29 maart - week 13 - 2008

zaterdag 29 maart 2008 19:50

Donderdag 27 maart om 19.00 uur was het zover: de film Fitna was eindelijk te zien. Het bewindspersonenoverleg (BPO) van de ChristenUnie stond op het punt om te beginnen, maar we hebben eerst de computer maar aangezet. Hortend en stotend passeerden de beelden op het scherm. Voor een deel wat sommige er ook van verwacht hadden: New York, Madrid, Londen. Verschrikkelijke aanslagen waarvan de beelden ook nu mij nog met afschuw vervullen. Viel het mee of tegen is er diezelfde avond verscheidene malen aan mij gevraagd. Ik heb me in de weken hiervoor bewust niet teveel met de film bezig gehouden. Je kunt pas echt een oordeel geven als je de film ziet. Daar was het wachten op. De film past naadloos in de categorie politieke propaganda. Slim gemaakt. Maar ook zeer eenzijdig.

Dit zijn inderdaad gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden. Het kwam met de moord op Theo van Gogh zelfs heel erg dichtbij. Ik heb steeds gezegd dat we niet naief moeten zijn als het gaat om dit soort zaken. Het laat  zien waartoe de mens in staat is wanneer hij zich overgeeft aan haat en gewelddadigheid. In de genoemde situaties werden Koranteksten gebruikt als een rechtvaardiging en legitimatie van het kwaad. Gelukkig namen en nemen ook talloze gelovige moslims en hun geestelijke leiders afstand van die lezing van de Koran.

Religie wordt tot ideologie zodra aanhangers de verantwoordelijkheid voor hun daden buiten zichzelf leggen. Echter, iedere moslim is persoonlijk verantwoordelijk voor de wijze waarop hij teksten van de Koran toepast of misbruikt. Die verantwoordelijkheid geldt overigens ook voor reacties op de film: niemand kan geweld rechtvaardigen uit verontwaardiging of gekwetstheid. Gelukkig is het de eerste dagen na uitzending relatief rustig gebleven. Zowel in Nederland als daarbuiten. Iets om dankbaar voor te zijn. Nu maar hopen dat dit zo blijft. Uit de Deense cartoon-affaire weten we echter dat het ook maanden later op eens kan losbarsten.

Ik ben donderdagavond na ons bewindspersonenoverleg (dat altijd plaats vindt op het ministerie van Rouvoet) weer naar de Tweede Kamer teruggegaan. Voor de deur stonden vier jongeren met een spandoek. Verder veel bewaking. later op de avond is de Tweede Kamer zelfs ontruimd. Na de verklaring van de minister-president heb ik zelf ook de pers te woord gestaan. Ik kon daarna niet meer naar huis (er reden geen treinen meer). Niet voorzien nog maar een nachtje in den Haag gebleven. Vrijdagmorgen vroeg pas naar huis gegaan.

Komende dinsdag zullen we een debat hebben over de verklaring van de minister-president. Dat debat is door de coalitie aangevraagd. Wilders heeft zelf aangegeven het land in te willen gaan voor debat. Dat lijkt winst. Tot nu toe vermeed hij ieder serieus debat. De vraag is wel of het wat gaat opleveren. Harde soundbites produceren, op basis daarvan een film (laten) maken en uitbrengen is één, er een serieus vervolg aangeven is twee. Ik ben zeer benieuwd of hij deze stap kan zetten. De tijd zal het leren.

De week begon een stuk rustiger. Heerlijke Paasdagen gehad. Het blijft voor mij het meest indrukwekkende christelijke feest. Tweede Paasdag op familiebezoek geweest. Mijn jongste (gehandicapte) zus(je) Idelette was jarig. Mijn lieve zus is inmiddels al 36 jaar. Mooi om te zien hoe zij genoot van alle aandacht.

