27 september - week 39 - 2008

zaterdag 27 september 2008 15:12

De week na de Algemene Politieke Beschouwingen (ABP). Ik had een wat rustigere week verwacht na alle hectiek van vorige week. Dat zat er niet in. Zo gaat dat in de politiek. En als je daar niet tegen kunt dan heb je er ook niets te zoeken.

De Algemene Politieke Beschouwingen galmden deze week nog wel wat na. Er is veel over nagepraat. Ook in de media. Het maakt duidelijk hoe beeldbepalend zulke debatten zijn. De beoordeling van de ChristenUnie is wisselend. Dat verbaast me ook niet. Als coalitiepartij heb je niet helemaal de handen los. De andere kant is dat we wel het één en ander hebben kunnen realiseren. Ook dat is niet onopgemerkt gebleven getuige de reacties die we ontvangen hebben. Veel reacties ook gehad op onze bijdrage in het debat. Dat doet goed. Fijn om te zien dat we in de politieke peilingen weer iets omhoog gingen (van 7 naar 8 zetels). Het zijn maar dagkoersen, ze mogen ons niet gaan leiden, maar het geeft wel een tendens weer. Naar boven, welteverstaan.

Maandag in Den Haag gewerkt en 's avonds een spreekbeurt verzorgd in Amsterdam. Leuk om daar te spreken. Er was ook een aantal raadsleden uit de regio aanwezig. Donderdag heb ik nog gesproken tijdens het afscheid van ds Arie van der Veer als voorzitter van de EO. Bijzonder dat ik daarvoor gevraagd ben. Ik heb het graag gedaan. Het was een mooi afscheid van een zeer bijzonder mens. Zijn betekenis voor de EO en de publieke omroep is groot geweest. Minister Rouvoet kon ook bij het afscheid aanwezig zijn.

Deze week nog een algemeen overleg gehad over schoolverzuim. Dat onderwerp krijgt in de Kamer steeds meer aandacht. Naast staatssecretaris van Bijsterveld waren daarom ook de ministers Hirsch Ballin en Rouvoet uitgenodigd. Mij valt op dat er nog steeds gemeenten en scholen zijn die weinig prioriteit geven aan het tegengaan van schoolverzuim. Omdat dit vaak het voorportaal is van voortijdig schoolverlaten, is dat niet terecht.

Onze bewindspersonen waren deze week flink in beeld. Zo moest minister Van Middelkoop na terugkeer van een bezoek aan Polen zich in de Kamer verantwoorden voor uitlatingen in een interview in Vrij Nederland. In een brief aan de Kamer had hij al aangegeven deze uitspraken en de ophef daarover te betreuren. Voor mij is het dan over. Dat vonden niet alle fracties in de Tweede Kamer. Vervelend, maar dit kan je op dit niveau overkomen. Liever niet te vaak.

Staatssecretaris Huizinga moest naar de Kamer komen vanwege nieuwe ontwikkelingen in het lastige OV-Chip-dossier. Ook hier vervelend wat er begin deze week gebeurde. Consumentenorganisaties stapten namelijk uit het overleg. Huizinga heeft de Kamer duidelijk gemaakt wat ze vanuit haar bevoegdheden in dit dossier aan het doen is. Dat was een afgewogen verhaal. Een ingediende motie van VVD/PVV kreeg mede daardoor nagenoeg geen steun. Het blijft al met al een pittig dossier. Maar goed, besturen is niet makkelijk en ook het oppakken van lastige dossiers hoort daarbij. Als ChristenUnie lopen we daar in ieder geval niet voor weg.

Vrijdag zijn we met de complete fractie naar de gemeente Lemsterland gegaan. Daar is sinds 1 april jl. Dick Stellingwerf burgemeester. Het is een prachtig werkbezoek geworden dat in het teken van het onderwerp 'water' stond. Dat is, zeker na uitkomst van het rapport van de Deltacommissie, voor deze IJsselmeergemeente een belangrijk thema. Onze woordvoerder Ernst Cramer kan er zijn winst weer mee doen. Leuk om Dick in zijn nieuwe rol als burgemeester mee te maken. Zijn start is goed geweest, zo werd wel duidelijk. Het is hem en zijn vrouw Jacqueline gegund.

Vandaag aanwezig geweest bij de zogenaamde Inspiratiedag van de ChristenUnie. Veel lokale bestuurders waren naar Nijkerk gekomen. Samen met Ed mocht ik iets vertellen over onze activiteiten als fractie. Ook heb ik een bijdrage aan een workshop geleverd. Heerlijk om me na deze week even onder te dompelen onder partijgenoten. Opvallend weer hoeveel jonge mensen actief zijn voor de ChristenUnie. De partij bruist van energie. Mooi ook dat we deze week twee gedeputeerden in Utrecht mochten leveren. Het brengt ons aantal gedeputeerden op acht.

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op '27 september - week 39 - 2008'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.