punt vindt.

Joel doet in bijvoorbeeld het RD ook wel erg geringschattend over Abbas' opmerking over de Palestijnse jeugd die geen uitkomst meer ziet. Dat argument zie ik in de Israëlische pers echter ook vaak terugkomen.

De sociale media waarbij aan beide kantjes filmpjes worden vertoond die moeten aantonen wat voor een stel gewetenloze schurken de andere kant eigenlijk is spelen ook een grote rol. Ik zie ze op mijn eigen Facebook-muur in overvloed langskomen van beide kanten.

Netanyahu wil wel onderhandelen met Abbas en roept dat ook elke keer, maar waarover wil hij eigenlijk onderhandelen? Hij wil naar eigen zeggen de status-quo handhaven en vooral niets veranderen, dus waarover zouden onderhandelingen moeten gaan? Het is wel te begrijpen dat Abbas c.s. het nut daarvan niet zo inzien en denken dat Netanyahu vooral goede sier wil maken en hen aan het lijntje wil houden zonder echt zaken te willen doen.
Gewijzigd
Steenbeek, R.W. (Ruud) [176682] heeft dit bericht gewijzigd op: 30-10-2015 18:48

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2015 > oktober

Geen berichten gevonden