23 juni - week 25 - 2007

zaterdag 23 juni 2007 14:18

We kunnen terugkijken op een mooie week. Voor de ChristenUnie in het bijzonder. Deze week werd in de Tweede Kamer de embryowet en de wet mbt kindgebonden budget behandeld. Stuk voor stuk ChristenUnie-punten uit het regeerakkoord. Ook werd er een resultaat geboekt op de Europese Top dat in de lijn ligt met de ChristenUnie-standpunten over wat er met de verworpen Europese Grondwet zou moeten gebeuren. Daarnaast leverde het debat over het beleidsprogramma nog een aantal concrete resultaten voor de ChristenUnie op. Kortom, reden tot dankbaarheid.

Het beleidsprogramma beheerste de eerste twee dagen van de week. Ik ben maandag al naar den Haag gegaan om met de fractie over onze inbreng te spreken. Maandagavond heb ik op mijn werkkamer in de Tweede Kamer de laatste hand aan de tekst gelegd. Over die tekst hebben we ook dinsdagmorgen voor aanvang van het debat nog gesproken. Ik ben positief geweest over de honderddagen toernee van het kabinet. Ook over veel van de uitgewerkte voornemens uit het coalitieakkoord. Kritiek was er ook. Zo is niet alles goed uitgewerkt. Ik denk bijvoorbeeld aan de doelstellingen rond energie. Ook ben ik kritisch geweest over het uitstellen van de invoering van het rekeningrijden. Onze fractie is daar ook niet mee akkoord gegaan. We wachten de verdere informatie van hret kabinet af, maar houden het kabinet tot nadere orde aan de gemaakte afspraken.

Toezeggingen zijn er gekomen m.b.t. hulp aan Indonesië ivm ontbossing en veenbranden. Eén van de grootste veroorzakers van het CO2-probleem in de wereld. Ik kreeg toegezegd dat ons land Indonesië gaat helpen en dat daar 27 miljoen euro voor wordt uitgetrokken. Ook steunde de Tweede Kamer moties van mijn hand voor de realisatie van een plan van aanpak voor het Deltaplan Nederlands Landschap (een plan met breed draagvalk onder landbouw én natuurorganisaties met een hoog investeringsdoelstelling) en een motie om te bezien of volledige invoering van de 'gratis' schoolboeken VO m.i.v. augustus 2008 mogelijk is.

In de media las ik ergens dat de coalitiepartijen weinig dualistisch bezig zouden zijn. Ik voel me eerlijk gezegd niet aangesproken. Aanpassingen van het coalitieakkoord mbt rekeningrijden heb ik niet geaccepteerd, kritsch ben ik geweest over een aantal uitwerkingen en via toezeggingen en moties heb ik voor de fractie belangrijke punten gerealiseerd. In financiële zin is er niet veel gewijzigd. Maar dat is ook niet vreemd. De begrotingen moeten er nog aankomen. In september gaan we daarom verder. Ook is de financiele situatie op dit moment een stuk slechter dan we dachten bij ons aantreden. Dat vraagt ook om enige terughoudendheid. De VVD verweet overigens het kabinet een slecht financieel beleid te voeren. Een groot deel van de nu boven tafel gekomen tegenvallers komen nog bij het vorige kabinet vandaan. Daar wilde Rutte het maar niet over hebben. En bij de stemmingen stemde de VVD wel voor een (ongedekte) motie die bij aanname een groot beslag op financiële middelen gelegd zou hebben. Het blijft moeilijk geloofwaardig oppositie te voeren.

Teruglopend naar mijn plaats in de Tweede Kamer (na het uitspreken van mijn tweede termijn) sprong overigens mijn riem los. Ik werd daarop getattendeerd door enkele alerte CDA-kamerleden. Zelf had ik het niet door. Haha. Ik heb geen enkel idee welke conclusies ik aan deze spontane riemsprong moet verbinden!

