8 maart - week 10 - 2008

zaterdag 08 maart 2008 14:27

Gisternacht zijn de onderhandelingen over de politie- CAO opnieuw vastgelopen. Voor zover ik alles goed kan overzien (de Tweede Kamer zit niet aan de onderhandelingstafel) heb ik de indruk dat minister ter Horst ver gegaan is in het aanbod dat ze gedaan heeft. Van politiemensen uit mijn eigen omgeving hoor ik geluiden dat ze graag zouden zien dat het aanbod aanvaard zou worden. Ze gaan er substantieel op vooruit. Om nog maar te zwijgen over mensen die in andere sectoren (zoals de zorg) werken en die hiervoor direct zouden tekenen. De politiebonden spelen- zo lijkt het - hoog spel. Het begint nu echt een vervelend slepende zaak te worden. Zeker nu er weer allerlei acties losbarsten. Acties waar de samenleving last van heeft. De politiebonden zullen de samenleving moeten overtuigen van de noodzaak van deze acties. Ik ben benieuwd naar hun uitleg.

Deze week heb ik veel onderwijsdebatten gehad. Drie in totaal. Allereerst een debat over de gewichtenregeling (dinsdag). Ooit wist ik een motie door de Tweede Kamer aangenomen te krijgen die uitsprak dat de drempel om achterstandsgelden te krijgen omlaag moest. Motivatie daarvoor was dat ook scholen op het platteland geld zouden moeten krijgen om leerlingen met bijvoorbeeld taalachterstanden te helpen. Nu ging het geld voor het overgrote deel naar de grote steden. Toenmalig minister van der Hoeven wilde deze motie echter niet uitvoeren. Reden voor de ChristenUnie om tijdens de coalitieonderhandelingen (met succes) de verlaging van de drempel in het coalitieakkoord te laten opnemen. Staatssecretaris Dijksma heeft nu een goede manier gevonden om dit uit te gaan voeren. Leuk om te zien hoe regeringsdeelname ook bij dit soort onderwerpen loont. Vooral leuk voor al die scholen op het platteland waar leerlingen met taalproblemen extra aandacht en steun gaan krijgen. Daar ging het uiteindelijk om.

Woensdag een pittig debat over de gratis schoolboeken. Beter gezegd: over het voorstel om voortaan de schoolboeken via de lumpsum te bekostigen. Goed voor ouders met schoolgaande kinderen. De rekening wordt voortaan niet meer bij hen neergelegd. Rekeningen die de afgelopen jaren fors gestegen zijn. Dat gaat men dus merken in de portemonnee. Ik ben er ook van overtuigd dat het goed voor de scholen is. Natuurlijk vraagt het van hen iets. Maar wie betaalt, bepaalt. Het biedt hen dus ook kansen. Distributeurs en educatieve uitgeverijen vrezen de nieuwe ontwikkeling. Het zal hen - dat geloof ik ook - in financiele zin kunnen raken. In de afgelopen weken is er flink stemming gemaakt over het onderwerp. Onder meer vanwege het feit dat veel scholen europees zullen moeten gaan aanbesteden. Vervelend, maar niet onoverkomelijk. De stemmingmakerij heeft er nu wel voor gezorgd dat het onderwerp gratis schoolboeken in een kwaad daglicht is komen te staan. Partijen als de SP en GL zijn mede daardoor omgeslagen als een blad aan een boom. Ook is er aarzeling ontstaan bij de PvdA. Komende dinsdag zullen we het debat verder afmaken. Ik ga uit van een goede afloop. Besturen is niet weglopen voor problemen, maar gericht maatregelen nemen om problemen aan te pakken. Dat is ook gebeurd. Scholen krijgen namelijk extra tijd (12 maanden) en extra geld (45 miljoen euro) om hun zaken goed voor te bereiden.

