ChristenUnie maakt duurzaam autorijden aantrekkelijker

Carola Schouten - Foto: Anne-Paul Roukemadinsdag 12 april 2016 15:40

Duurzaam autorijden wordt aantrekkelijker. Drie voorstellen van ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten om de autobelastingen te vergroenen kregen vandaag steun van de Tweede Kamer. Zo gaat de overheid oude, vervuilende dieselbestelauto’s zonder roetfilter opkopen en blijft het voor particulieren interessanter om de komende jaren in een (tweedehands) plug-in hybride auto’s te rijden. Ook mensen met een normale personenauto profiteren van de ChristenUnie-voorstellen: de toeslag op vervuilende dieselauto’s blijft intact, waardoor de aanschafbelasting voor alle auto’s omlaag kan.

Schouten: “De overheid wil natuurlijk graag dat iedereen overstapt op duurzamere auto’s, maar dat is niet voor iedereen te betalen. De ChristenUnie wil daarom dat diezelfde overheid bijdraagt aan een betaalbare overstap naar duurzaam rijden.”

Bestelauto’s

In 2019 gaat voor oude, vervuilende dieselbestelauto’s een hogere motorrijtuigenbelasting gelden. Lang niet iedere eigenaar van zo’n bestelauto kan het zich echter permitteren om de bestelauto te vervangen. Door een opkoopregeling in te stellen, wordt het voor hen beter aantrekkelijk ook daadwerkelijk over te stappen op een schonere bestelauto.

Plug-in hybrids

In 2019 zou ook de motorrijtuigenbelasting voor plug-in hybride auto’s omhooggaan. Door een aangenomen amendement van de ChristenUnie blijft het halftarief voor deze auto’s echter ook in 2019 en 2020 gelden, zodat het voor particulieren de komende jaren interessant blijft om in deze auto’s te rijden, bijvoorbeeld wanneer de leaseperiode van deze auto’s is afgelopen. Veel plug-in hybrids komen de komende jaren uit de lease. De ChristenUnie wil voorkomen dat deze relatief zuinige auto’s massaal worden geëxporteerd.

Dieseltoeslag

Een derde ChristenUnie-voorstel om de aanschafbelasting op auto’s te verlagen kon eveneens om een meerderheid van de Tweede Kamer rekenen. Door de toeslag voor vervuilende dieselauto’s  niet te verlagen, kan er een generieke verlaging van de aanschafbelasting worden doorgevoerd.

Labels
Carola Schouten
Financiën
Verkeer & Vervoer

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie maakt duurzaam autorijden aantrekkelijker'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2016 > april

Geen berichten gevonden