ChristenUnie wil verandering voor passend toewijzen sociale huurwoning

carola-schouten-banner-2-944x390donderdag 14 januari 2016 10:18

Minister Blok van Wonen en Rijksdienst gaat op verzoek van de ChristenUnie kijken of in de regels voor het toewijzen van sociale huurwoningen rekening gehouden kan worden met de hoogte van de energiekosten van een woning. Sinds 1 januari wijzen corporaties woningen alleen nog toe waarvan de huurprijs past bij het inkomen. Zo moet worden voorkomen dat mensen te duur of juist te goedkoop wonen. Het passend toewijzen houdt echter geen rekening met de hogere energielasten die vaak komen kijken bij een goedkopere huurwoning. De ChristenUnie wil dat dat verandert.

Tweede Kamerlid Carola Schouten drong bij de minister aan op deze wijziging. De minister omarmde het idee en beloofde voor de zomer de resultaten van een onderzoek naar de haalbaarheid hiervan te presenteren.

In het debat pleitte Schouten ook voor betere bescherming van de positie van huurders met een nul-op-de-meter woning: een woning die net zoveel energie opwekt als het verbruikt. Huurders met zo'n woning hebben straks geen energienota maar betalen een energieprestatievergoeding aan de verhuurder waaruit isolatie en duurzame energie installaties worden betaald. De totale woonlasten mogen daarbij niet stijgen. De ChristenUnie wil dat huurders niet meer gaan betalen dan noodzakelijk is voor de verbouw van het huis naar nul-op-de-meter-woning. Schouten "De huurder kan dit laten toetsen door de huurcommissie. Deze procedure moet laagdrempelig zijn. Ik vind dat de huurder daarom eenvoudig moet kunnen narekenen of de energieprestatievergoeding reeel is of lager zou moeten zijn". Ook dit punt gaat minister Blok verder onderzoeken.

Labels
Carola Schouten
Wonen & Ruimtelijke ordening

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie wil verandering voor passend toewijzen sociale huurwoning'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2016 > januari

Geen berichten gevonden