Oppositie: stop betalingen aan (Palestijnse) terroristen

Joël Voordewind - Foto: Anne-Paul Roukemavrijdag 13 mei 2016 10:03

Een groot deel van de Tweede Kamer wil dat Nederland en de Europese Unie niet langer meebetalen aan fondsen waarmee de Palestijnse Autoriteit salarisbetalingen aan Palestijnse terroristen doet. In een onlangs verschenen bericht zegt de Palestijnse leider Abbas zelf dat deze betalingen nog steeds worden gedaan. De ChristenUnie wil dat het kabinet zich er voor inzet om de vier miljoen euro per jaar waar het om gaat, inhoudt op de donaties aan de Palestijnse Autoriteit. De ChristenUnie heeft hier samen met CDA, PVV, SGP en D66 vragen over gesteld.

Joel Voordewind (ChristenUnie): “Nog steeds wordt Europees en Nederlands geld gebruikt voor salarisbetalingen aan terroristen in Israëlische gevangenissen. Eerder is afgesproken dat de Palestijnse Autoriteit – waarvan de inkomsten grotendeels uit donaties van EU-lidstaten bestaat – hiermee zou stoppen. Nu keert de Palestijnse Autoriteit het geld echter uit aan de PLO, die de salarissen alsnog betaalt. Daarmee leidt de Palestijnse Autoriteit de EU en Nederland om de tuin en worden terroristen alsnog met Europees geld beloond voor het maken van onschuldige slachtoffers. Minister Koenders moet ingrijpen en het deel dat nu wordt gebruikt voor deze perverse beloning aan terroristen – € 4 miljoen per jaar – van onze bijdrage inhouden.”

Voordewind (ChristenUnie), Knops (CDA), De Roon (PVV), Van der Staaij (SGP) en Sjoerdsma (D66)

1. Kent u het volgende bericht van de Times of Israel: ‘Abbas confirms PA still paying terrorists’ salaries’ (link) en het rapport hierover van de Palestinian Media Watch?

2. Wat is uw reactie op de beschuldiging dat de wijziging van betaling van salarissen aan Palestijnse terroristen, van de PA naar de PLO alleen een cosmetische is en nog steeds betaald wordt door de fondsen van de PA waar de EU en Nederland aan mee betalen?

3. Bent u met ons van mening dat deze salarissen niet betaald zouden mogen worden met fondsen van de PA aangezien de PA haar fondsen grotendeels krijgt van internationale donoren waaronder de EU en Nederland?

4. Bent u bereid in navolging van uw Noorse collega bezwaar maken tegen deze cosmetische wijzing en aan te dringen op het stopzetten van betalingen van de PA aan de PLO voor deze betalingen ook in navolging van de eerdere aangenomen moties van Van der Staaij en Voordewind?

Labels
Buitenlands beleid
Israël
Joël Voordewind

« Terug

Reacties op 'Oppositie: stop betalingen aan (Palestijnse) terroristen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2016 > mei

Geen berichten gevonden