Tweede Kamer stemt in met wetsvoorstel strafbaarstelling klant van gedwongen prostituee

Gert-Jan Segers - Foto: Anne-Paul Roukemadinsdag 31 mei 2016 17:44

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt de initiatiefwet van ChristenUnie, SP, PvdA. De wet regelt dat klanten, die een ernstig vermoeden hebben of zelfs weten dat ze gebruik maken van een slachtoffer van mensenhandel, aangepakt kunnen worden. Initiatiefnemer is Gert-Jan Segers, samen met collega’s Volp (pvdA) en Kooiman (SP).Segers: ,,Een meerderheid in de Tweede Kamer voor ons wetsvoorstel is een belangrijke mijlpaal in de strijd tegen gedwongen prostitutie. De klant die tot nu toe vrij uit ging krijgt nu een verantwoordelijkheid om misstanden te melden en kan worden vervolgd wanneer hij gebruik maakt van een slachtoffer van gedwongen prostitutie. Een steun in de rug voor slachtoffers en meer mogelijkheden voor hulpverleners, de politie en OM om misstanden te bestrijden. Samen met de collega's van PvdA en SP maken we ons op voor de verdediging in de Eerste Kamer.''

De wet heeft in de Kamer steun gekregen van ChristenUnie, PvdA, SP, CDA, GroenLinks, SGP, Partij voor de Dieren, 50Plus en de leden Kuzu/Özturk. PVV, VVD en D66 stemden tegen. Deze wet is een nieuwe stap in de aanpak van mensenhandel. Waar in de huidige situatie de klant vrij uit gaat bij misstanden, krijgt deze nu een verantwoordelijkheid om misstanden te melden en af te zien gebruik te maken van een gedwongen prostituee. Concreet; als een klant een ernstig vermoeden heeft of weet dat hij of zij gebruik maakt van de diensten van een slachtoffer van mensenhandel, moet hij of zij dit melden. Doet de klant dat niet en maakt hij toch gebruik van het slachtoffer, dan is hij strafbaar. De initiatiefnemers zijn het over eens dat iedereen een rol heeft in de strijd tegen mensenhandel, ook de klant. Al eerder deed de Rapporteur Mensenhandel de aanbeveling de klant ook een rol te geven. De meerderheid van de Kamer steunt hen hierin.

Met deze wet kunnen we mensenhandel tegen gaan en misstanden in de prostitutiebranche harder aanpakken. Het doel van de wet is niet om de gevangenissen vol te krijgen met bezoekers van prostituees, maar de klant als bondgenoot te krijgen in de strijd tegen moderne slavernij.

Bonusvideo: Hoe kwam de wet tot stand? 

Labels
Gert-Jan Segers

« Terug

Reacties op 'Tweede Kamer stemt in met wetsvoorstel strafbaarstelling klant van gedwongen prostituee'

From, A. (Ab) [73744]
Geplaatst op: 11-06-2016 22:49
Super dat deze wet er nu komt, na steun in de 1e kamer. Alleen hoe ga je overtreding bewijzen, lijkt me nogal moeilijk.
toni, cole (terry) cole [974178]
Geplaatst op: 23-09-2016 08:54
As a contemporary of the famous christian louboutin sale shoes designer, Christian Louboutin is undoubtedly the most visible, his figure often appears in various Party. He said in a high-profile, assertive attitude, changed the traditional footwear designers advocate inside, and quickly became an international star in a short time, his personal "marketing" charm contributed. He designed shoes may not be the most comfortable, but it must be the most unique. When juvenile period in the club's experience has affected his whole style, cheap christian louboutin shoes a favorite variety of bright colors, especially in open-toed style won him favor with the red flag on the soles Nama with the performance of the sexiest women heels, swaying side. No wonder so many stars are even willing to free him speak, show only part of christian louboutin outlet shoes style on the red carpet.

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2016 > mei

Geen berichten gevonden