4 oktober - week 40 - 2008

zaterdag 04 oktober 2008 16:26

Eén van mijn zwagers werkt bij Fortis MeesPierson. Hij belde me vrijdagavond op met de vraag hoe laat hij maandag moest beginnen (!). Hij is één van de 45.000 werknemers van Fortis die afgelopen vrijdag werden geconfronteerd met een volledige nationalisatie van het bedrijf waarvoor ze werken. Was mijn zwager nu ambtenaar geworden? Goede vraag. De nationalisatie van Fortis was in ieder geval het sluitstuk van een redelijk bizarre week in de Nederlandse (en Belgische) financiële politiek. Maar niet alleen daar. Ook in de VS ging het er deze week heftig aan toe. Uiteindelijk gaf vrijdag ook het Huis van Afgevaardigden toestemming voor het Amerikaanse reddingsplan. Al met al is er wereldwijd veel onzekerheid in de financiele wereld.

De ontwikkelingen rond Fortis volgden elkaar deze week in een snel tempo op. De kapitaalinjectie van afgelopen weekend bleek - zo werd vrijdag duidelijk - niet voldoende te zijn. Over deze ingreep hadden we dinsdagavond nog een fractievoorzittersdebat met de regering gehad. Ook was er tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen (AFB) verder over doorgesproken.

Het reddingsplan voor Fortis bleek echter onvoldoende te werken. Mede daarom wordt besloten om Fortis Bank Nederland (inclusief het Fortis-deel van de overname van ABN Amro) en de Nederlandse verzekeringsactiviteiten op te kopen voor 16,8 miljard euro. Ook voor mij een verrassende ontwikkeling. In het diepste geheim was hieraan gewerkt. Daar heb ik wel begrip voor. Als hierover maar iets voortijdig naar buiten was gekomen, had dat grote gevolgen kunnen hebben.

Mijn eerste indruk is dat er slagvaardig is opgetreden. Wel roept de deal nog vele vragen op. Ook in het licht van wat er in de loop van deze week met de regering al is gewisseld. Volgende week zal de regering daarom zich verder moeten verantwoorden in de richting van de Tweede Kamer. Zo hoort dat. Het parlement moet haar controlerende taak ook naar behoren uit kunnen voeren.

Hoewel de financiele ontwikkelingen gespreksonderwerp van de week was, heb ik me nog wel met een aantal andere zaken beziggehouden. Woensdag heb ik een openingsreferaat gehouden over hoogbegaafdheid op een druk bezocht congres in Arnhem. Ook mocht ik een eerste exemplaar van een boek over hoogbegaafdheid in ontvangst nemen. Als onderwijswoordvoerder maak ik me al lange tijd sterk voor meer aandacht voor hoogbegaafdheid in het onderwijs. Gelukkig begint dat er ook steeds meer te komen. Mijn referaat is op de site van de ChristenUnie terug te vinden.

Vrijdag heb ik in Berkel en Rodenrijs een referaat gehouden over de ontwikkelingen van de AWBZ voor een gezelschap van meer dan honderd ouderen die betrokken zijn bij de ouderbonden PCOB, KBO en ANBO. Er gebeurt veel rond de AWBZ en het was goed om met hen daarover van gedachten te wisselen. Op verzoek van onze woordvoerder (Esmé Wiegman) zal er 30 oktober een debat over de AWBZ gehouden worden. Ik kan Esmé nu mooi bedienen met een aantal opvattingen vanuit de praktijk. Goed om me als fractievoorzitter ook met dit soort onderwerpen bezig te houden.

Woensdagmiddag had ik ook nog het genoegen om op mijn oude school (Greijdanus College te Zwolle) een exemplaar van een nieuw lespakket over mediaeducatie aan een leerkracht te overhandigen. Het gaat om een lespakket van Weet wat je Ziet (zie www.weetwatjeziet.nl). Mijn collega Tofik Dibi (GroenLinks) deed hetzelfde op een school in Amsterdam. Het is een professioneel ontwikkeld lespakket geworden waar scholen heel veel plezier van kunnen hebben. Fijn dat het onderwerp mediaeducatie nu steeds meer aandacht krijgt. Jaren terug waren wij in de Tweede Kamer zo goed als de enige fractie die zich daar sterk voor maakten. Nu is het onderwerp opgenomen in het coalitieakkoord en zie je steeds meer initiatieven ontstaan. Zo mag ik het graag zien.

Deze week in coalitieverband ook een aantal onderwerpen doorgesproken. Altijd goed om met elkaar te spreken. Dat doen we ook in het verband van de ChristenUnie. Maandag heb ik de avond doorgebracht met onze bewindspersonen. Dat was een goede ontmoeting. We zien elkaar (bijna) altijd iedere donderdagavond tijdens het zogenaamde bewindspersonenoverleg, maar het is ook goed om los daarvan elkaar eens te spreken.

Volgende week zal Egbert Schuurman zijn vijfentwintig jarig jubileum vieren als lid van de Eerste Kamer.  Dat is een bijzonder moment. Ik ken Egbert inmiddels al heel wat jaren en heb veel waardering voor zijn werkzaamheden voor eerst de RPF en nu de ChristenUnie. Volgende week ga ik me ook verder voorbereiden voor een reis in het herfstreces met ZOA naar Ethiopië. Daarover op een ander moment meer.

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op '4 oktober - week 40 - 2008'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.