Dagboek Arie Slob -week 16 2003

maandag 21 april 2003 11:49

Dit debat is van groot belang voor de toekomst van de bouw in Nederland. We moeten met elkaar een goede basis leggen voor zuivere verhoudingen tussen de bouw en de overheid. En op een goede wijze met het verleden afrekenen. Dat geeft wel eens spanningen. Een motie van mijn hand (ondertekend door alle woordvoerders) over de verantwoordelijk van de overheid maakt enige discussie los. Volgende week zal de 2e termijn van de regering zijn. We zijn nog niet klaar. Ook vandaag weer het nodige interne formatieoverleg. Ik ben niet helemaal lekker (flink verkouden). Dan beginnen deze intensieve dagen wel aan te tikken. Behoorlijk afgedraaid vertrek ik aan het begin van de avond naar huis. Gelukkig even wat rust. Marjette belt me op in de trein. Ik was op het 8 uur-journaal.

Zondag 13 april 2003

Vandaag genieten we van een heerlijk rustige zondag. Op Karen na zijn alle kinderen bij vriendjes of vriendinnetjes. We kunnen zo genieten van de zon, kerkgang en uiteraard een stevige wandeling. ’s-Avonds naar de bijbelstudieclub. We ronden de bespreking van het bijbelboek Prediker af. Laat naar bed.

Maandag 14 april

Vroeg er weer uit. Ik breng Karen nog naar school. Via de telefoon word ik nog geinterviewd door Vrij Nederland. Snel daarna moet ik naar Den Haag. Vandaag is het debat over de stukgelopen formatieonderhandelingen tussen CDA en PvdA. Om 13.00 uur eerst fractievergadering. In verband met het overlijden van haar schoonvader is Tineke niet aanwezig. We stellen de tekst van de bijdrage van de ChristenUnie vast. Om 15.00 uur begint het debat. De toon is scherp. André zet onze bijdrage goed neer. Er wordt goed geluisterd, zo valt mij op. We vergaderen tot 20.00 uur door. Het debat maakt wel duidelijk dat een lijmpoging tussen CDA en PvdA geen enkele zin meer heeft. Een gegeven waar we nu rekening mee moeten houden. Er wordt nu ook naar de ChristenUnie gekeken. Ook dat is een gegeven. Iets om verstandig mee om te gaan. Ik reis met een zieke Co Verdaas (PvdA-collega) naar Zwolle. Tegen 23.00 uur thuis.

Dinsdag 15 april

Vroeg uit bed en naar den Haag. Ik ben om 09.00 uur in den Haag. Eerst de post wegwerken. Daarna fractievergadering. We praten uitgebreid over de huidige formatiestand. Ook bereiden we een advies aan de koningin voor. André zal aan het eind van de middag naar haar toe moeten. Ik ben aan het begin van de middag nog bij een petitieoverhandiging van een vrouwenbond tegen porno op televisie. Een goed initiatief dat ondersteuning verdient. Om 14.00 uur eerst vragenuurtje en daarna stemmingen. De rest van de middag is voor overleg. Redelijk op tijd naar huis.

Woensdag 16 april

De verjaardag van mijn zus Christine. Ik heb weinig tijd om me daar mee bezig te houden. Om 09.00 uur ben ik al weer in den Haag. Om 10.00 uur naar het zoveelste overleg met minister Veerman over de Vogelpest. Het virus verspreidt zich steeds verder en nu schijnen ook varkens besmet te zijn. Dit gaat absoluut niet goed. VVD-er Oplaat pleit tot mijn positieve verbazing voor vaccinatie. Daar zit dus beweging in. Er ligt nog een (aangehouden) motie van mijn hand. Mogelijk nu maar eens gaan indienen. Ik verlaat om 11.00 uur het overleg om naar een presidiumsvergadering te gaan. Daar vergader ik met voorzitter Frans Weisglas, die diensthoofden en enkele collega’s over allerlei Kameraangelegenheden. Een goede vergadering. Even eten en dan naar de plenaire vergaderzaal. Om te beginnen met het initiatiefwetsvoorstel van Femke Halsema. Zij probeert via het reglement van orde een vinger achter de formatie te krijgen. Naar ons oordeel is dat echter staatsrechtelijk niet zuiver. Mijn bijdrage staat op de site. Direct na dit debat begint het debat met de regering over het rapport van de enquêtecommissie Bouwnijverheid. Vandaag om te beginnen de 1e termijn van de Kamer. Ik heb samen met Reinier Koppelaar een uitgebreide bijdrage voorbereid. Ook die tekst staat op de site. We vergaderen door tot ongeveer 20.00 uur. Ik spoed me naar het station en weet de trein nog te halen. Rond 22.00 uur thuis. Behoorlijk moe. Vandaag tussendoor intern weer het nodige formatieoverleg gehad. De kans is niet ondenkbeeldig dat we vanaf volgende week mee zullen praten. Al valt het op dat in de media alleen D66 als een serieuse optie wordt gezien. De LPF heeft zich deze week voor de zoveelste keer gediskwalificeerd als betrouwbare regeringspartner. Hoe krijgen ze het weer voor elkaar.

