ChristenUnie wil aanscherping controle alcoholverkoop

Joël Voordewind - Foto: Anne-Paul Roukemawoensdag 09 maart 2016 18:33

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind wil dat supermarkten met een sluitend controlesysteem gaan werken om de drempel voor jongeren om alcohol te kopen, te verhogen. Nu lukt het de helft van de minderjarige jongeren nog gewoon om alcohol te kopen bij de supermarkten. Voordewind komt binnenkort met een eigen wetsvoorstel om de controle sluitend te maken.

Deze week werd bekend dat het aantal alcoholvergiftigingen onder jongeren met 27% is toegenomen. Voordewind: “Ik wil dat de staatssecretaris meer gaat doen om comadrinken tegen te gaan. Het aantal comadrinkers neemt nu al tien jaar toe en elk jaar komen er zes jongeren om door alcoholvergiftiging. De schade die de alcohol aanricht op jonge leeftijd, bijvoorbeeld voor de hersenen, is niet meer terug te draaien. Jongeren hebben hun hersenen hard nodig, bijvoorbeeld om met succes een opleiding af te maken.” 

Vandaag stelde Joël Voordewind Kamervragen over de toename van het aantal comazuipers. Voordewind: “De stijging van het aantal comazuipers is zorgwekkend. De controle op het verkrijgen van alcohol onder de 18 jaar is nog onvoldoende. Ik wil dat de staatssecretaris hier iets aan gaat doen.” De VNG stimuleert momenteel pilots waarbij ‘normale’ winkels ook alcohol mogen verkopen. “Hierdoor is het aantal verkooppunten van alcohol toegenomen. Deze trend vergroot het risico dat het aantal gevallen van drankmisbruik onder jongeren juist toeneemt.”

Met een initiatiefwetsvoorstel zorgde Joël Voordewind er eerder voor dat de minimumleeftijd voor de verkoop van alcohol op 1 januari 2014 werd verhoogd naar 18 jaar.

Labels
Alcohol
Joël Voordewind

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie wil aanscherping controle alcoholverkoop'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2016 > maart

Geen berichten gevonden