Week 36 - 2003

zaterdag 06 september 2003 10:57

Weekdagboek Arie Slob 31 augustus tot en met 6 september

zondag 31 augustus

Gisteren een hele gezellige familiedag gehad. Erg leuk om allerlei familieleden weer eens te ontmoeten. Er bleek nog heel wat support voor de ChristenUnie onder hen te zijn. Niet slecht. Het weer was ook mooi. Dat is vandaag niet zo. Ondanks dat een fijne dag. Mooie kerkdiensten en veel rust. Zo hoort het op een zondag.

maandag 1 september

We gaan een nieuwe kalendermaand in. Ik werk vandaag vooral thuis. Schrijf onder meer een artikel over het integriteitsbeleid van de overheid. Een onderwerp waar we deze week ook met minister Remkes over zullen spreken. Ik ben ervan overtuigd dat de overheid ernst moet maken met het in praktijk brengen van het integriteitsbeleid. Helaas is dat nodig. Te vaak worden we geconfronteerd met situaties die niet kunnen. Zowel bij ambtenaren als politieke ambtsdragers. Vandaag ben ik nog met enkele collega's van de landbouwcommissie op bezoek bij familie Veldman te Laag Zuthem. Deze familie dreigt vermalen te worden door weinig logisch overkomende herverkavelingsactiviteiten. Goed om eens op lokatie te kijken en met betrokkenen te spreken. 's-Avonds volg ik via de radio met een half oor de raadsvergadering van de gemeente Zwolle. Vandaag heb ik Joost Eerdmans (LPF)nog aan de lijn gehad. Hij vertelt dat de LPF met een zwartboek komt over de beveiliging van Fortuyn. Er leven bij hen nog veel vragen en hij vraagt steun voor een vervolgonderzoek. Ik vraag hem het zwartboek op te sturen en beloof dat ik er serieus naar zal kijken. In principe is het onderzoek al afgesloten in december met een uitgebreid Kamerdebat. We zullen zien wat ze te melden hebben.

dinsdag 2 september

Vroeg uit de veren. Op het station ontmoet ik mijn collega's Eddy van Hijum en Co Verdaas. Eddy zal vandaag beedigd worden. Co en ik begeleiden hem naar Den Haag. Ook Herman, de medewerker van Co, is erbij. Er wordt een foto gemaakt voor de Zwolse Courant en RTV Oost maakt radio-opnamen. Om 09.30 uur ben ik in den Haag. 's-Morgens fractievergadering. Nog steeds zonder André, die morgen weer terug hoopt te komen uit de Antillen. Gisteren heeft hij me nog gebeld. Hij maakt het goed. Vandaag de stemmingen over de Algemene Bijstandswet. Alles overwegend kunnen we geen verantwoordelijkheid nemen voor deze wet. We zullen dus tegenstemmen. Voor onze motivatie hiervoor: zie www.christenunie.nl. CDA en SGP stemmen uiteindelijk voor. Van het CDA had ik dat -vanwege de coalitiedruk- wel verwacht. De opstelling van de SGP verbaasd me. Maar goed, dat is hun verantwoordelijkheid. Ik blijf vannacht in den Haag. Werk daarom door tot ca. 23.00 uur. Buiten de bewaking om is er niemand in het Kamergebouw te bekennen (tenminste, zo komt het over) als ik vertrek. Met de tram naar mijn logeeradres. Fijn zo'n plek.

