week 13 - 2005

zaterdag 02 april 2005 19:07

De zaterdag gebruik ik om te genieten van het heerlijke weer, me voor te bereiden op een werkbezoek aan Tholen van komende maandag (opnieuw over het onderwerp Vitaal Platteland) en met een half oog en oor volg ik het D66-congres. Boris Dittrich biedt zijn excuses aan voor de snelle beëdiging van Pechtold. Dat vuiltje is alvast weggewerkt, merkt Ferry Mingele even later op. Als de leden het woord krijgen schiet het alle kanten op. Het is moeilijk om een beeld te krijgen van de uitkomst van de stemmingen aan het eind van het congres. Ik kan me niet voorstellen dat D66-leden hun partij in een vrije val laten terechtkomen. Dat is volgens mij het uiteindelijke gevolg van een tegenstem.

 
Wat een week. Allereerst genoten van heerlijke paasdagen. Als gezin zijn we er een paar dagen tussenuit geweest. Naar Ouddorp. Zaterdag zelfs een uurtje heerlijk in de zon in de duinen gelegen. Wat kan ik altijd genieten van het voorjaar. Via de media wel een poging gedaan om de coalitieberaadslagen te volgen. Sneller dan verwacht lag er zaterdagavond een akkoord. Boris, Jozias en Maxime waren dik tevreden met de uitkomsten. Om over onze MP nog maar te zwijgen. Ik krijg de definitieve tekst van het akkoord pas maandagavond in handen. De grote tevredenheid van D66 kan ik niet helemaal rijmen met de inhoud van het akkoord. Maar wie ben ik. In ieder geval niet een lid van D66 dat zaterdag zijn stem over het akkoord mag geven.
 
Dinsdag direct een debat over het Paasakkoord. Een grimmig debat. De tegenstellingen in de Tweede Kamer zijn de laatste dagen wel erg groot geworden. André Rouvoet refereert in het debat aan de slogan van het kabinet Balkenende II : meedoen. Voor D66 is meedoen belangrijker dan winnen, zo geeft André aan. Boris Dittrich blijft wel overeind in het debat, maar echt sterk is anders. Dat geldt ook voor de snelle beëdiging van Pechtold tot minister enkele dagen later. Hoe zo, onze leden hebben het laatste woord. Op deze manier worden ze toch op een ongekende manier onder druk gezet. Om het nog maar te zwijgen over de positie van HM de Koningin. Opmerkelijk weer de houding van onze MP in dit debat. Hij betitelt zelfs het stemgedrag van de PvdA-senatoren als fout stemgedrag. Later corrigeert hij deze staatsrechtelijke uitglijder door over ‘onnavolgbaar stemgedrag’ te spreken.
 
Deze week zijn er niet veel vergaderingen. Ik kan me vooral bezighouden met voorbereidingen van spreekbeurten en debatten en heb ook een aantal gesprekken. Deze week ook de ruimte om het land in te gaan. Zulke kansen moet je benutten. Donderdagavond heb ik een spreekbeurt in Hellevoetsluis. Een plaats waar de ChristenUnie graag een keer aan de verkiezingen mee zou willen doen. Ik ben pas na middennacht weer terug in mijn woonplaats. Vrijdag een werkbezoek in de gemeente Staphorst. Allereerst een gesprek met twee bestuursleden van de ChristenUnie over mijn functioneren als kamerlid. Dat doen we op de kamer van burgemeester Alssema, die deel uitmaakt van het ChristenUnie-bestuur. Een dergelijk gesprek voeren we éénmaal in het jaar. Ik kan terugkijken op een goed gesprek. Daarna bezoek ik - onder leiding van mijn oud-collega Jouk Huisman - een groot aantal monumentale boerderijen in deze karakteristieke plattelandsgemeente. Duidelijk wordt dat er op het platteland veel aan het veranderen is. Landbouw is niet meer de belangrijkste economische drager van het platteland. Dat heeft veel gevolgen. Ook voor de boerderijen. We bezoeken ook nog een natuurgebied. Voor de debatten over Vitaal Platteland is dit voor mij een zeer vruchtbaar bezoek. ‘s-Avonds verzorg ik een lezing tijdens de ledenvergadering van de ChristenUnie in Staphorst. Met een aantal producten uit de streek op de achterbank ben ik na afloop veel sneller thuis dan de dag ervoor.
 
De zaterdag gebruik ik om te genieten van het heerlijke weer, me voor te bereiden op een werkbezoek aan Tholen van komende maandag (opnieuw over het onderwerp Vitaal Platteland) en met een half oog en oor volg ik het D66-congres. Boris Dittrich biedt zijn excuses aan voor de snelle beëdiging van Pechtold. Dat vuiltje is alvast weggewerkt, merkt Ferry Mingele even later op. Als de leden het woord krijgen schiet het alle kanten op. Het is moeilijk om een beeld te krijgen van de uitkomst van de stemmingen aan het eind van het congres. Ik kan me niet voorstellen dat D66-leden hun partij in een vrije val laten terechtkomen. Dat is volgens mij het uiteindelijke gevolg van een tegenstem. Uiteindelijk komt er een uitslag die ik verwacht had: een meerderheid stemt voor. Toch wel knap van D66 om zo dagenlang de aandacht naar je toe te trekken. Volgens mij is het ook nog nooit eerder voorgekomen dat een partijcongres van een politieke partij rechtstreeks op televisie wordt uitgezonden. Misschien is dat de bestuurlijke vernieuwing waar we op zitten te wachten. Volgende week zaterdag organiseert de ChristenUnie een partij- en ledencongres. De NOS is welkom!
Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'week 13 - 2005'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.