Dinsdag direct vol aan de bak. Dat is best lastig zo direct na de feestdagen. De maandag is altijd erg belangrijk voor de voorbereidingen en was nu weggevallen. Dat hebben we tijdens de fractievergadering zo veel als mogelijk proberen op te vangen. Dinsdagavond had ik nog een algemeen overleg met de ministers Plasterk en Hirsch Ballin en staatssecretaris van Bijsterveld over het voorkomen van vroegtijdig schooluitval. Ik heb met name genoten van de geniale wijze waarop Hirsch Ballin kritische vragen over de spijbelrechter wist te pareren. Politiek is echt een vak. En er zijn mensen die dat goed beheersen. Daar kan ik dus van genieten.

Woensdag ben ik voor het eerst in tijden tijdens een kamerdag niet in den Haag. Ik was uitgenodigd om beursvloer Zwolle te openen (zie www.beursvloerzwolle.nl). Een evenement waarbij bedrijven en instellingen als aanbieders en vragers met gesloten portemonnee moeten proberen een afspraak te maken. Als VIP mocht ik ook meedoen. Ik deed dit mede namens Eddy van Hijum (CDA) die vanwege een hoorzitting niet kon komen. Na telefonisch overleg met hem besloot ik in te gaan op vragen voor werkbezoeken (speciaal onderwijs, gehandicaptensport) en ook het meedenken bij bestuurlijke problemen (o.a. voor de plaatselijke afdeling van het Rode Kruis). Leuk om op deze wijze weer eens in mijn 'eigen' stad actief te zijn. In totaal kwamen de 43 aanbieders en de 55 vragende partijen liefst tot 137 matches. Die diensten hadden vertaald in geld een waarde van 92.400 euro. Ook al blijft de portemonnee gesloten, willen we toch graag even weten wat het waard is.

Zaterdag actief geweest voor walk4water (www.walk4water.nl). Bedoeld om geld op te halen voor waterprojecten in Ugunda. Ik heb vijftien kilometer hardgelopen op de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen. Een deel van de tocht met zes liter water in een jerrykan. Vooral dat was erg zwaar. Zeker omdat het ook nog het deel van de tocht was waar de wind pal tegen stond. Ik heb het overleefd in een tijd van 1:18 uur. Niet gek voor een zesenveertigjarige politicus. Er waren ook veel mensen die de tocht wandelend hebben volbracht. In totaal circa 500 deelnemers. Weggeschoten door weerman Erwin Kroll. Totale opbrengst van deze actie: 320.000 euro. Daar kan heel wat meegedaan worden. De komende week is de nationale ZOA-collecte. Mochten ze bij u aanbellen: geven!

In de afgelopen week was er een belangrijk debat over de (EU-) missie naar Tjaad en de Centraal Afrikaanse Republiek, twee aan elkaar grenzende landen in het midden van Afrika. In Soedan leven twee miljoen mensen in vluchtelingenkampen en daarnaast zijn er 250.000 vluchtelingen vanuit de regio Darfur (Soedan) gevlucht naar Tsjaad. Aan de grens met Tsjaad en Soedan zitten nog eens 170.000 ontheemden die op de vlucht zijn voor het interne geweld in Tsjaad. Er is aan alles een gebrek, maar bovenal zijn ze bevreesd voor het geweld. Het geweld in de kampen, maar ook als de vrouwen buiten de kampen hout gaan sprokkelen. Vrouwelijke vluchtelingen zijn vaak een bewust doelwit voor seksueel geweld - een middel ter intimidatie - door milities en gewapende groepen, ook als ze eenmaal in een vluchtelingenkamp zitten. Er zijn al vele vrouwen en jonge meisjes verkracht en vermoord. En tot de dag van vandaag is er geen hoop op terugkeer naar hun eigen dorpen. Het kabinet stelde voor om zestig mariniers naar het grensgebied te sturen om deze vluchtelingen te beschermen tegen aanvallen van rebellen.

Alles overziend hebben we als ChristenUnie deze belangrijke humanitaire-missie (voor tien maanden) gesteund. Dat deden ook de fracties van PvdA, CDA (lang geaarzeld), SGP, GL en D66. Opvallende afwezige in dit rijtje is overigens de VVD. Deze fractie voegde zich in het rijtje van PVV en SP (beiden nog nooit een missie gesteund). Joel Voordewind was overigens onze woordvoerder bij dit debat.

 

 

 

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op '29 maart - week 13 - 2008'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.