Week 38 - 2003

zaterdag 20 september 2003 15:02

Deze week zijn de Algemene Politieke Beschouwingen gehouden. Via radio, televisie en kranten is het Nederlandse volk verteld dat Balkenende met overtuiging zijn beleid heeft verdedigd en dat Wouter Bos de grote verliezer van het debat zou zijn geweest. Alsof het allemaal zo simpel ligt. Balkenende deed het goed. Ik zal het niet ontkennen. Maar hij onderschat naar mijn mening de effecten van het kabinetsbeleid voor zwakke groepen als gehandicapten, chronisch zieken en ouderen.

Weekdagboek Arie Slob 14 t/m 20 september

Deze week zijn de Algemene Politieke Beschouwingen gehouden. Via radio, televisie en kranten is het Nederlandse volk verteld dat Balkenende met overtuiging zijn beleid heeft verdedigd en dat Wouter Bos de grote verliezer van het debat zou zijn geweest. Alsof het allemaal zo simpel ligt. Balkenende deed het goed. Ik zal het niet ontkennen. Maar hij onderschat naar mijn mening de effecten van het kabinetsbeleid voor zwakke groepen als gehandicapten, chronisch zieken en ouderen. Wouter Bos acteerde niet altijd even slim (had geen tegenbegroting bij zich, al suggereerde hij eerst van wel), maar hij legde daar wel terecht de kritische vinger bij. Dat heeft ook André Rouvoet namens de ChristenUnie gedaan. Ik ben zeer tevreden over André zijn optreden. Je moet er maar staan op dat soort momenten. De oppositie stond aan het eind van de debatten met lege handen. Alle kritische moties werden door de coalitie weggestemd. De tijd zal leren wie hier gelijk heeft. Maar alleen een goede presentatie zegt mij nog niet zoveel. Als ChristenUnie zullen we er bovenop blijven zitten.

Zondag 14 september

Alhoewel het niet zo vroeg is als gisteren (toen ging de wekker om 04.30 uur af)komt er vandaag weinig van uitslapen. Onze ochtendkerkdienst begint vandaag om 08.30 uur i.v.m. de viering van het avondmaal. En zo is het gezin Slob al weer vroeg uit de veren. Vanwege het mooie weer is dat overigens geen straf. We genieten van deze dag. 's-Morgens nog op bezoek bij Yvonne, de jarige vriendin van Esther. We kunnen in de tuin zitten.

Maandag 15 september

's-Morgens nog even thuis om met Marjette koffie te drinken. Daarna naar Den Haag. We bespreken vandaag opnieuw de teksten voor de Algemene Beschouwingen. Het is zoeken naar de juiste toon. Langzaam maar zeker komen we tot een aanvaardbare tekst. Begin van de avond ben ik weer thuis. Fotograaf Frans Paalman komt nog een foto maken voor een interview in de Peperbus, een huis-aan-huisblad in Zwolle. Om 20.30 uur word ik bij collega Co Verdaas verwacht. Daar kijken we van 21.00 uur als Zwolse Kamerleden een aflevering van de documentaire over de Tweede Kamer. Een journalist van de Zwolse Courant maakt daar een artikel van. Ik moet zeggen dat de laatste aflevering de beste van alle drie is. Tegen 23.00 uur thuis. Morgen Prinsjesdag.

Dinsdag 16 september

Vandaag is het dus Prinsjesdag. Mijn dochter Esther zal met me mee gaan. Ze mag ook in de Ridderzaal. Ze kijkt er al weken naar uit. Ook haar vriendinnen Anneke, Lidewij en Yvonne gaan mee. Al mogen zij niet in de Ridderzaal, het is leuk om de sfeer in den Haag mee te maken. Ik ga vandaag met de auto, die ik met moeite in Voorburg parkeer. Met de trein verder. Het is hartstikke druk in den Haag. Er hangt een feestelijke stemming. Als ChristenUnie hebben we een zaal gereserveerd in het kamergebouw om al onze gasten te ontvangen. We eten ook met elkaar. Rond 12.30 uur naar de Ridderzaal. Met moeite weet ik Esther binnen te krijgen. Zij zit op de voorste rij van de tribune en heeft een prima uitzicht. Ik mag op de gereserveerde plaatsen voor het presidium zitten. Precies tegenover de koningin. Ik ken de tekst van de troonrede al (een dag eerder onder embargo gekregen). Het is erg warm in de Ridderzaal. Na afloop begint het mediacircus te draaien. Overal worden fractievoorzitters, vakbondleiders en bewindslieden geinterviewd. Om 15.00 uur wordt de miljoennota aangeboden. Zalm maakt bekend dat hij een uur daarvoor opa is geworden. Dat geeft deze harde cijfers nog een beetje een menselijke kant. Ik ga daarna weer aan het werk en de meiden gaan de stad in. Aan het begin van de avond vertrekken we weer naar Zwolle. De meiden hebben heel erg genoten. Leuk. Om 20.00 uur thuis. Snel daarna naar café de Heetebrij om met Co en Eddy commentaar te geven op de troonrede en de begrotingen. Het is er goed vol. Het komt niet echt tot een spetterende discussie, maar we kunnen alle drie wel ons verhaal kwijt. Een aanwezige bezoeker karakteriseert ons als VVD-ers. Waarschijnlijk te diep in het glaasje gekeken. Met alle respect voor mijn VVD-collega's, maar mijn kritiek op het kabinet (vooral als het om de sociale kant gaat) zal niet uit hun mond komen. In september drink ik nooit alcohol. Dat doe ik al 15 jaar. Niet dat ik een groot drinker ben, maar ik vind het wel eens goed om aan te tonen dat ik er ook vanaf kan blijven. Niets is zo gevaarlijk als het gevaar van de gewoonte. Ik ben weer op tijd uit het café vertrokken. Nog even bij Marjette zijn. Daar zal de rest van de week niet veel tijd meer voor zijn.