Net voor aanvang van het debat over het beleidsprogramma werd duidelijk dat de zogenaamde participatietop er toch nog voor de zomer gaat komen. Dat is goed nieuws. Ook op een goed getimed moment. Minder goed nieuws is dat allerlei voorstellen over de aanpassing van het ontslagrecht de ronde deden alsof daar al besluiten over genomen waren. Mijn fractie verzet zich niet tegen een gesprek over het ontslagrecht op de participatietop (dat staat zelfs in coalitieakkoord al vermeld), heeft ook suggesties voor verbetering van het ontslagrecht, maar zal uiteindelijke voorstellen kritisch beoordelen. Onder andere op de gevolgen voor oudere werknemers met veel dienstjaren en een bescheiden salaris. Onze woordvoerder Cynthia Ortega heeft dat donderdagavond in de Kamer nog eens herhaald. Nu eerst de top maar. Ik ben benieuwd.

Zoals eerder aangegeven zijn er deze week mooie voorstellen door de Tweede Kamer behandeld. De embryowet was van belang om het verbod op proeven met embryo's voor de komende vier jaar te verlengen. Kijkend naar nu te vormen kamermeerderheden zou dat waarschijnlijk niet gelukt zijn als er geen afspraak over in het coalitieakkoord was gemaakt. Dat geldt ook voor het kindgebondenbudget. deze week door minister Andre Rouvoet in de Tweede Kamer verdedigd. Oké, het is niet helemaal de invulling van het oude idee van het kindgebonden budget, maar dit is wel al een hele mooie invulling. Zeker als je bedenkt dat we hier al vanaf de jaren negentig voor strijden en nooit steun voor hebben gehad. Nu wel, dankzij onze coalitiedeelname. Jammer dat de SGP via ingezonden artikelen in ND en RD alleen de halflege kant van het glas benadrukte. Daarbij ook nog eens voorbij gingen aan andere waardevolle coalitieafspraken voor het gezin.

Zaterdagmorgen ben ik vroeg mijn bed uitgegaan om te zien of er nog een akkoord was bereikt bij de Europese Top. dat bleek gelukkig het geval te zijn. Er is een prima resultaat bereikt. De Europese grondwet, waar wij twee jaar geleden zo op tegen waren, is van tafel. Ook is voldaan aan het overgrote deel van de Nederlandse inzet bij de Top. Zie voor verdere informatie over onze reactie op het eindresultaat, www.christenunie.nl. Geweldig om te zien wat hier gebeurd is. Onze kritiek op de Grondwet kreeg een plaats in het coalitieakkoord en bepaalde daarmee voor een groot deel de Nederlandse inzet. Complimenten voor minister-president Balkenende en staatssecretaris Timmermans die zich daarvoor sterk hebben gemaakt en ook resultaat hebben geboekt.

Deze week weer een aantal boeiende gesprekken gevoerd. Woensdag was ik aanwezig bij een ontmoeting met het dagelijks Bestuur van de Bisschoppenconferentie van de Rooms-Katholieke kerk, waaronder kardinaal Simonis. Ook Andre Rouvoet en onze partijvoorzitter waren daarbij. Fijn om met elkaar te kunnen spreken over zaken die ons binden. Waaronder de inzet voor jeugd en gezin en de beschermingwaardigheid van het leven. Donderdag heb ik een uitvoerig en uiterst plezierig gesprek gehad met de vice-voorzitter van de Raad van State, de heer Tjeenk Willink. Ook nog gesproken met minister Plasterk. Ik praat wat af.

Woensdag ook aan drie algemene overleggen deelgenomen: gewichtenregeling onderwijsachterstandenbeleid, lumpsum PO en bewegingsonderwijs primair onderwijs. Heerlijk weer eens met mijn portefeuille onderwijs aan de slag. Dat was niet verkeerd. De komende twee weken zal dat ook nog een aantal keren gebeuren. Vrijdagavond heb ik gegeten met Co Verdaas, mijn oud-collega en inmiddels gedeputeerde in Gelderland. Gezellig om weer eens wat bij te praten. Vanavond heb ik nog een spreekbeurt in Wekerom voor circa 250 jongeren.

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op '23 juni - week 25 - 2007'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.