Opvallend overigens het gezwabber van de VO-Raad op dit dossier. In januari trots naar buiten brengen dat een sterke lobby van de VO-Raad ervoor heeft gezorgd dat de invoering van de gratis schoolboeken een jaar is uitgesteld. De staatssecretaris had naar de noodkreten van de scholen geluisterd, zo werd er gezegd. Met de VO-Raad zijn ook afspraken gemaakt om de komende maanden het proces zorgvuldig te begeleiden. Nu ligt het opeens allemaal anders. Ik had iets meer bestuurlijke consistentie van deze club verwacht. Dat viel bij de 1040-urennormdiscussie ook al tegen. Goed nieuws overigens deze week dat Wim Kuiper (nu nog directielid van de VNG) de nieuwe directeur van de Besturenraad zal worden. Op dit soort bestuurlijke zwaargewichten zit de onderwijswereld te wachten. Bij de besturenorganisaties zitten er gelukkig nog een paar.

Donderdag nog een debat gehad over de kwaliteitsagenda Primair Onderwijs. Een goede nota van staatssecretaris Dijksma waar ik met overtuiging namens de ChristenUnie mijn steun aan kon geven. Een aantal zaken zullen nog wel terugkomen. Onder meer de problematiek van het toetsen. Ik proef - ook in de Tweede Kamer - hoge verwachtingen van begin- en eindtoetsen. Zelf ben ik daar sceptisch over. Toetsen worden nu veel misbruikt. Het zijn momentopnamen van wat leerlingen kennen en kunnen. Erg nuttig. Maar niet bedoeld om bijvoorbeels als toegangsinstrument voor het voortgezet onderwijs te dienen. Of om scholen in totaliteit op af te rekenen. dat gebeurt nu wel. Deze week kwam mijn jongste dochter Karen overigens met een fraaie uitslag voor haar eindtoets thuis. In combinatie met het oordeel van haar leerkrachten is het advies havo geworden. Daar is ze blij mee. En wij met haar. Uiteindelijk gaat het erom of je kind op de juiste plek terecht komt.

Deze week was er wat ophef over uitlatingen van minister Plasterk. Hij maakte bekend dat hij met een bootje mee wilde varen tijdens de zogenaamde Gay Pride. Kamerleden gaan niet over agenda's van bewindspersonen. Vanwege zijn portefeuille is het enigzins te billijken dat hij breed manifestaties van homo-organisaties bezoekt. Nu is Gay Pride wel heel erg extreem. Veel homo's voelen zich daar ook absoluut niet bij thuis. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een roze zaterdag. Afgaande op wat ik weet van de Gay Pride kan ik me dat zeer goed voorstellen. Cynthia Ortega heeft minister Plasterk gevraagd ook de andere kant van de homo-organisaties, bijvoorbeeld een organisatie als RefoAnders, te bezoeken. Dat heeft hij toegezegd. Goed overigens dat André Rouvoet zeer beslist heeft bedankt voor 'de eer' om mee te varen. Ik ben wel benieuwd of Plasterk de uitnodiging van Rouvoet om een keer mee te gaan naar de EO-Jongerendag wel zal accepteren.

Afgelopen maandag was ondernemer Hennie van der Most met een groot aantal andere zakenlieden te gast bij de ChristenUnie. Cynthia Ortega heeft hen ontvangen. Ik ben ook nog een deel van het bezoek erbij geweest. Leuk om te doen. Ondernemers hebben een eigen kijk op de werkelijkheid. Daar kan de politiek ook van leren. Verder deze week weer veel gesprekken gevoerd. Onder andere met Agnes Jongerius (FNV), Cees Vork (Op de Bres), Hugo Scherff (Perspectief) en staatssecretaris van Bijsterveld. Ook enkele interviews gehad. Waaronder een interview voor het Paasnummer van Elsevier en interviews met ND en RD over dé film van Wilders. Over dat laatste onderwerp zijn we nog steeds niet uitgepraat.

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op '8 maart - week 10 - 2008'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.