woensdag 3 september

's-Ochtends weer vroeg op mijn werkplek. Om 10.00 uur begint het algemeen overleg met minister Remkes over het integriteitsbeleid. Het is een interessant overleg. Ik krijg een aantal toezeggingen van hem met betrekking tot de voortgang. Ik wil iedere vrijblijvendheid daarin wegnemen. Even tijd om te eten. Mijn oud-medewerker Guido is er. Hij heeft meegedaan aan een hoorzitting over lumpsum. Daar kon ik nu niet bij zijn, maar volgende week maandag zal dat wel gebeuren bij een wetgevingsoverleg over dat onderwerp. Ik ben nog aanwezig bij de herdenking van het overlijden van een kamermedewerker. Daarna weer door voor een beladen overleg over de beveiliging van Pim Fortuyn. Het zwartboek van de LPF is mij zwaar tegengevallen. Er staan ook zware woorden in de richting van bewindslieden en de Kamer in. Het overleg verloopt onrustig. Met name ook vanwege de vele bezoekers die zich met het overleg willen bemoeien. Er lopen ook mensen scheldend weg. Als laatste Marten Fortuyn, de broer van Pim. De media zit er bovenop. Met name minister Donner laat weinig heel van het LPF-zwartboek. Ik spreek aan het eind van de middag nog met Dick Stellingwerf (in zijn hoedanigheid als bestuurslid van een natuurorganisatie) en reis samen met Guido naar Zwolle terug. In het NRC-Handelsblad staat mijn opinieartikel over integriteitsbeleid afgedrukt. Leuk dat ze het opgenomen hebben.

donderdag 4 september

Vanmorgen ben ik (met mijn Zwolse collega's) aanwezig bij een petitieaanbieding van mensen uit de zorg die bezorgd zijn over ontwikkelingen in de gezondheidszorg. Ruim 400 mensen zijn daarvoor in Zwolle bij elkaar gekomen. Namens de Kamerleden mag ik de petitie in ontvangst nemen en spreek ik de mensen toe. Ik beloof hen dat we hun zorgen over zullen dragen aan de collega's in den Haag. Met een petitie en ruim 4000 handtekeningen onder de arm vertrek ik met Co en Eddy onder politiebegeleiding (tot de IJsselbrug) naar den Haag. Daar werk ik 's-middags aan een aantal zaken. André is er ook weer. Hij heeft direct een debat in de plenaire vergaderzaal. Welkom thuis! Met Co weer terug naar Zwolle. Pittig dagje.

vrijdag 5 september

Een groot deel van de dag werk ik thuis aan het onderwerp lumpsum. Een boeiende materie. Vandaag gaat er ook een bericht naar buiten dat ik met mijn collega Staf Depla (PvdA) het initiatief heb genomen tot een vrijwillig geschenkenregister voor Kamerleden. Een onderwerp waar ik me al meer mee bezig heb gehouden. Ook dat heeft met integriteitsbeleid te maken. Van ambtenaren mogen geen geschenken boven de 50 Euro aannemen, veel buitenlandse parlementen en ook het Europees Parlement kent een verplicht register van geschenken boven de 35 Euro en in Nederland weigeren CDA en VVD om hierover meer transparantie te geven. Een poging om tot een verplicht register te komen is mislukt. Dan moet het maar vrijwillig. Staf is in het radio-Journaal te horen. 's-Middags heb ik nog telefonisch contact met hem. Ik ben aan het eind van de middag in het partijbureau in Amersfoort. Daar is het een drukte van belang. Ik ben met Egbert Schuurman (1e Kamerlid) adviseur van een commissie die aanbevelingen zal doen voor een nieuw ChristenUnie-bestuur. Vandaag hebben we daarover gesprekken. Iets over 20.00 uur weer thuis. 's-Avonds nog op bezoek bij onze vrienden Erna en Peter die nieuw meubilair hebben aangeschaft. Dat moeten we even uitproberen. Als afsluiting van de dag Beau uitgelaten. Beau is de hond/het hondje van mijn zus Ada, die op vakantie is. De kinderen zij gek met hem.

zaterdag 6 september

Vanmorgen eerst wat uitgeslapen. Alhoewel, Karen gaat om 08.00 uur al weg. Ze mag met een vriendje mee naar het Land van Ooit. Dat moet een leuke dag voor haar worden. Ik werk 's-morgens aan mijn bijdragen voor volgende week. En schrijf dit dagboek weer. Ook nog contact met Jannes Jansen, fractievoorzitter ChristenUnie in Hardenberg. Volgende week zal ik in het kader van de Week van het Platteland een ochtend meehelpen op een boerenbedrijf in Hardenberg. We besluiten er nog het één en ander aan vast te plakken. Dat beloofd een leuke dag te worden. Vanmiddag ga ik nog naar de afscheidsreceptie van de hoofdredacteur van het Reformatorisch Dagblad. Ik zal daar de fractie vertegenwoordigen.
Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'Week 36 - 2003'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.