Donderdag 17 april

Een uurtje later naar Den Haag dan de vorige dagen. Om 10.45 uur vervolgen we het debat over de Bouwnijverheid. Daar zijn we de hele dag zoet mee. Met name minister Kamp is uitgebreid aan het woord. Dat doet hij zeer kundig. Als er VVD-ministers door zullen gaan, dan hij toch wel. Ik doe regelmatig mee met interrupties. Dit debat is van groot belang voor de toekomst van de bouw in Nederland. We moeten met elkaar een goede basis leggen voor zuivere verhoudingen tussen de bouw en de overheid. En op een goede wijze met het verleden afrekenen. Dat geeft wel eens spanningen. Een motie van mijn hand (ondertekend door alle woordvoerders) over de verantwoordelijk van de overheid maakt enige discussie los. Volgende week zal de 2e termijn van de regering zijn. We zijn nog niet klaar. Ook vandaag weer het nodige interne formatieoverleg. Ik ben niet helemaal lekker (flink verkouden). Dan beginnen deze intensieve dagen wel aan te tikken. Behoorlijk afgedraaid vertrek ik aan het begin van de avond naar huis. Gelukkig even wat rust. Marjette belt me op in de trein. Ik was op het 8 uur-journaal. Voorlichter Nico Schipper belt me na het 10 uur-journaal op met dezelfde mededeling.

Vrijdag 18 april

Vandaag is het goede Vrijdag. We herdenken dan het sterven van Jezus Christus. ’s-Avonds bezoek ik met Marjette een kerkdienst. In onze gemeente wordt voor het eerst op Goede Vrijdag ook (een lopend) avondmaal gevierd. Al met al een prachtige kerkdienst. Overdag nog bezig geweest met de voorbereiding van een wetgevingsoverleg over de kaderwet diervoeders. Donderdag is ‘even’ besloten dat voor dinsdag op de agenda te zetten. Medewerkster Nadine is er thuis ook mee aan het werk geweest. Ik heb haar gebeld en gezegd daar niet veel tijd in te steken. Ze heeft vandaag gewoon recht op een vrije dag. Het is ook nog eens prachtig weer. Vandaag ook nog overleg met André, die met zijn vrouw Liesbeth in Leiden de Matteüs Passion zal bijwonen. Voor morgen is er een afspraak gemaakt op het partijbureau om over de formatie te spreken.

Zaterdag 19 april

Om 09.00 uur ben ik al in Amersfoort om met de fractie, bestuur en een aantal kopstukken uit onze achterban over de stand van zaken in de formatie te spreken. We praten ruim 2 uur zeer uitgebreid en intensief met elkaar daar over door. Met name over de (mogelijke) positie van de ChristenUnie daarin. Een prima bijeenkomst. Opvallend is het verschil in toonhoogte tussen de commentaren van het ND en RD over een mogelijke rol van de ChristenUnie en SGP in de formatie. Met name ND-hoofdredacteur Peter Bergwerf weet in zijn commentaar na een geweldige aanloop toch nog terug te springen. Een knappe prestatie, maar voor dit moment –naar mijn mening- een te snelle conclusie. Zaterdagmiddag lekker thuis. Marjette haar moeder zal de paasdagen bij ons zijn. Aan het eind van de middag gaan we nog een uurtje met elkaar bowlen.
Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'Dagboek Arie Slob -week 16 2003'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.