Dagboek Arie Slob - week 17 2003

zaterdag 26 april 2003 10:42

Het is vandaag de laatste vergaderdag voor het meireces. We moeten daarom wachten tot de stemmingen zijn. Dat duurt even. Die tijd gebruiken we weer als kernteam om nog wat puntjes op de i te zetten voor het overleg van André met de formateurs van vrijdag. De gesprekken verlopen goed. Niet uit te sluiten is dat er morgen geconcludeert zal worden dat er een basis is voor verder onderhandelen

Zondag 20 april

Vandaag is het 1e Paasdag. Overal in de wereld begroeten christenen elkaar met de eeuwenoude paasgroet ‘de Heer is waarlijk opgestaan’. We genieten met elkaar van deze heerlijke dag.

Maandag 21 april

S’-Morgens werk ik kort aan enkele dossiers. Daarna vertrekken we als gezin naar Hattem. Het is geweldig mooi weer. We gaan kanovaren. Flink gebruind komen we aan het eind van de dag weer thuis. ’s-Avonds kruipt het bloed toch weer even waar het eigenlijk op een dag als deze niet gaan mag.

Dinsdag 22 april

Naar den Haag. De deelname van de ChristenUnie aan de besprekingen voor de vorming van een nieuw kabinet begint nu echt serieus te worden. Dat vraagt om een gedegen voorbereiding. Daar zijn we intern al actief mee bezig geweest. Er moet vanaf vandaag een tandje bij. André heeft vandaag een gesprek met de informateurs. Er wordt een kerngroep formatie ingesteld. Daarvan maak ik ook deel uit. Om André te ontlasten neem ik van hem de behandeling van de initiatiefwet Openbaarheid Topinkomens over (initiatief GroenLinks). Dat staat deze week op de plenaire kameragenda. Met behulp van medewerker Paul Blokhuis zet ik me met de nodige haast aan de voorbereiding.

Woensdag 23 april

Opnieuw naar den Haag. ’s-Morgens hebben we fractievergadering. Vanwege Pasen waren er gisteren geen Kamervergaderingen. Opnieuw veel aandacht voor de formatie. De pers begint ook steeds meer belangstelling voor ons te krijgen. Als kernteam vergaderen we vandaag opnieuw. Zowel financieel-economisch als beleidsinhoudelijk maken we onze lijstjes en zetten we André in de stijgers voor de gesprekken met de informateurs en de onderhandelaars van CDA en VVD. In de pers is veel aandacht voor het vrouwenstandpunt en de overheidsvisie van de SGP. Alhoewel ik deze standpunten niet deel, verbaas ik me over de opgeblazen wijze waarop de pers hierover schrijft en spreekt. Vandaag de eerste termijn van het debat over de initiatiefwet Openbaarheid Topinkomens. Als ChristenUnie staan we sympathiek tegenover de doelstellingen van deze wet, maar hebben we vragen bij de uitwerking. Voor de liefhebbers: mijn bijdragen over deze wet staan op de site. Ik slaap vannacht in Den Haag. Zo kan ik ’s-Avonds in alle rust mijn bureau eens opruimen. Door alle drukte had ik nog niet kunnen eten. Pas om 23.15 uur zet ik nog aan een verschrikkelijk ongezond fastfoodmaal op mijn hotelkamer. Zoiets moet je niet te vaak doen.

Donderdag 24 april

Weer vroeg op de fractie. We beginnen met een kernteamvergadering. Vandaag zijn er weer gesprekken over de formatie. Daarna heb ik (opnieuw) eenoverleg over de vogelpest. Met name de dood van de veearts vraagt onze aandacht. Een uiterst droevig iets. De vogelpestvirus gaat ondertussen onverminderd verder. We naderen het aantal van 20 miljoen dode dieren. Ongelovelijk. Ik kan direct na het overleg direct door naar de plenaire vergaderzaal. We vergaderen verder over de Openbaarheid Topinkomens. Dat duurt enige uren. Het resultaat is dat de hele wet nog een keer vooor advies naar de SER zal gaan. De indieners doen dit met gepaste tegenzin, maar een stemming over de wet zou het definitieve einde van het initiatief zijn geweest. Dan kun je maar beter je knopen tellen. Het is vandaag de laatste vergaderdag voor het meireces. We moeten daarom wachten tot de stemmingen zijn. Dat duurt even. Die tijd gebruiken we weer als kernteam om nog wat puntjes op de i te zetten voor het overleg van André met de formateurs van vrijdag. De gesprekken verlopen goed. Niet uit te sluiten is dat er morgen geconcludeert zal worden dat er een basis is voor verder onderhandelen. Ondertussen gaan de onderhandelingen met D66 ook nog door. Daar wordt ook veel tijd voor genomen. Aan het eind van de avond kan ik met Nico meerijden naar huis. Ook Tineke is ingestapt. Dat komt voor ons beiden niet slecht uit. Er rijden vanavond namelijk geen treinen tussen den Haag en Gouda. Ik ben rond 23.30 uur thuis. Wat een dag.

Vrijdag 25 april

We hebben afgesproken vandaag alleen telefonisch contact te hebben. Ik hoef dus niet naar den Haag. Ik gebruik de morgen om even naar de kapper te gaan en me wat te ontspannen. Voor zover dat lukt. De formatie houdt mij goed bezig. Ik heb nog contact met André. Hij zal vanmiddag weer verder onderhandelen. Ik ben zelf vanmiddag even op het stadhuis in Zwolle. Daar ben ik lang niet geweest. Er is een complete verbouwing bezig. S’-Middags word ik nog telefonisch geinterviewd door de Wereldomroep. Men wil weten wat voor partij de ChristenUnie is. Ik ben ’s-Middags ook nog in de studio van Radio Zwolle om over de formatie te spreken. Vanmiddag wordt definitief duidelijk dat er geen belemmeringen zijn om verder te onderhandelen met CDA en VVD. Dat wil niet zeggen dat we het overal over eens zijn, maar wel dat helder is binnen welke grenzen verdere afspraken gemaakt kunnen worden. Met D66 zal maandag nog verder gesproken worden.

Zaterdag 26 april

’s-Morgens ben ik in een radioprogramma van RTV Oost te horen. Opnieuw staat de formatie centraal. Ik vertrek later op de dag met mijn gezin naar het huis van mijn oudste zus Corrie in Krimpen aan den Lek. Zij is met haar man en twee jongste zonen naar Barcelona. Wij mogen nu genieten van hun prachtige woonboerderij. Vanuit hier kan ik ook zo in den Haag zijn. André is vandaag zowel in TweeVandaag als Knevel op Zaterdag te zien en te horen. Hij doet dat overtuigend. We maken ons niet groter dan we zijn, maar we zijn wel een serieuse partner in het geheel.
Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'Dagboek Arie Slob - week 17 2003'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.