Week 6 - 2006

zaterdag 11 februari 2006 19:42

Ongelofelijk overigens dat deze zaak mondiaal zo kan escaleren. In Nederland is gelukkig vooral het inhoudelijke debat gevoerd. Collega Hirsi Ali liet zich ook weer eens zien. Ze ging donderdag zelfs naar Berlijn om een statement af te geven, namelijk dat er een recht op kwetsen zou zijn. Vrijdagavond zag ik haar ook in Nova (samen met André Rouvoet en de kersverse D66-fractievoorzitter Lousewies van der Laan) met dezelfde boodschap. Ik heb vaak een dubbel gevoel bij haar optredens. Ik zal niets afdoen van de missie die ze voor zichzelf heeft gesteld, maar de vraag is of ze met haar optredens ooit haar doel zal bereiken. Ik heb de indruk dat tegenstellingen vaak alleen maar groter worden. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.

Als ik op zaterdagavond mijn weekdagboek schrijf, is dat vaak ook een stukje verwerking van de week. Voortgedreven door een overvolle agenda is daar door de weeks weinig tijd voor. Op dit moment is het extra druk vanwege de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen. Je komt nog eens ergens, maar het vraagt wel de nodige energie. We zouden in deze weken proberen de avondvergaderingen tot een minimum te beperken. Zul je net zien dat deze week iedere avond stond volgeboekt. Het was dus weer jagen tegen de klok deze week, maar we hebben het overleefd.
 
De maandag begon bij mij met een (controle)bezoek aan de tandarts. Laat de tandarts nu niet komen opdagen. Ik ben daarna maar snel thuis aan het werk gegaan. Gelukkig stonden er deze dag geen afspraken in de agenda. Nu kon ik mooi nog een aantal overleggen voorbereiden. Zonder goede voorbereidingen redden we het namelijk niet. Uiteraard werken in den Haag ook onze medewerkers (en stagiaires) zich volledig uit de naad. Dinsdag het 1e deel van een debat over het onderwijsachterstandenbeleid met minister van der Hoeven. Woensdag een debat over de voorgenomen reorganisatie van de politie met de ministers Remkes en Donner. Donderdag een debat over het industriebeleid met minister Brinkhorst. En ook nog de afronding van het debat met minister van der Hoeven over het wetsvoorstel Tweede Fase. Deze week ook nog een Presidiumvergadering. Dat kost je ook een ochtend.
 
Het debat over de politie had ik overgenomen van André. Als ChristenUnie hebben we weinig op met de centralistische neiging van dit kabinet. Ze zullen nog wel heel erg veel haast moeten maken, willen ze het deze kabinetsperiode nog gaan redden. Jammer dat weer alle energie in de structuur wordt gestoken, waar enkele (al in gang gezette) cultuurveranderingen ook goed kunnen helpen.
 
Het industriedebat met Brinkhorst was heftig. Dat had te maken met het feit dat de problematiek met de energie-intensieve industrieën ook op de agenda stond. Woensdag hadden we al een gesprek gehad met CdK Alders, gedeputeerden en Statenleden uit provincie Groningen. Donderdag zat de tribune weer vol. Er zijn bedrijven die vanwege de hoge energieprijzen op omvallen staan. Ik had het genoegen naast woordvoerder ook voorzitter van de vergadering te mogen zijn. Altijd aardig om vanuit je rechterooghoek de voorbereide teksten van de minister al te kunnen inzien! Daar kwamen nog een aantal handgeschreven teksten van ambtenaren bij. Brinkhorst was nog niet van plan iets te doen met de energie-intensieve industrieën. Er is nog een werkgroep bezig en dat wil hij afwachten. Dit tot teleurstelling van een groot deel van de Tweede Kamer en uiteraard de afgeladen tribune. Zelf had ik de minister gevraagd 1 maart als deadline te nemen. Daar wilde hij zich niet aan binden. Later hoorde ik dat er 5 maart nog een overleg gepland staat. Het komt allemaal weer terug.
 
