19 januari - week 3 - 2008

zaterdag 19 januari 2008 15:33

De week begon met het verschrikkelijke bericht dat in het Afghaanse Deh Rawood twee Nederlandse en twee Afghaanse militairen waren omgekomen. Naar alle waarschijnlijk ook nog door wat dan 'friendly fire' wordt genoemd. Ook raakte een Nederlandse militair zwaargewond. Zulke berichten raken mij. Natuurlijk weten we dat de missie in Afghanistan niet zonder gevaar is. Dat is nu weer gebleken. It hurts, it hurts, zingt Henk Hofstede van de Nits op de deze week uitgekomen cd 'doing the dishes'. Het mooiste nummer van de cd, The Flowers, gaat over een vrouw die op een militaire begraafplaats loopt. It hurts. Inderdaad. Wennen mag dit nooit.

Wat ook nooit went, al is het van een geheel andere orde, is het terugkomen van een reces. Binnen een paar uur ligt het reces voor je gevoel al weer weken achter je. Het werk pakt je direct helemaal in. Ook heerste weer de waan van de dag.

Zo werd de problematiek van de OV Chip verschrikkelijk opgeblazen. Met als hoofdrolspeler staatssecretaris Tineke Huizinga. Met name SP en GL maakte jacht op haar. Dat gebeurt heel sluw. Overal rondstrooien dat de staatssecretaris haar verantwoordelijkheid niet zou oppakken. Dergelijke teksten worden altijd wel opgepakt. En zo gebeurde. Ik heb zelf in de vorige periode dit dossier ook onder handen gehad. Iedereen weet dat het vooral een project van de vervoersbedrijven is. De staatssecretaris heeft hierin uiteraard ook een taak. Daarover is Tineke Huizinga in het debat ook duidelijk geweest. Maar we moeten die taak niet groter maken dan verantwoord is. Uiteindelijk kreeg Tineke Huizinga kamerbreed steun voor haar aanpak van de OV Chip-problematiek. Ook van SP en GroenLinks.

Opvallend overigens dat iedereen maar blijft hangen bij de OV Chip. De problematiek ligt namelijk breder. Dit is maar één toepassing. De gebruikte RFID-chip kent namelijk veel meer toepassingen dan alleen OV. Ook toegangspassen en autobeveiliging, om maar iets te noemen, zijn voorzien van dergelijke chips. Er zijn er wereldwijd circa 2 miljard van in omloop.

Al enkele jaren geleden heb ik overigens aandacht gevraagd voor de (privacy) problemen die zich met dit soort chips kunnen voordoen. Onder andere door het schrijven van een nota over RFID, het aandacht vragen voor RFID in het parlement, een aangenomen motie van mijn hand en mede daardoor de instelling door toenmalig minister Wijn van een interdepartementale werkgroep die zich met deze problematiek moest gaan bezighouden. Zeker in het begin was er nauwelijks aandacht voor deze problematiek.

Dat geldt ook voor een ander onderwerp dat deze week op speelde: de invoering van de gratis schoolboeken. Mede door inspanningen van de ChristenUnie zijn de gratis schoolboeken VO in het coalitieakkoord terechtgekomen. Daarmee uitvoering gevend aan de ondertekening van een internationaal verdrag (daterend uit de jaren '70!) waarmee Nederland aangaf te zullen streven naar 'free education' voor  zowel basis- als voortgezet onderwijs. Het basisonderwijs is nooit een probleem geweest. Onderwijs was en is daar gratis. In het voortgezet onderwijs kende we jarenlang het lesgeld. Dat hebben we in de vorige periode al van tafel gekregen. Resteerde nog de schoolboeken. Mede door mijn inzet tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen van september jl. is besloten met ingang van het cursusjaar 2008-2009 zowel onder- als bovenbouwleerlingen van gratis schoolboeken te voorzien.

Tijdens de onderwijsbegroting (december jl) heb ik als enig kamerlid aandacht gevraagd voor de invoering van de gratis schoolboeken. Ik had doorgekregen dat met name de Europese eis tot aanbesteding voor scholen erg lastig was.  Zeker om dat nu voor de eerste keer snel te regelen. Veel was nog onzeker. Ik vond het belangrijk dat scholen snel duidelijkheid zouden krijgen. Zoiets kun je niet maanden boven de (school)markt laten hangen. Mede daarom kreeg ik uiteindelijk van verantwoordelijk staatssecretaris van Bijsterveld de toezegging dat de eerste week na het kerstreces (deze week dus) die duidelijkheid er zou komen.

