13 september - week 37 - 2008

zaterdag 13 september 2008 14:43

Deze week stond voor mij vooral in het teken van de voorbereiding voor de Algemene Politieke Beschouwingen. Twee dagen van debatteren over de voornemens van het kabinet. Ik schrijf de tekst voor mijn bijdrage het liefst zelf, maar krijg daarbij uiteraard wel ondersteuning. Zowel dinsdag als vrijdag heb ik daarover met mijn fractie vergaderd. Van de kamerleden is onze financiƫle woordvoerder Ernst Cramer ook extra actief. Ik sta ook open voor adviezen van derden. Zo zaten deze week los van elkaar o.a. Agnes Jongerius (FNV) en Rinnooy Kan (SER) bij mij aan tafel. In de weken hiervoor heb ik al vele anderen gesproken. Zo vorm ik me een beeld en kom waar dat nodig is tot keuzen. Ook deze zaterdag ben ik weer goed van straat. Het hoort er allemaal bij.

Vrijdag hebben we onder embargo de stukken gekregen. Een grote doos vol met boekwerken. Ook de pers heeft de stukken gekregen en moeten tekenen voor vertrouwelijkheid tot dinsdagmiddag. De NRC heeft - zo werd vandaag duidelijk - dit niet gedaan en is inmiddels tot publicatie overgegaan. Jammer. Voordat je het weet zitten we weer in een discussie over de embargoregeling. Ik was juist zo blij dat we daarover dit jaar geen gedoe hadden gehad.

Deze week kwam naar buiten dat FNV en VNO/NCW tot een soort akkoord over het ontslagrecht zijn gekomen. Dat is mooi. Kunnen we eindelijk bij dit onderwerp de loopgraven eens uit en het prikkeldraad opruimen. Nu eerst maar eens afwachten hoe het akkoord er precies uitziet. Ook zijn er meer partijen in het spel. Het CNV baalde (terecht) wat van de deal, maar zal naar ik aanneem wel bijdraaien. Een deel van hun kritiek was overigens niet geheel onterecht.

Ik ga er  zelf wel vanuit dat de plannen voor het begeleiden van ontslagen werknemers van werk naar werk door werkgevers door deze deal niet opeens als afgekocht beschouwd zal gaan worden. Dat zou ik niet acceptabel vinden. Juist op dat punt heeft de commissie Bakker ons veel nuttig materiaal aangeleverd. Ik zie geen enkele reden om dat nu aan de kant te schuiven. Volgende week zal ik het kabinet daar ook op aanspreken.

In alle drukte deze week nog wel een bijeenkomst van de Kroonbede in de Waalse kerk bijgewoond. Dat was een bijzondere dienst o.l.v. ds Visser uit den Haag. Fijn om mijn complete fractie in de kerkbanken te zien zitten. En ook de bewindspersonen Rouvoet en Huizinga. Tijdens de dienst werden er liederen gezongen door een koor van Ghanese vrouwen. Dat klonk erg goed.

Donderdag kreeg ik het bericht door dat - zoals het er nu naar uitziet  - de ChristenUnie in de provincie Utrecht (tussentijds) een gedeputeerde zal gaan leveren. Op advies van oud-staatssecretaris Stefan van Eijck is besloten een nieuwe coalitie van CDA, VVD en ChristenUnie te vormen in Utrecht. Dat is bijzonder. Voor ons een kans om te laten zien dat we ook 'over rechts' kunnen besturen én ook dat het hier om onze zevende gedeputeerde gaat. Twee jaar geleden hadden we er nog geen een. Ook hier zie je weer dat tijden veranderen.

In verband met de voorbereidingen voor de APB heb ik deze week niet zoveel te melden. Naast de voorbereiding van een spreektekst, zijn we ook bezig een aantal voorstellen voor te bereiden. Daarbij de begrotingen afspeurend of er nog kleine financiële gaatjes te vinden zijn.  Uiteraard zijn er ook gesprekken met onze coalitiegenoten. Zo gaat dat. Volgende week zal wel duidelijk worden wat we uiteindelijk besloten hebben. Nog even wachten dus. Het is zo woensdag.

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op '13 september - week 37 - 2008'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.