Dinsdag bij het vragenuurtje stond de rel rond de (Deense) cartoons op de agenda. Balkenende maakte goed duidelijk dat persvrijheid van groot belang is, maar dat er ook begrenzingen zijn. Ook bekritiseerde hij de geweldsuitbarstingen die hadden plaatsgevonden. Ongelofelijk overigens dat deze zaak zo mondiaal kan escaleren. In Nederland is gelukkig vooral het inhoudelijke debat gevoerd. Collega Hirsi Ali liet zich ook weer eens zien. Ze ging donderdag zelfs naar Berlijn om een statement af te geven, namelijk dat er een recht op kwetsen zou zijn. Vrijdagavond zag ik haar ook in Nova (samen met André Rouvoet en de kersverse D66-fractievoorzitter Lousewies van der Laan) met eenzelfde boodschap. Ik heb vaak een dubbel gevoel bij haar optredens. Ik zal niets afdoen van de missie die ze voor zichzelf heeft gesteld, maar de vraag is of ze met haar optredens ooit haar doel zal bereiken. Ik heb de indruk dat tegenstellingen vaak alleen maar groter worden. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.
 
Ik laat de opmerking van collega van Baalen (VVD) dat "wij allen Denen zijn" maar even rusten. Ik probeer me er iets bij voor te stellen. Gek, maar het lukt me niet.
 
Donderdagavond een spreekbeurt in Oudewater gehad. Vrijdagmiddag een werkbezoek in de gemeente Oldebroek met aansluitend ’s avonds een spreekbeurt. In Oudewater heeft de ChristenUnie twee zetels, in Oldebroek zes en een (uitstekende) wethouder. Laatstgenoemde gemeente is een van de gemeenten waar we lijst 1 zijn. Bij beide gemeenten viel me weer op hoe consistent en gedreven de mensen hun politieke werk doen. Daarbij ook niet weglopen voor moeilijke beslissingen. In Oudewater had de ChristenUnie een omstreden maar in hun ogen wel noodzakelijk bouwplan aan een meerderheid geholpen (collegepartij CDA haakte in de raad af) en in Oldebroek had de ChristenUnie haar verantwoordelijk genomen voor een ingrijpende OZB-verhoging in de afgelopen jaren (ook hier haakte het CDA (mede-collegepartij) voor een deel af).
 
Vrijdag bereikte mij via de media het bericht dat het CDA voorstander zou zijn van een verplichte eindtoets voor alle basisschoolkinderen. De PvdA sloot zich er razendsnel bij aan en maakte nog de kanttekening daar al twee jaar voor te pleiten. Mogelijk is me wat ontgaan, maar ik weet alleen dat ik enige tijd samen met de PvdA heb opgetrokken om zo een front te vormen tegen de toetsenidioterie die in den Haag had toegeslagen. Het voorstel van het CDA vind ik ondoordacht. Allereerst is een verplichting in strijd met de ruimte die het CDA steeds pretendeert aan de scholen te willen geven. Ook is het een grote overschatting van de waarde van een dergelijke eindtoets. De uitkomst van eindtoetsen geeft slechts een momentopname van wat kinderen kunnen en kennen. Ook wordt slechts een deel van de leerstof getoetst. Het oordeel van leerkrachten over de vorderingen van leerlingen is van veel groter belang dan een zeer beperkte eindtoets. Het wordt tijd dat we hysterie rond toetsen op het basisonderwijs eens doorbreken. De voortdurende roep om toetsen heeft onverantwoorde gevolgen voor zowel leerlingen als scholen. Ik zie het voorstel van het CDA voor het overgrote deel als scoringsdrift om in deze belangrijke (campagne) weken in het nieuws te kunnen komen. Als het niet zo is, hoor ik dat graag van mijn collega Jan de Vries. 
 
Maandag staat de splitsingswet op de agenda. Daar gaan we twaalf uur lang over vergaderen. Iets om naar uit te kijken. Als ChristenUnie zetten we grote vraagtekens bij dit wetsvoorstel. Veel is nog onzeker (in het bijzonder ook in financiële zin) en de vraag dringt zich op of minister Brinkhorst hier niet met een prestigekwestie bezig is. Opmerkelijk is dat de PvdA zich wel heel erg met dit wetsvoorstel heeft geïdentificeerd in de persoon van haar woordvoerder Crone. Dat compenseert voor Brinkhorst het afhaken van het CDA. Nu kan Brinkhorst dat volgens mijn inschatting niet hebben, dus zal het maandag wel erg gezellig gaan worden.
Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'Week 6 - 2006'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.