In het kerstreces kwamen er krantenpublicaties dat er problemen waren met de invoering van de gratis schoolboeken. Voor mij dus oud nieuws. Deze krantenberichten zorgde er wel voor dat collega's van mij wakker werden en mondelinge vragen wilde stellen (CDA) of een spoeddebat wilde aanvragen (VVD). Ondanks het feit dat er al afspraken gemaakt waren. Uiteindelijk ging dat niet door en kwam vrijdag zoals afgesproken was de brief van het kabinet.

De scholen krijgen een jaar langer de tijd om de gratis schoolboeken in te voeren en het voor iedere leerling  vastgestelde bedrag (308 euro) wordt t.z.t. automatisch naar ouders overgemaakt. Als het de eerste keer niet kan zoals het moet (via de scholen), dan moet het maar zoals het kan. Alles beter dan dat alles een jaar doorgeschoven zou zijn. Zeker weten overigens dat we hierover volgende week  nog een spoeddebat zullen hebben. Aanvrager: D66. In 2006 mede ondertekenaar van een motie die het kabinet opriep om gratis schoolboeken VO in te voeren. Ruim een jaar later opeens falikant tegen gratis schoolboeken. Het zou inkomenspolitiek zijn. Pechtold is soms onnavolgbaar. Moeten we maar zo houden ook.

Deze week zelf het debat gedaan over de kwaliteitsagenda VO. Dat ging uiteindelijk alleen nog maar over de 1040-urennorm. Ik heb alles overwegende de staatssecretaris gesteund in haar aanpak. dat betekent dat er onder voorwaarden een zekere bandbreedte gaat ontstaan. Het koste haar wat moeite om dat zo te noemen, maar ik kan er niets anders van maken. Ik heb de staatssecretaris gevraagd deze nieuwe bandbreedte een volledig schooljaar te monitoren en de Kamer over de uitkomsten verder te informeren. Dat is toegezegd.

Dinsdag had ik politicoloog Henk vd Kolk (Universiteit Twente) als gast. Hij heeft onder andere de fractievergadering bijgewoond en is met mij meegegaan naar de residentiepauzedienst waar ik moest spreken (uitgesproken tekst staat op de site). Uiteraard ook overleg gehad met mijn collegafractievoorzitters. Tichelaar was ziek en werd vervangen door Mariette Hamer.

Vrijdag met de fractie teruggekeken op het afgelopen jaar. Zowel inhoudelijk als procedureel. Fijn om te doen. Ik ben iedere keer weer dankbaar voor de fijne club mensen waarmee ik mag werken. dat genoegen leeft breed, zo bleek vrijdag weer. Uiteraard kunnen er altijd zaken beter. Ook daarover hebben we gesproken. En werkafspraken gemaakt voor de komende tijd.

Vrijdagavond nog een etentje gehad met collega Eddy van Hijum (CDA), oud-collega en huidig gedeputeerde van Gelderland Co Verdaas (PvdA) en zijn oud-medewerker/journalist/voorlichter Herman Wiersema. Erg gezellig. Voor mij ook een bewijs dat je ook met mensen uit andere partijen een goede band kunt hebben. Dat smaakt letterlijk en figuurlijk naar meer.

Deze week ook nog wat perscontacten gehad. Onder andere met journalisten van het Financieel Dagblad, een interview met Vrij Nederland (zijn bezig met een portret van collega Tichelaar), veel contacten over de schoolboeken, waaronder een opname voor het NOS Journaal van donderdagavond.

Deze week is er ook weer het nodige gesproken over de film-die-er-nog-niet-is-en-misschien-ook-nooit-komt van Geert Wilders. Terecht heeft minister-president Balkenende aangegeven dat er in Nederland vrijheid van meningsuiting is, maar dat ook gevraagd mag worden daar verantwoordelijk mee om te gaan. Zou Wilders dat kunnen? We zullen het zien!

 

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op '19 januari - week 3 - 2008'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.