31 januari - week 5 - 2008

donderdag 31 januari 2008 16:57

Vandaag viert HM de koningin haar verjaardag. Ze is zeventig jaar geworden. In de afgelopen jaren heb ik de koningin een aantal malen van zeer dichtbij meegemaakt. Dat heeft indruk op mij gemaakt. Wat een kennis en werkkracht heeft onze koningin. Ik hoop dat ze een fijne verjaardag heeft in het midden van degene die ze lief heeft.

Ik schrijf deze week mijn weblog iets eerder. Komende zaterdag heb ik daar geen tijd voor. En ik wil geen werkweek overslaan, zoals de trouwe lezers van mijn weblog weten. 

Maandag was ik in den Haag voor verschillende afspraken. Ik werd in de loop van de middag gebeld door een journalist van het AD. De betreffende journalist vertelde mij dat BNN en VPRO een pornofilm wilde gaan uitzenden. Daar gaan we weer, was mijn primaire reactie.

Inderdaad. De telefoon stond niet stil. Nu kun je zwijgen. Als het een commerciele omroep was geweest had ik dat ook gedaan. Maar de publieke omroep raakt direct aan mijn verantwoordelijkheden als volksvertegenwoordiger en mede-wetgever. Dan mag je niet zwijgen. Wel ben ik zeer afgepast geweest in wat ik heb gezegd. Ik weet namelijk dat de media-wet geen handvatten biedt om een dergelijke fim te verbieden. Zeker niet als de film pas na 00.00 uur wordt uitgezonden. daar heb ik dus ook niet over gesproken. Blijft staan dat het zeer ongepast is dat deze omroepen het nodig vinden om een dergelijke film uit te zenden. Een film waarvan de 'hoofdrolspeelster' heeft aangegeven dat ze gedwongen was om eraan mee te doen. iedere keer als iemand deze film ziet, kijkt hij naar mijn verkrachting, heeft ze gezegd.

Dat zou je toch niet moeten willen, is mijn reactie geweest. We hebben een korte reactie naar de media gestuurd. Ook ben ik bij Netwerk geweest en het programma Pauw&Witteman. Laatstgenoemde programma wilde mij al langer weer eens aan tafel hebben. Ik zou er al heen gaan om over de 1040-urennorm in het voortgezet onderwijs te spreken.

Het was een boeiende uitzending. Onder andere met een optreden van de Golden Earring en een gesprek met mede-gast, de oorlogsjournalist Arnold Karstens. Er werd tijdens de uitzending nog een satirefilmpje vertoond over HM de Koningin. Aan het eind van het filmpje stopte degene die HM naspeelde een foto van Claus onder de dekens. Ik heb me hardop afgevraagd waarom men dit deed. Vond het niet respectvol naar onze koningin toe. Het bleek niet zo bedoeld te zijn, merkte Paul Witteman op. Blijft staan de vraag of je dit zo moet doen. Ik denk van niet.

De 1040-urennorm is onderwerp van debat geweest. ik kan leven met de uitkomst die tegemoet komt aan wat ik zelf gevraagd heb. De norm van 1040 blijft in de wet staan, maar onder de norm gaan nu ook andere zaken vallen. Onder andere mag er veertig uur gerekend worden voor o.a. mentoruren, 72 uur voor maatschappelijke stage en wordt er rekening gehouden met de gevolgen van vakantiespreiding. dat betekent materieel dus een bandbreedte onder voorwaarden. Dat heeft de staatssecretaris ook erkend.

Ook heeft ze mij en de Tweede Kamer toegezegd terughoudend te zijn bij eventuele terugvorderingen als scholen niet aan de norm voldoen. In het afgelopen jaar heeft ze een cesuur van 150 uur gebruikt. Dat betekent dat ze pas is gaan terugvorderen als er 889 uur of minder les werd gegeven. Ze heeft beloofd ook voor dit jaar een secuur te zullen toepassen. dat geeft scholen rust en ruimte om aan de toepassing van de urennorm te werken.

Ook hebben we afgesproken dat we in ieder geval een heel cursusjaar met de 'nieuwe' norm zullen gaan werken. Daarna volgt een evaluatie (najaar 2009). Over de opzet van de evaluatie zal overleg gevoerd worden met het voortgezet onderwijs en zullen we ons ook als Kamer nog mee bezighouden. Al met al een goede uitkomst van het debat. Hier kan ik - en naar ik aanneem ook het voortgezet onderwijs - mee leven. Dat laatste zal de komende tijd moeten blijken.

Henk Hagoort is voorzitter van de Raad van Bestuur van de Publieke Omroep geworden. Een prachtig bericht. Ik ken Henk als een uitstekend bestuurder en als iemand die boven eigen belangen (in zijn huidige functie de belangen van de EO) kan uitstijgen. Ik heb minister Plasterk een compliment gegeven voor deze benoeming. Dit is geen politieke benoeming, maar de keuze voor een professional uit de wereld van de publieke omroep. Zo hoort het.

 

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op '31 januari - week 5 - 2008'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.