Woensdag 17 september

Op tijd van huis. Ik heb vanmorgen nog een vergadering van het presidium. We spreken over de spreektijden bij de verschillende begrotingsbehandelingen. De ChristenUnie krijgt uiteindelijk 100 minuten voor 12 begrotingen (!). Om te vergelijken: regeringspartij CDA heeft 370 minuten. Om 10.30 uur beginnen de Algemene Beschouwingen. André wordt vandaag gevolgd door TweeVandaag. André zit er goed in. Hij plaatst een aantal keer trefzekere interrupties. Helaas loopt het allemaal heel erg uit. Als de ChristenUnie aan de buurt is, is de rechtstreekse uitzending net afgelopen. Dat is vervelend. Grote partijen krijgen zo anderhalf uur gratis zendtijd en drukken ons zo weg. En het is belangrijk om de mensen te bereiken met je boodschap. André zet ons verhaal goed neer. Begin van de avond is de eerste termijn afgelopen. Ik heb direct daarna een dubbelinterview met Louisewies van der Laan (D66) voor CV Koers. We spreken over de formatie en onze verschillende rollen daarin. Ik blijf vannacht in den Haag. Werk 's-avonds in alle stilte (en eenzaamheid) op mijn werkkamer. Al luisterend via de intercom naar een overleg over het specifiek pardon. Tineke doet daar namens ons aan mee. Het ziet er niet goed uit. Minister Verdonk en de regeringspartijen houden voet bij stuk. Om 23.00 uur naar mijn logeerplek. Mijn gastheer is met vakantie. Als ik onder de douche sta, blijkt er geen water uit te komen. Ik ga op zoek naar de waterkraan (misschien uitgezet), maar kom in de keuken een briefje tegen van iemand die de planten water geeft ("heer Slob, het water is afgesloten. Ik ga er achteraan"). Met Spa poets ik mijn tanden. Tja.

Donderdag 18 september

's-Morgens ongewassen naar de Kamer. Niet echt lekker, maar het is niet anders. Ik fris me later in de Kamer op de toiletten op. Ik moet vandaag wel mijn ogen openhouden, niet waar. Vandaag antwoord Balkenende de Kamer. Dat doet hij wel goed. Al vind ik me niet in alle antwoorden. Balkenende onderschat echt de gevolgen van zijn beleid voor zwakke groepen. André knokt vandaag weer voor wat hij waard is. Ik ben veel bij hem, maar heb tussendoor ook wat andere taken te verrichten. Ondermeer een gesprek over de Antillen met een zakenman. We werken aan een aantal moties. Ook overleg met andere partijen daarover. Er is al weer een nieuwe dag begonnen als de stemmingen plaatsvinden. Alle moties van de oppositie die het regeringsbeleid raken worden door de coalitie weggestemd. Dat is nog eens dualisme. Ondanks deze teleurstellende afloop, ben ik tevreden over ons aandeel in het debat. We stonden er en hebben goed helder kunnen maken wat we van dit beleid vinden. Bij de afzonderlijke begrotingsbehandelingen zullen we weer verder knokken voor onze punten. Rond 01.00 uur met Co en Eddy naar huis. We staan zelfs nog een keer in de file. Hoe verzin je het midden in de nacht. Om 03.00 uur thuis. Iedereen slaapt al. Verrassend! Alleen Marjette wordt wakker. Fijn om haar weer te zien. Moe val ik snel in slaap.

Vrijdag 19 september

Ik slaap wat uit. Om 10.00 uur aan de koffie. Daarna voorzichtig wat aan het werk. Ik voel de dagen hiervoor nog in mijn benen. Gelukkig staat er vandaag niet zoveel op het programma. 's-Middags heb ik nog een vergadering van het deputaatschap relatie kerk-overheid. Dat is gelukkig in Zwolle. Ik hoef de stad niet uit. Direct door naar onze eigen kerk waar we het 25-jarig predikantsjubileum van onze predikant ds Messelink vieren. We eten met elkaar en hebben een leuke feestavond. Onze wijk heeft ook een stukje ingestudeerd. De uitvoering valt niet tegen. 's-Avonds thusi zie ik op Teletekst dat de politieke barometer de ChristenUnie op 5 zetels zet. Altijd leuk. Alleen regeringspartij VVD krijgt er zetels bij. Zowel CDA als D66 lopen (soms zelf fors) terug. De uitleg van de harde bezuinigingen komt niet overal over, zo wordt duidelijkheid.

Zaterdag 20 september

Marjette gaat vandaag met een deel van de kinderen naar de Julianatoren in Apeldoorn. Ik blijf thuis om te werken. Er ligt echt teveel werk om een dag op stap te kunnen gaan. Tussendoor nog wel even naar een volleybalwedstrijd van Esther gekeken. Dat zag er goed uit. Ze winnen overtuigend en Esther maakt een aantal fraaie punten. Het is vandaag overigens weer heel mooi weer. Vanavond wil ik nog gaan hardlopen. Mijn geblesseerde voet voelt weer goed aan.
Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'Week 38 - 2003'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.