oudere werkelozen en kindvrije jongeren

maandag 03 oktober 2005 21:45

Bij deze gelegenheid hoorde ik voor het eerst mensen die aangaven niet kinderloos maar 'kindvrij' te zijn. Wat een nare uitdrukking. Vreemd idee dat deze mensen zelf ook kind geweest zijn, zouden ze daar nog wel eens aan denken?

Drukke week, afgelopen week. Wat betreft vergaderingen en overleggen in de Kamer viel het mee, maar dat werd gecompenseerd door de afspraken buiten de kamer.
 
Op woensdag reisde ik naar de schooldag in Kampen. De ChristenUnie heeft daar ieder jaar een stand, bemand met plaatselijke, provinciale en landelijke politici. Op deze dag waarop zoveel ChristenUnie sympathisanten aanwezig zijn, ontbreken wij niet graag. Dit jaar kon ik de tijd vrijmaken om bij de stand te staan en mensen te ontmoeten. Het was een regenachtig, maar geanimeerd gebeuren.
 
Vrijdags blijf ik het liefst wat uit de buurt van Den Haag, ik ben daar immers het grootste deel van de week al. Dit keer reisde ik er op vrijdag toch naar toe. Om een petitie van Papua’s in Nederland aan te nemen en om deel te nemen aan het gezinsparlement.
Onderwerp van het gezinsparlement was onder meer de taakverdeling tussen man en vrouw binnen het gezin.
Bij deze gelegenheid hoorde ik voor het eerst mensen die aangaven niet kinderloos, maar ‘kindvrij’ te zijn. Een nare uitdrukking.  Een fruitboom wordt verkocht met het certificaat ’virusvrij’, een hond is luisvrij, een wond bacterievrij, en een vrouw blijkbaar kindvrij. Alsof een kind iets is dat je moet zien te vermijden, een vervelende aanslag op je energie, geld en vrije tijd. Vreemd idee dat deze mensen zelf ook kind geweest zijn, zouden ze daar nog wel eens aan denken?
 
Zaterdag bezocht ik de banenmarkt van het CWI in Heerenveen. Niet omdat ik op zoek naar werk ben, maar op uitnodiging van het CWI. Uit alle gesprekken die ik had, komt het beeld naar voren van de oudere die maar heel moeilijk aan het werk komt. Op je veertigste ben je al oud en slecht bemiddelbaar, terwijl je dan nog 25 jaar in een baan te gaan hebt. Aan die beeldvorming zal nog heel veel moeten gebeuren.
 
Labels
Tineke Huizinga

« Terug

Reacties op 'oudere werkelozen en kindvrije jongeren'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.