“Onverantwoord staaltje wensdenken”

tour binnenplaats closemaandag 11 april 2016 21:31

Peter van Dalen stelt schriftelijke vragen over visumvrij reizen Oekraïners
Straatsburg, 11 april 2016

De Europese Commissie kondigde vanmorgen aan Oekraïners visumvrij naar Europa te willen laten reizen. Europarlementariër Peter van Dalen heeft hier direct vragen over gesteld.

Van Dalen: “De regeling over dit reizen staat in het Associatieverdrag, maar Oekraïne voldoet nog lang niet aan alle voorwaarden. Bovendien is zeer onverstandig om dit nu al te doen, na het nee van het Nederlandse referendum.”


Visumliberalisatie is onderdeel van het associatieverdrag met de Oekraïne waar het Europees Parlement en ook Van Dalen in 2014 mee instemden. Er zijn echter strikte voorwaarden aan verbonden. Zo moet Oekraine een onafhankelijk anti-corruptie agentschap opzetten, gestolen fondsen terugnemen, witwassen van geld tegengaan en nog veel meer. Veel van deze maatregelen zijn alleen nog maar toegezegd.

 

Van Dalen: "De Europese Commissie kondigt vandaag aan dat Oekraïners nog dit jaar visumvrij mogen reizen naar de EU. Ik vind dat absurd. Oekraïne is hier nog helemaal niet klaar voor. Door het land nu al te belonen voor een klus die nog niet eens geklaard is, geven we een belangrijk drukmiddel op om hervormingen te stimuleren. Het is een onverantwoord staaltje wensdenken van het team Juncker & Timmermans."

 

Van Dalen vindt ook dat het visumvrij reizen te snel na het 'nee' in het Nederlandse referendum komt. "Ik ben nog altijd voorstander van het associatieakkoord, maar de Nederlandse burgers hebben op de rem getrapt en kennelijk is de Europese Commissie daar blind voor".

 

---------

 

BIJLAGE: De vragen (met inleiding) die Van Dalen heeft gesteld:

 

Het zesde voortgangsrapport inzake het Actieplan voor visumliberalisatie (VLAP) geeft Oekraïne een ruime voldoende.

 

Echter, de beoordeling van met name blok 3 (corruptie en georganiseerde misdaad) is een knap staaltje wensdenken. Vrijwel elke beoordeelde maatregel heeft kwalificaties als 'is voorzien', 'zal worden overwogen', 'is nog werk in uitvoering', 'heeft nog meer aandacht nodig', 'moet nog worden uitgevoerd'.

 

Inzake corruptie heeft Oekraïne toezeggingen gedaan, maar moeten bijna alle maatregelen nog worden uitgevoerd, laat staan dat er al een effectenbeoordeling heeft kunnen plaatsvinden. Oekraïne stond in 2015 op plaats 130 van 168 landen beschikbaar in de Corruption Perceptions Index van Transparency International.

 

1. Is de Commissie het ermee eens dat het te vroeg is om alle beoogde maatregelen van het VLAP te beoordelen en dat het zeker te vroeg is de effecten van de maatregelen te beoordelen?

2. Is de Commissie het ermee eens dat het gunnen aan Oekraïnse staatsburgers van visumvrij reizen voor kort verblijf op dit moment een veiligheidsrisico voor de EU met zich mee brengt aangezien het georganiseerde midaad waaronder mensenhandel kan faciliteren?

3. Is de Commissie bereid om de visumliberalisering uit te stellen tot de maatregelen van het VLAP en hun effecten beter beoordeeld kunnen worden?

Labels
Eurofractie
Europese Verkiezingen

« Terug

Reacties op '“Onverantwoord staaltje wensdenken”'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2016 > april

Geen berichten gevonden