Breakfast in America (deel 2)

DSCN0376donderdag 02 februari 2006 10:35

(Woensdag 1 februari.)
 
Vroeg op. Al voor het ontbijt werk ik enkele tientallen e-mails door, waaronder een aantal urgente van de fractie én tot mijn vreugde één van mijn zoon Arjen met een stel mooie gezinsfoto’s!
Met de huurauto Washington weer in, waar we rondkijken bij het Washington Monument (‘de naald’) en het Witte Huis. Daar is veel politie op de been en even later blijkt waarom: over onze hoofden heen arriveert de presidentiële helikopter.
We zoeken het Hilton Hotel weer op, waar de ‘European Hospitality Suite’ fungeert als ontmoetingspunt voor de Europese deelnemers. Daarna verzamelen we met zo’n 1000 à 1500 andere internationale gasten in de immense Ballroom. Aan mijn tafel tref ik o.a. de Deense ambassadeur in de VS en een Zweedse parlementariër. Toespraken van een Congreslid en van de voormalige Attorney General (Minister van Justitie) John Ashcroft.
 
Per taxi naar het Capitool, waar we het van geboorte Groningse Congreslid Pete Hoekstra ontmoeten. Hij wil in maart met een aantal collega’s naar Nederland komen; ik bied aan de delegatie in de Kamer te ontvangen. Even op de publieke tribune van de vergaderzaal, waar President Bush gisteravond zijn ‘State of the Union’ uitsprak. Er wordt wel gesproken, maar van een ‘debat’ is geen sprake…
 
Terug in het Hilton bezoek ik een ‘European Elected Leaders’ Meeting’, waar christen-politici uit tal van Europese landen elkaar ontmoeten en ervaringen uitwisselen. Ik spreek collega-parlementariërs en ministers uit Finland, Zweden, Roemenië, Albanië, Letland, Oostenrijk en Litouwen. De Roemenen vertel ik dat vandaag het Toetredingsverdrag van Roemenië en Bulgarije tot de Europese Unie in het Nederlandse parlement wordt behandeld! Ik verwacht steun van een ruime meerderheid.
 
Om 19:00 uur naar het ‘Wilberforce Awards Banquet’. Via Hans Barendrecht van Gevangenenzorg Nederland ben ik – als lid van de Raad van Toezicht en Advies – daarvoor uitgenodigd door de moederorganisatie Prison Fellowship. Speciale gast is Charles Colson, destijds speciaal adviseur van President Nixon en – na zijn gevangenisstraf vanwege zijn rol in de Watergate-affaire – oprichter van deze organisatie. Al heel lang is hij met zijn boeken een bron van inspiratie voor mij. Ik word aan hem voorgesteld en in ruil voor zijn nieuwste boek ‘The Good Life’ bied ik hem mijn ‘Politiek met een hart’ aan, waarin ik mijn favoriete uitspraak van hem citeer: ‘de vraag is niet of we normen en waarden in wetten mogen vastleggen, maar wiens normen en waarden we vastleggen’.
 
Eer we terug zijn in ons hotel in Arlington is het al bijna middernacht.

Foto: André Rouvoet met Charles Colson
Labels
André Rouvoet

« Terug

Reacties op 'Breakfast in America (deel 2)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.