Week 7 - 2006

zaterdag 18 februari 2006 21:50

Of van Aartsen vaker Hirsi Ali moet bijvallen, is denk ik nog de vraag. Hij gaf deze week aan haar uitspraken over het recht van kwetsen ‘woest goed’ te vinden. Vandaag geeft Arno Visser in Trouw hem eveneens woest goed tegengas. Dat getuigt van lef en ook van een diepe
liberale overtuiging. Leuk om andere partijen met satirische reclamespotjes de maat te nemen, maar misschien kan de VVD haar energie beter steken in het verkrijgen van een consistente visie op de omgang met de Islam. Zoals het nu gaat splijt de club zich langzaam maar zeker met dit onderwerp.

Na een relatief rustige zondag kon ik maandag vol aan de bak. Twaalf uur lang vergaderen over de splitsingswet energiebedrijven. Voordat het debat begon mochten de woordvoerders energie eerst een grote groep demonstranten op het Plein toespreken. Altijd leuk. Ik heb aangegeven dat de ChristenUnie geen Russische roulette wil spelen met de energiebedrijven. Op basis van het materiaal dat we nu kennen zijn er grote financiële risico’s voor de consument en kan de splitsing veel werkgelegenheid gaan kosten. Met een dergelijk wetsvoorstel kunnen we zo niet instemmen was mijn boodschap. Instemmend gejuich was mijn deel. Ik hoorde later op de dag dat RTL-Z mijn boodschap had uitgezonden, maar mij verwisseld had met Jos Hessels (CDA). Tja. Ook het Radio 1 Journaal wil mijn commentaar horen. Hier vindt geen persoonsverwisseling plaats. Leve de radio.
 
Tijdens het debat vroeg collega Paul de Krom (VVD) of ik nog wel antwoorden op mijn vragen wilde hebben, omdat ik me zo stellig had uitgesproken op het Plein. Mij was gevraagd aan te geven wat onze boodschap in 1e termijn was. En dat was kort samengevat ook onze boodschap. Natuurlijk staan we open voor beantwoording door minister Brinkhorst, maar na zijn 1e termijn bleek dat er nog veel onduidelijk is. Bij twijfel moet je niet inhalen. We wachten nu eerst verder vervolgonderzoek af. ’s Avonds laat naar mijn hotel gelopen. Even wat frisse lucht na een enerverende dag.
 
Dinsdag direct weer aan het werk. Vandaag is het precies 5 jaar geleden dat ik voor de eerste keer als Tweede Kamerlid werd beëdigd. Waar blijft de tijd. Eerst fractievergadering. Daarna vragenuurtje, stemmingen (mijn amendement bij het wetsvoorstel Tweede Fase wordt helaas verworpen) en het vervolg van het debat over het onderwijsachterstandenbeleid. Het wordt uiteindelijk nog 19.30 uur voordat we klaar zijn. Laat thuis. Fijn om al mijn schatten weer te zien.
 
Woensdag kan ik iets later naar den Haag. Dat is niet verkeerd. Om 13.00 uur begint een vier uur durend debat over governance in het onderwijs. Een boeiend thema. Minister van der Hoeven en staatssecretaris Rutte hebben een dag eerder in de Volkskrant nog een artikel over dit onderwerp geschreven. Daarin gaven ze aan dat scholen een voorgenomen fusie eerst bij de minister moeten melden en dat er door hen toestemming moet worden gegeven. Ze gaan daarin verder als in de stukken die naar de Kamer zijn gestuurd. Voorpagina kranten en een item voor het Journaal is hun beloning. Ik erger me een beetje aan deze manier van met de Kamer communiceren. Het is niet de eerste keer dat minister van der Hoeven dit doet. Later in de week blijkt dat ook zij haar (media)hand wel eens kan overspelen in de zaak rond een jonge asielzoekster. Welkom bij de club, zal minister Pechtold tijdens de ministerraad wel tegen haar gezegd hebben. Wat is de samenwerking in het kabinet toch hecht. Balkenende heeft er zijn handen vol aan.
 
