Tweede Kamer wil opheldering over Aramese kerken

ArmenianPatriarchResidence2
joelvoordewind2018
Door Joël Voordewind op 29 juni 2017 om 16:28

Tweede Kamer wil opheldering over Aramese kerken

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil dat minister Koenders (Buitenlandse Zaken) bij de Turkse autoriteiten om opheldering vraagt over de confiscatie van vijftig Aramese kerken. Ik heb samen met collega’s van andere partijen gevraagd om die opheldering.

De Turkse overheid heeft per decreet het eigendom van 50 kerken, kloosters en begraafplaatsen overgedragen aan het Turkse presidium voor godsdienstzaken Diyanet, meldt de Aramese Beweging voor Mensenrechten. Bezwaren tegen de onteigeningen zijn afgewezen.

De situatie van christenen in Turkije is belabberd. Het regime van Erdogan gaat nu een stap verder en doet met de kerkonteigening een volgende aanval op de godsdienstvrijheid in het land. Dat is reden voor grote zorg.

In de schriftelijke vragen stellen ChristenUnie, VVD, SGP, Partij voor de Dieren, PVV en SP dat er samen met Europese collega’s stelling genomen moet worden tegen de confiscaties van de kerkelijke bezittingen van de kleine Aramese minderheid. Ook mijn collega CDA-Kamerlid Martijn Van Helvert heeft schriftelijke vragen gesteld over het optreden van de Turkse regering.

De Aramese Beweging voor Mensenrechten is in het bezit van de documenten waaruit de confiscaties blijken. Het proces van onteigening voltrekt zich al jaren, maar werd tot 2014 tegengehouden door burgemeesters van de partij HDP. Deze burgemeesters zijn na de verkiezingsoverwinning van president Erdogans AK Partij echter vervangen.

Labels: ,