Woensdagavond ben ik in Zwolle aanwezig bij een heus lijstduwersdebat. Voor de derde keer in mijn leven sta ik nummer 30 op de lijst van de plaatselijke ChristenUnie. Ik mag iets zeggen over de huisvesting voor dak- en thuislozen. Een onderwerp waar de plaatselijke VVD onbeschaamd politiek mee bedrijft. Het kost weinig moeite om hen in de gordijnen te krijgen. Bij deze plaatselijke VVD is overigens Jan Franssen, de huidige CdK van Zuid-Holland en oud-burgemeester van Zwolle, lijstduwer. Jawel, niets is te gek in deze tijd. Hij is ook bij het debat aanwezig. Zeer subtiel uit hij kritiek op het huidige college van BenW. Omdat Franssen (als niet-inwoner van Zwolle) volgens de kieswet verplicht is geweest om een verklaring te ondertekenen dat hij na verkiezing naar Zwolle zal verhuizen, ben ik zeer benieuwd wat hij na een mogelijke verkiezing zal gaan doen. Je zet toch niet voor niets je handtekening, denk ik zo.
 
Donderdag een dag met twee debatten. Eerst over de uitkomsten van de WTO-bijeenkomst in HongKong met minister Brinkhorst en daarna over de Landbouwraad met minister Veerman. Met laatstgenoemde minister spreken we onder andere over de dreiging van de vogelpest. Ik ben er niet gerust op. Dit kan de komende maanden wel eens het onderwerp van gesprek en debat worden. Ik ben redelijk op tijd thuis en kan voor het eerst deze week eens gaan hardlopen.
 
Vrijdag is de dag van het mediaconferentie in Hilversum dat de ChristenUnie met de NCRV en EO heeft georganiseerd. Met een zeer gemêleerd en deskundig gezelschap buigen we ons over de vraag wat de invloed van o.a. gangstaclips en programma’s als Spuiten en Slikken op jongeren is. Hoogleraar Patti Valkenburg maakt duidelijk dat we deze invloed op met name kwetsbare groepen jongeren niet moeten onderschatten. MTV-directeur Jochem de Jong verdedigd het beleid van zijn zender(s), maar geeft uiteindelijk wel aan dat enige aanpassingen niet uitgesloten zijn. Sophie Hilbrand (BNN) komt niet veel verder dan aan te geven dat er om de programma’s van BNN ook gelachen kan worden. Mijn collega’s Jeroen Dijsselbloem (PvdA) en Bert Bakker (D66) zijn ook aanwezig. Met elkaar benadrukken we het belang van media-educatie. Daar heb ik twee jaar geleden in de Tweede Kamer al uitvoerig voor gepleit. Nu kunnen we eindelijk zaken doen, is mijn indruk. Iedereen is zeer tevreden over het verloop van de conferentie. Dit moeten we vaker doen, krijg ik van verschillende kanten te horen of via mails te lezen.
 
Of van Aartsen vaker Hirsi Ali moet bijvallen, is denk ik nog de vraag. Hij gaf deze week aan haar uitspraken over het recht van kwetsen ‘woest goed’ te vinden. Vandaag geeft Arno Visser in Trouw hem eveneens woest goed tegengas. Dat getuigt van lef en ook van een diepe liberale overtuiging. Leuk om andere partijen met satirische reclamespotjes de maat te nemen, maar misschien kan de VVD haar energie beter steken in het verkrijgen van een consistente visie op de omgang met de Islam. Zoals het nu gaat splijt de club zich langzaam maar zeker met dit onderwerp.
 
Over de Islam gesproken. Zaterdagmorgen ben ik met enkele vertegenwoordigers van de ChristenUnie in Zwolle op bezoek geweest bij een Turks moskeebestuur. We hebben onder andere gesproken over de cartoonaffaire en het integratiedebat. Deze moslims veroordelen het geweld dat in naam van de Islam waar dan ook in de wereld plaatsvindt. Ze merken echter dat het klimaat in Nederland m.b.t. moslims in negatieve zin aan het veranderen is. Daar hebben vooral hun kinderen last van. Al waren de ramen van de moskee in de afgelopen maanden inmiddels ook al weer vijf maal ingegooid. Ze stelden het gesprek zeer op prijs. Laten we elkaar vasthouden, was de boodschap. Saillant detail: één van de moskeebestuurders woonden langer in Zwolle, dan elk van de vier ChristenUnie-vertegenwoordigers. Wie is hier de echte Zwollenaar?
 
Een echte Zwollenaar is ook Erben Wennemars. Hij behaalde zaterdag brons op de 1000 meter in Turijn. Een geweldige prestatie als je bedenkt waar hij enkele weken geleden stond. Proficiat, Erben.
Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'Week 7 - 2006'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.